Wysłany: Wto 10 Paź, 2006
W miare dobry scenariusz i aktorstwo, ale o dziwo mnie nie powalil, a De Palme bardzo lubie. Fajna scena pod prysznicem na poczatku i bardzo dobry (jak zwykle) Michael Caine. 4/6
Po raz kolejny De Palma w holdzie mistrzowi Hitchkokowi !!Przyzwoite patrzydlo z M.Cainem w bardzo nietypowej roli !! Dobra zabawa filmowa konwencja (scena pod prysznicem) !!Naprawde dobra scena morderstwa w windzie !!Wszystko to juz wczesniej gdzies bylo (i to nie raz),czego zreszta rezyser nie ukrywa Mimo to oglada sie calkiem przyjemnie. 6/10
Wysłany: Sro 26 Gru, 2007
Hmmm.... cóż lubię Hitchocka i to bardzo, to polubiłem łatwo De Palmę. De Palma całkiem sprytnie przeistacza fabuły Alfreda w nowe scenariusze z innymi wątkami.
Otóż "Dressed to Kill" strukturą przypominało mi "Psychozę". Było to dość zauważalne. Jeżeli chodzi o aktorów, nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Wszyscy są jak najbardziej świetni, w szczególności Michael Caine(uuu, to była ciekawa rola ) i Nancy Allen. Muzyka świetna, zdjęcia wyśmienite... ale cóż, czegoś mi zabrakło. Film pozostawił mały niedosyt, jednak jest to kawał dobrego thrillera/horroru, który bardzo dobrze imituje Hitchcocka oraz składa mu hołd(jak już mówił mój poprzednik).
8-/10 - nie jestem w stanie wystawić pewnej ósemki, ale film jest jej bardzo blisko.
_________________ - Get me a vodka, rocks.
- It's breakfast, mom.
- ...and a piece of toast.
Mimo, że film nie jest naszpikowany morderstwami, o dziwo nie zauważa się tego. Ponieważ scena w windzie jest tak wspaniale zrealizowana, i dobrze trzyma w napięciu.
Cane zagrał tu ciekawą rolę i zrobił to świetnie. Nawiązania do Hitchcocka na pewno nie przeszkadzają.
Jedyne co jest na minus to to, że można zbyt szybko rozszyfrować kim jest morderca.
Ale nadal, jak mówiłem film trzyma w napięciu i ogląda się bardzo dobrze. 8/1O
_________________ Eszku Keszku Marakeszku
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville