Witam.Szukam informacji o filmie ,ktĂłry dawno temu oglÄ daĹem na kasecie VHS , w czasach kiedy wymieniaĹo sie nimi na gieĹdach. Chodzi mi o horror-sf LEVIATHAN George P. Cosmatosa [COMMANDO, COBRA] z 1989r z Peterem Welerem w roli gĹĂłwnej .Jest to zapomniany troche film w stylu Rzeczy i Obcego z fajnym klimatem i efektami specjalnymi.Do tej pory nie ukazaĹ sie on ani na kasetach, ani nie emitiwaĹa go Ĺźadna stacja TV.Nie wiem dlaczego?! MoĹźe ktoĹ ma ten film na pĹycie ?Prosze o jakiekolwiek informacje. Z gĂłry dziÄkuje.
Ostatnio zmieniony przez SmołA Czw 15 Cze, 2006, w całości zmieniany 1 raz
TeĹź pamiÄtam leviathana z VHS. WidziaĹem ten film wiele razy i przyznajÄ, Ĺźe w tamtych czasach robiĹ spore wraĹźenie. UtkwiĹa mi w pamiÄci akcja z koncowki filmu, jak ta wredna kobita z bialymi zrenicami dostala po gÄbie
_________________ chomiki to takie trufle swiata seksu
Wiek: 27 Dołączył: 12 Maj 2005 Posty: 203 Skąd: Czestochowa
Wysłany: Sro 24 Sie, 2005
mam leviathana ale ten post jest juz chyba za sary - NOOO a ta babka z tymi zrenicami to pasuje idealnie do horroru - powiedzcie mi czy to nie ta sama babka co grala w tym filmie o obcych ktorzy zyli posrod ziemian i maskowali sie za pomoca specjalnych nadajnikow i anten i mozna ich bylo zobaczyc przez specjalne okulary??????????????????? tam byla bardzo podobna babka i ona zdradzila glownego bohatera
Wiek: 31 Dołączył: 11 Maj 2004 Posty: 535 Skąd: The Beyond
Wysłany: Wto 30 Sie, 2005
Peter Vincent napisał/a:
mam leviathana ale ten post jest juz chyba za sary - NOOO a ta babka z tymi zrenicami to pasuje idealnie do horroru - powiedzcie mi czy to nie ta sama babka co grala w tym filmie o obcych ktorzy zyli posrod ziemian i maskowali sie za pomoca specjalnych nadajnikow i anten i mozna ich bylo zobaczyc przez specjalne okulary??????????????????? tam byla bardzo podobna babka i ona zdradzila glownego bohatera
powiemy, powiemy to jedna i ta sama babka a nazwisko jej to Meg Foster - zagraĹa teĹź w 2-giej czÄĹci niezĹego horroru "Stepfather"
Ciekawostka : Meg to nikt inny jak starsza siostra sĹawetnej Jodie Foster. WogĂłle nietrudno babkÄ pomyliÄ na ekranie z niejakÄ Kirstie Alley. PodobieĹstwo w niektĂłrych filmach wrÄcz uderzajÄ ce.
MF KA
JF
_________________ chomiki to takie trufle swiata seksu
Wysłany: Wto 19 Wrz, 2006
Właśnie obejrzałem ten film i mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony duże podobieństwo do Alien a z drugiej to nawet fajnie się to oglądało. Jak dla mnie to 6/10.
Kolejny film z gatunku Alien'o podobnych tym razem akcja rozgrywa się w bezkresnych głębinach oceanicznych. A statek kosmiczny ustępuje miejsca łodzi podwodnej.
Motyw odizolowanej grupy osób zdanych na samych siebie w walce z nieznanym. Historia oklepana juz wielokrotnie w przemysle filmowym. Jednak Leviathan ma to do siebie ze wciąga, przynajmniej mnie wciągnął. Chociaż scenariusz może razić czasami głupota. To mimo wszystko film naprawde potrafi zaciekawic. Pamiętam iż gdy Leviathana ogladałem po raz pierwszy byłem przerażony, po latach może już nie rajcuje tak jak kiedyś, ale i tak chętnie sobie go odswieżam.
Moja ocena 6/10 - chociaż niestety film wtórny i oklepany. Ale pasują mi takie klimaty
_________________ "Człowiek nie wie, dokąd zmierza, dopóki nie
uświadomi sobie, gdzie był." - R.McCammon
Niezły film. Nie czytając nic o tym filmie już od razu w czasie oglądania skojarzyłem go z filmem "Obcy" i "Coś". Film jest słabszy od tych filmów, długo nic się nie dzieje ciekawego i miejscami wypada naprawdę średniawo i nudno, ale poza tym aktorzy grają w miarę, muzyka też jest niezła, klimat nie jest mroczny, ale klaustrofobiczny, no i najbardziej podobał mi się ten "potwór". Szkoda, że tak mało go widać, ale końcówka (scena w wodzie) jest świetna, wtedy ten potworek podoba mi się najbardziej 6/10.
_________________ De mortuis aut bene aut nihil
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville