Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
PROPHECY a.k.a. GOD'S ARMY - Gregory Widen - 1995
Autor Wiadomość
SmołA 
V.I.P.

Wysłany: Pon 28 Sie, 2006   PROPHECY a.k.a. GOD'S ARMY - Gregory Widen - 1995

http://www.horror.com.pl/filmy/recka.php?id=1108

zapraszam do dyskusji

fajrans 
W agonii

Wysłany: Wto 29 Sie, 2006   

wlasnie skonczylem ogladac film hmmm... i co tu duzo pisac, gdyby nie aktorzy to juz dawno bym to wylaczyl :) nie moja tematyka - zdecydowanie! :) takie pierdzielenie o aniolach, Bogu itp.

moja ocena
4/10
+aktorstwo: Ch. Walken, V. Mortensen i Virginia Madsen - pamietana chocby z extra roli w filmie Candyman
+klimat
+muza

minusy
-nudny, dluzy sie cholernie
-trudno to nazwac horrorem, nie straszy

Fantazja 
Zainfekowany

Wysłany: Wto 05 Wrz, 2006   

A mi sie filmik podobał choć był taki inny troszke od przecietnych wyobrażeń o horrorze... pozatym raczej nie zaliczyłabym go działu " horror", jednak film ma w sobie coś... zresztą kto z nas nie lubi rozprawiac o Bogu i Szatanie ? ;) a tu mamy troszki z przymrużeniem oka ... a zarazm dość przekonującą historie zła i dobra

maly_iwan 
W stanie rozkładu

Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006   

Ten film ceizko jest zaliczyc do typowych horrow ale i tak sie go milo ogladalo mimo ze momentami sie dluzyl i nuzyl. Jednakze calosc rekompensowala swietna gra aktorska glownych antybohaterow. Walker pokazal kolejny raz ze jest jednym z lepszych aktorow, odziwo Mortensen mimo ze nieprzepadam za nim dobrze zagral i jego kreacja bardzo mi sie spodobala. Gorzej jest z gra aktorska innych postaci ale i tak niejest najgorzej. Klimat na wysokim poziomie do tego wykonanie. Reasumujac 8/10.
Zanim zduszę w sobie wstyd,
Zanim nabiorę nowych sił.

Dr.HappyDeath 
W stanie rozkładu

Wysłany: Nie 10 Wrz, 2006   

Bardzo podobał mi się ten film.Do 3 części się jakoś trzyma,ale z kolenymi to już nie to.
Takie naciągane i momentami bardzo nudne.

Novotny 
W agonii

Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006   

Moja ulubiona religijna tematyka... i lekkie rozczarowanie samym filmem. Być może rozpaskudziłem się Dogmą, Preacherem i Egzorcystą... Kilka świetnych pomysłów, jak na przykład pomocnicy Gabriela, świetnie odegrane "byty wyższe" ale jednak - oczekiwałem więcej. I co Indianie mają wspólnego z chrześcijańską mitologią? Te religie raczej się wykluczają...
Podawać w wiadrze na śmieci

kanton 
W agonii

Wysłany: Pon 18 Wrz, 2006   

Mnie wgniótł w fotel ten film. Genilny pomysł na fabułę, oryginalny temat (bunt aniołów) , rewelacyjni aktorzy (Mortensen i Walken), kapitalny klimat , nastrój tajemniczości od początku. W zasadzie nijaki z tego horror, bardziej fantasy. Może na moją ocene ma wpływ to , że niczego wilekigo się po tym filmie nie spodziewałem - 9/10

Azrael 
Zainfekowany

Wysłany: Sob 23 Gru, 2006   

Nietypowy film. Bałem się, że film może pójść drogą "Da Vinci Code", czyli postawić na sztuczną kontrowersyjność dotyczącą przedstawienia chrześcijaństwa z zupełnie innej strony, ale na szczęście tak nie było. Tematyka filmu może i jest trochę zaskakująca, jednak osoby szukające taniej sensacji będą zawiedzione. Film jest niezły, niestety jako horror absolutnie się nie sprawdza. Scen gore jak na lekarstwo, bać się też nie ma czego. Film na pewno nie trafi do tych, którzy oczekują wartkiej akcji, efektownych pojedynków, paranormalnych zjawisk. Fabuła rozwija się powoli, a aniołowie nie wyróżniają się zbytnio z pośród ludzi. Niektóre komentarze (zwłaszcza Gabriela) powalają na kolana. "Stan krytyczny - to lubię!" :grin: . Zakończenie takie sobie, no i jakim cudem Lucyfer nie potrafi prowadzić samochodu ;-) . Jak ktoś lubi mroczne filmy o tematyce religijnej, które jednak za bardzo nie straszą, będzie w siódmym niebie. Pozostali mogą się rozczarować, na pewno nie do wszystkich trafi specyfika tego obrazu; 7/10.

RUTEK 
Powstały z martwych

Wysłany: Nie 24 Gru, 2006   

Niezly filmik !!!Raczej mocniejszy thriler niz horror !!!Jedyne co mozna mu zazucic to, ze jest troche nierowny (szczegolnie przekombinowana koncowka)!! Spory plus za sam pomysl ktory jest calkiem oryginalny i dosyc chwytliwy no i oczywiscie za Walkena (gra na totalnym luzie i dobrze mu to robi !!!) Dobrze zrobiony ,oglada sie bez zgryztow!!! Najlepsza czesc serii (kontynuacje sa juz totalnie zbedne) 7/10

bartix3 
W stanie rozkładu

Wysłany: Sro 07 Lut, 2007   

Klasyk. Pierwsza częśc coraz bardziej rozrastającej się serii. Cześć pierwsza i jak to zwykle bywa najlepsza. Swietny pomysł na film. Swietny Ch. Walken jako Anioł Gabriel. Naprawde niezły Virgo Mortensen (Aragorn) jako Lucyfer. Szybka akcja a film wciąga. Gorąco polecam. Swietny początek serii. Ocena 8/10

Silvian 
Świeże mięso

Wysłany: Sob 10 Lut, 2007   

Moj ulubiny temat na film. Swietna fabula, rewelacyjne aktorstwo (Vigo jako Lucyfer to po prostu miod) i kilka smaczkow ktore tylko upiekszaja calosc. Szkoda ze kolejne czesci juz nie trzymaja tego poziomu. Goraco polecam. 9/10

Olka 
Powstały z martwych

Wysłany: Sob 12 Maj, 2007   

Bardzo lubie taką tematykę i takie filmy, ale ten mi się nie podobał :neutral: Był nudny i się dłużył, a klimat bardzo sredni. Jedyne co z czystym sumieniem można pochwalić, to oczywiście gre aktorską. 6/10

zsasz 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Sob 12 Maj, 2007   

Az wstyd, ze pierwsza czesc "Armii Boga" zobaczylem dopiero kilka tygodni temu. Wczesniej widzialem 3-ke oraz 4-ke i 5-ke.
Nie spodobalo mi sie, ze postac Gabriela (Christopher Walken) jest czarnym charakterem. Oczywiscie odtworca tej roli gra wysmienicie. Viggo Mortensen jako Lucyfer tez niezly. Ogolnie film dobry, ale spodziewalem sie czegos nieco innego. Na pewno bym nie pomyslal, ze prawa reka Boga (aniol Gabriel) bedzie chcial wytepic ludzki gatunek. Tego typu filmy, ktore wykorzystuja motywy religijne, biblijne sa dla mnie bardzo ciekawe. Lubie popatrzec na czyjas wizje ziemi, nieba i piekla. Ta przedstawiona w tej produkcji jest dosyc ciekawa. Ludzie lubiacy taka tematyke powinni film zobaczyc.

Chal-Chenet 
Moderator

Wysłany: Nie 13 Maj, 2007   

film dobry, ale bez przesady. na plus dobre aktorstwo, przede wszystkim Walken, który prawie zawsze jest fenomenalny. Mortensen też całkiem nieźle. po drugie pomysł. gdyby lepiej wykorzystać potencjał, powstałby abslutny klasyk.
zsasz napisał/a:
Lubie popatrzec na czyjas wizje ziemi, nieba i piekla
ja zdecydowanie także, dlatego ta tematyka zawsze przyciąga mnie do danego obrazu.
na minus z kolei przestoje. czasami film dłużył mi się strasznie.
ogólnie dobre rzemiosło.
6/10

Przemo 
Żywy trup

Wysłany: Pon 28 Maj, 2007   

Dosyc dobry film.Walken wykreowal swietna role! Jego pomocnicy tez urozmaicali seans.Humor tez byl bardzo na miejscu.Fakt ze horror z tego dosyc nietypowy,ale tematyka na pewno ciekawa.Pomysl jest oryginalny.Sa tez krwawe sceny.Efekty nawet spoko,wole takie niz w tych nowych filmach.No faktycznie przestoje w akcji sie zdarzaly.No i zakonczenie w stylu SPOJLER ona i on, poradzili sobie z przeciwnosciami losu KONIEC SPOJLERA
Jakby nie bylo POLECAM bo warto

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu