Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
DEAD RINGERS - David Cronenberg - 1987
Autor Wiadomość
SmołA 
V.I.P.

Wysłany: Pon 08 Maj, 2006   DEAD RINGERS - David Cronenberg - 1987

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=1014

zapraszam do dyskusji

Skaras 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   

Sorry, ale nie rozumiem troche. Że film jest Cronnenberga to nie znaczy, że jest to horror, bo w Dead Ringers jest tyle samo horroru co w King Kongu '05. Odradzam ogladanie tego filmu komukolwiek, jest nudny jak flaki z olejem, absolutnie nic w nim się nie dzieje, jest to dramat obyczajowy i to jeszcze w nędznym wykonaniu, a trwa 110 minut!!!

Zasłóżone 1/10.

Patison 
Powstały z martwych

Wysłany: Pon 07 Sie, 2006   

Prawda, że w film nie jest horrorem, ale czy naprawdę aż taki słaby...(?)
Jest to dramat obyczajowy z elementami thrillera, a Jeremy Irons w podwójnej roli wypadł przekonująco.
Sporo elementów medycznych, ale gore czy krwi (znanych z wcześniejszych dzieł reżysera) nie ma w ogóle. Akcja toczy się dość wolno i skupia się na głównym bohaterze (tj bohaterach).
Jak zwykle u Cronenberga film ma swoją wymowę i trzyma poziom, ale jak na razie Dead Ringers jest najsłabszym obrazem D.C. jaki widziałem...6/10

evilmg 
Współpracownik HO

Wysłany: Sob 09 Gru, 2006   

film wspaniały!!! przede wszystkim bardzo ciekawa historia, przedstawiona w niezwykły sposób i świetna kreacja Ironsa. najlepsza scena: bracia tańczący z jedną kobietą. zresztą cały film zawiera wiele wbijających się w umysł motywów. rozbrajający był również początek gdy bliźniacy podchodzą do dziewczynki z zamiarem przeprowadzenia eksperymentu :mrgreen: taki sympatyczny moment, który później zastąpiony zostaje mglistymi oparami koszmaru zsyłanymi nam przez Hypnosa. 8/10

Wendy 
Żywy trup

Wysłany: Pią 22 Sie, 2008   

Przejmująca dramatyczna historia. Świetna podwójna kreacja Ironsa. Ukazanie skomplikowanych i tajemniczych więzi łączących bliźnięta.
Dużo niedopowiedzeń i symboliki sprawia ze film nie jest łatwy w odbiorze, i widzów nastawionych na typowy dla Cronenberga styl i dużo horrorowych momentów może rozczarować.
A także znużyć, bo wiele się na ekranie nie dzieje - dowodem mój bracik który w połowie filmu zasnął ;-)

kasia 
Powstały z martwych

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009   

jak dla mnie film jest horrorem na takiej samej zasadzie jak piknik pod wiszaca skala.... ale film swietny- lubie ironsa, wiec to dla mnie plus, sama tematyka filmu- zaleznosc psychiczna zachodzaca miedzy blizniakami- zawsze mnie to ciekawilo jako iz nie jestem blizniakiem :mrgreen: no i jakos tak lubie ogladac jak sie ludzie staczaja bo to mi sie wydaje takie....normalne
sceny z narzedziami chirurgicznymi wywarly na mnie najwieksze wrazenie- a szczegolnie w koncowych sekwencjach
moze i nie jest to typowy horror, moze to w ogole nie jest horror- ale film jest po prostu swietny
lubie

KingOfWine 
Zainfekowany

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009   

Bez bicia przyznaję, że film obejrzałem w dwóch podejściach. Ostatecznie zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, ale przytłaczająco pozbawiona emocji postawa głównych bohaterów sprawiających wrażenie postaci zupełnie bezbarwnych, może zniechęcić. Tymczasem to właśnie świetna kreacja Ironsa. Bliźniacy tacy mieli być.
Ostatecznie ten niemrawy film okazuje się jedną z najbardziej wiarygodnych prób sportretowania przez Cronenberga kruchości ludzkiej psychiki.

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu