Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
28 DAYS LATER - Danny Boyle - 2002
Autor Wiadomość
adach 
Redaktor

Wysłany: Wto 07 Lut, 2006   28 DAYS LATER - Danny Boyle - 2002

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=39

Zapraszamy do dyskusji.

Adach

Snejk 
Żywy trup

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006   

Dobry. Nawet dobry + Niezle zrobiony, troche krwawych scen, dobra charakteryzacja, ale film przestal trzymac w napieciu tak mniej wiecej od 3/4 filmu jak bohaterowie pojawili sie w tej bazie wojskowej czy co tam to bylo. Nagle akcja i wszystko inne siadło. Ale generalnie film godny uwagi. 7/10

Dudimmu 
Administrator

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006   

Posiada naprawde fajny klimat "angielski" że się tak wyraże. Początek jest bardzo klimatyczny i świetnie wprowadza widza, natomiast tak jak napisał Snejk, od pewnego momentu robi się to wszystko takie nijakie, za długa jest scena podróży przetrwałych do "ziemi obiecanej":) A później gdy wkracza wosjko już wogóle mi się nie podobało. Jeśli chodzi o zarażonych fajnie wyglądają, ale jest ich za mało, a praca kamer, bardzo chaotyczna nie pozwala im się przyjżeć dokładnie (poza jednym schwytanym). A szkoda. Zakończenie też nie powaliło mnie, oczekiwałem czegoś innego. Film oceniam na 5/10 :)

CZYTAĆ REGULAMIN !!!

Pudzian1985 
Powstały z martwych

Wysłany: Czw 09 Lut, 2006   

porzadny film o zombiakach(jesli tak moge napisac). Jest duzo gore. Zombiaki wygladaja w porzadku. Film trzyma caly czas w napieciu. Moze taki jeden minusik to to ze szybko ludzie zamieniaja sie zombiaki przy kontakcie z zarazona krwia

M@rio 
Redaktor

Film daje radę. Niezłe efekty, fabuła też niczego sobie. No i mozna w paru momentach podskoczyć. Z poziomem nowych horrorów bywa różnie, jednak "28 days later" wypada bardzo dobrze.

8/10

Dr.HappyDeath 
W stanie rozkładu

Film mi się podobał.Ciekawa koncepcja na zombie/no zarażonych szałem
Efekty stoją na dobrym poziomie.Fajna jest scena z księdzem,albo ta z tasakiem :mrgreen: jest w miare realistyczny co nie pokojące.Wywołać u człowieka szał to nie problem,są różne chemikalia(wiadomo że narkotyki też)

Wnerwiały mnie te przestoje w akcji i co miały znaczyć te konie. :twisted:

Moim zdaniem w pewnym momencie film staje się monotonny.Gdzieś tak od połowy

nihilus 
Żywy trup

Poczatek nazbyt dobry ,calkowicie opuszczone miasto ,wszedzie burdel :wink: ,no ale tak od polowy to mozna sobie uciac drzemke ,nie dosc ,ze sie nie potrzebnie przenosi akcja do lasu ,gdzie nic sie nie dzieje ,co najwyzej konflikt z zolnierzami ,a przeciez to niemialo byc tak :? i durne ujecia ,wogole co za debil stal za kamera?Nie umial porzadnie utrzymac obiektywu tylko machal ta kamera jak by probowal uchwycic koliberka :lol: :wink: i zawsze tak bylo,gdy cos sie dzialo 5/10

Roanoke 
Żywy trup

Wysłany: Pią 10 Lut, 2006   

Ja tam uważam, ze 28 dni później to udany i przemyslany film. Dla tych, którzy uważaja, ze są przynudne momenty bez akcji, lub watek w jednostce jest zbędny odsyłam do Świtu zywych trupów G.Romero z 1976, w którym to znajduja sie podobne "przynudzenia".
Zarwno jeden jak i drugi reżyser chciał pokazac cos wiecej niz horror, gore i krwawa jatke.
Ps.W filmie tym nie ma zombie tylko "zainfekowani", uważny widz zauważył pwenie, ze na końcu pokazani sa jak umieraja z głodu(braku ludzkiego miesa). Zombie u Romero nie umierały z głodu(patrz Day of the living dead).To na tyle.

Rafał 
Zainfekowany

Wysłany: Sob 11 Lut, 2006   

[spooiler?] Szkoda, że chłopak znajduje kogokolwiek [/spoiler?]. A motyw z bazą wojskową to już mógłby zostać wydzielony jako zupełnie inny film.

nihilus 
Żywy trup

Roanoke napisał/a:
Zombie u Romero nie umierały z głodu(patrz Day of the living dead)

W zadnym filmie o trupach ,nie umieraly z glodu

Roanoke 
Żywy trup

No własnie o to chodzi, a w 28 dni później te"stwory" umierały(z głodu)!!!
Clear?? :devil:
A Day of theDead podałam jako przykład gdyz tam akcja toczy sie po sporym upływie czasu (patrz pierwsza scena w mieście ).

Deskath 
W agonii

Wysłany: Sro 15 Lut, 2006   

Najbardziej w tym filmie podobał mi się początek wyludniony Londyn itd. Końcówka trochę mnie zawiodła, ale ogólnie film niezły. 7/10

mihaugal 
V.I.P.

Wysłany: Czw 16 Lut, 2006   

Jeden z moich ulubionych filmów. Od razu oceniam - 10/10.
Jesli rzeczywiście są tacy, którzy nie widzieli filmu Boyla - przestrzegam przed spojlerami.

Narzekacie na pracę kamery? Mnie męczą statyczne ujęcia np. w "Pi"... A tutaj praca kamery moim zdaniem była naprawdę wyśmienita. Fenomenalne zdjęcia (wiatraki w drodze bohaterów do Manchestru, wyludniony Londyn, świt nad Londynem etc...).
Jak najbardziej pasuje mi cała fabuła- nie wyobrażam sobie bowiem ciekawej akcji gdyby zostawić Jima praktycznie bezbronnego, samego w mieście pełnym zarażonych - a WY?
Ktoś pisał o koniach... Że niezrozumiałe, że wnerwiało. Może konie pokazane są jako symbol czegoś wyższego. W jednej płaszczyźnie - jako piękno, niezrażone "wyższe" stworzenia, wolne i swobodne. W drugiej płaszczyźnie - jako rodzina, której tak bardzo brakuje każdemu z bohaterów...
Istotną płaszczyzną w obrazie Boyla jest zwrot akcji- gdy zagrożeniem równym temu od strony zarażonych okazują się żołnierze mający pierwotnie chronić ocalałych z epidemii. to jeden zwrot, ale po nim następuje od razu następny - o wiele ważniejszy. Oto główny bohater postanawia sam zaopiekować się niewiastami, z którymi przybył do bazy - i stawia czoło... żołnierzom, sprzymierzając się z zarażonymi - na koniec filmu stoją już nieomal ramię w ramię - może dlatego aż do samego końca nie widzimy już zagrożenia ze strony zainfekowanych - Boyle sugeruje, że dają sobie spokój - wszyscy pozostawieni swoim sprawom.
Metamorfoza głównego bohatera z "zagubionego chłopca" postawionego przed groźna rzeczywistością (co ważne- groźną nie dla niego - on jakby przestaje myśleć o sobie) doprowadza go do brutalności, która jako jedyna może poradzić sobie w zaistniałej sytuacji. Jim dosłownie robi wszystko, by ocalić przyjaciół, nie bacząc na siebie - a dlaczego to robi?
:D może tę kwestię pozostawię Wam?

pozdrawiam!

dux 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Pią 17 Lut, 2006   

Fajny film - ciekawa fabuła, niezłe aktorstwo i w ogóle fajnie się go ogląda i chociaż nie jest to moje ulubione dzieło to ta historyjka o wściekłości, zamieniającej ludzi w bezmyślne monstra zaciekawiła mnie na tyle, że sięgnąłem już po nią dwa razy. Jednym słowem jest ok.
Ostatnio zmieniony przez dux Nie 01 Lip, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

jahbimba 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 17 Lut, 2006   

bardzo dobry film!! absolutnie fantastycznier zrealizowany, spokojnie i po cichu bez zbednych krzykow i lomotow... bardzo ciekawie rozwiniety bardzo przeciez wyswiechtany pomysl epidemii.. nie jest to napewno bardzo przerazajacy fil ale ma w sobie wazne przeslanie co jest jego absolutnym atutem!! aktorswo tez zawodowe!! serdecznie poolecam 9\10 :devil:

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu