Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
PIKNIK W PIEKLE - Dawid Kain Kazimierz Kyrcz Jr
Autor Wiadomość
Molly 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 29 Wrz, 2006   PIKNIK W PIEKLE - Dawid Kain Kazimierz Kyrcz Jr

http://www.horror.com.pl/books/recka.php?id=239

Zapraszam do dyskusji :leatherface:
Visions from a dying brain,
I hope you don't understand

carmilla 
V.I.P.

Wysłany: Czw 17 Lip, 2008   

mocno nierówna. uwagę zwracają:
D. Kaina
Nocna audycja - jakby wprawki przed napisaniem Prawego, lewego, złamanego
Agnieszka - groteska, więcej tu humoru niż grozy, ale czyta się uroczo
Nie dotykaj mnie - najmocniejszy tekst w zbiorze. Nie po raz pierwszy zafascynowało mnie jak Dawid (chyba) trafnie oddaje psychikę maltretowanej kobiety

duetu Kain & Junior
Fast food nation - piękny portret społeczeństwa konsumpcyjnego :mrgreen:
W jak wirus - czyli zapis psychodelki

Solowe teksty K. Kyrcza jr. nie przekonuja mnie. Nie, żeby mi się zupełnie nie podobały, ale tez i żaden nie zostaje w pamięci na dłużej

6,5/10

jareks 
Świeże mięso

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008   

carmilla napisał/a:
mocno nierówna. uwagę zwracają:
D. Kaina
Nocna audycja - jakby wprawki przed napisaniem Prawego, lewego, złamanego

Nocna audycja była jedną z lepszych.
'Prawy lewy ...' - tego nie znam (w mojej broszurce tego nie ma).
carmilla napisał/a:

Agnieszka - groteska, więcej tu humoru niż grozy, ale czyta się uroczo

Trochę wtórne. Jest bardzo podobne opko w jakimś bardzo starym zbiorze (jeden z tytułów który tam jest to 'Manekin ze starej kamienicy' - nie chce mi się dwóch półek przewalać teraz i jakieś takie śmieszne o gościu co się obudził w środku ogromnego jajka i w nim żył). Wzmiankowany teks traktował o jakimś bóstwie/kobiecie/kochance co też się powiększa i na końcu pożera samca rybiopodobną paszczęką :) )
Nie uważam 'Agnieszki' za plagiat ale jakieś takie nieprzyjemnie podobne w samym pomyśle i części realizacji. Od razu mi się skojarzyło a ten stary zbiór uważam za słaby i nie pamiętam go prawie wcale więc to niedobrze.

carmilla napisał/a:

Nie dotykaj mnie - najmocniejszy tekst w zbiorze. Nie po raz pierwszy zafascynowało mnie jak Dawid (chyba) trafnie oddaje psychikę maltretowanej kobiety

A to tak, jedno z najlepszych w zbiorze. Przemiana fajna :)

'Krzesło' też jest świetne. Jak dla mnie najlepsze w zbiorze. Całkiem realne, nie zdziwiłbym się
gdyby do tego doszło z różnych powodów (Unia Europejska jest skandalicznie socjalna i komunistyczna a to generuje takie możliwości, brr). To jest horror co się zowie. Tego się wystraszyłem na poważnie bo reszta to rozrywkowa.

carmilla napisał/a:

duetu Kain & Junior
Fast food nation - piękny portret społeczeństwa konsumpcyjnego :mrgreen:

Nie w moim typie. Kowalski i stary mały fiat, brrr.
carmilla napisał/a:

W jak wirus - czyli zapis psychodelki

Taki tam sobie. Za brutalny atak, to delikatnie musi być zrobione, oparte o psychikę, lęki, załatwiasz się poprzez aktywny, korelowany zwrotnym sprzężeniem, delikatny i finezyjny atak na osobowość. Boisz się wilkołaków - dostajesz dowody że ktoś może być, jakieś halucynacje we śnie, podmiana danych w kompie, zmiana adresu na stronę o tym, coś takiego. Boisz się diabełków - trzy szóstki na zdjęciu czy też coś podobnego (to co się boisz).
Nie że hop siup i jesteś zdalnie sterowane zombi. Zachwalane w poważnych rankingach 'Naciśnij enter' (to jest SF o AI - jest w antologii najlepszych opek USA) też ma taką samą wadę.
Chyba że analizować to jako zapis chorego psychicznie czy naćpanego, wtedy to może. Jakoś taka interpretacja nie za bardzo mi pasuje.
carmilla napisał/a:

Solowe teksty K. Kyrcza jr. nie przekonuja mnie. Nie, żeby mi się zupełnie nie podobały, ale tez i żaden nie zostaje w pamięci na dłużej

'Q' jest fajne. Pomysł bardzo ciekawy, mnie zachwycił. I jeszcze te hece w bloku, coś o tym wiem niestety, jeszcze się nie wyprowadziłem na wieś :) )

carmilla 
V.I.P.

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008   

jareks napisał/a:
'Prawy lewy ...' - tego nie znam (w mojej broszurce tego nie ma).

bo to powieść jest . Dawida Kaina. Polecam - właśnei taka w klimacie Nocnej audycji

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu