Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
DRESSED TO KILL - Brian De Palma - 1980
Autor Wiadomość
SmołA 
V.I.P.

Wysłany: Wto 10 Paź, 2006   DRESSED TO KILL - Brian De Palma - 1980

http://www.horror.com.pl/filmy/recka.php?id=1134

zapraszam do dyskusji

zsasz 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Wto 10 Paź, 2006   

W miare dobry scenariusz i aktorstwo, ale o dziwo mnie nie powalil, a De Palme bardzo lubie. Fajna scena pod prysznicem na poczatku :mrgreen: i bardzo dobry (jak zwykle) Michael Caine. 4/6

RUTEK 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 17 Lis, 2006   

Po raz kolejny De Palma w holdzie mistrzowi Hitchkokowi !!Przyzwoite patrzydlo z M.Cainem w bardzo nietypowej roli :-) !! Dobra zabawa filmowa konwencja (scena pod prysznicem) !!Naprawde dobra scena morderstwa w windzie !!Wszystko to juz wczesniej gdzies bylo (i to nie raz),czego zreszta rezyser nie ukrywa :-) Mimo to oglada sie calkiem przyjemnie. 6/10

martinesek1 
W stanie rozkładu

Wysłany: Sro 26 Gru, 2007   

Hmmm.... cóż lubię Hitchocka i to bardzo, to polubiłem łatwo De Palmę. De Palma całkiem sprytnie przeistacza fabuły Alfreda w nowe scenariusze z innymi wątkami.

Otóż "Dressed to Kill" strukturą przypominało mi "Psychozę". Było to dość zauważalne. Jeżeli chodzi o aktorów, nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Wszyscy są jak najbardziej świetni, w szczególności Michael Caine(uuu, to była ciekawa rola :mrgreen: ) i Nancy Allen. Muzyka świetna, zdjęcia wyśmienite... ale cóż, czegoś mi zabrakło. Film pozostawił mały niedosyt, jednak jest to kawał dobrego thrillera/horroru, który bardzo dobrze imituje Hitchcocka oraz składa mu hołd(jak już mówił mój poprzednik).

8-/10 - nie jestem w stanie wystawić pewnej ósemki, ale film jest jej bardzo blisko.

- Up yours, granny!
- YOOU COULDN'T HANDLE IT!

Rotten 
Powstały z martwych

Wysłany: Sro 16 Sty, 2008   

Mimo, że film nie jest naszpikowany morderstwami, o dziwo nie zauważa się tego. Ponieważ scena w windzie jest tak wspaniale zrealizowana, i dobrze trzyma w napięciu.
Cane zagrał tu ciekawą rolę i zrobił to świetnie. Nawiązania do Hitchcocka na pewno nie przeszkadzają.

Jedyne co jest na minus to to, że można zbyt szybko rozszyfrować kim jest morderca.
Ale nadal, jak mówiłem film trzyma w napięciu i ogląda się bardzo dobrze. 8/1O

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu