Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
AB-NORMAL BEAUTY - Oxide Pang Chun - 2004
Autor Wiadomość
adach 
Redaktor

Wysłany: Wto 07 Lut, 2006   AB-NORMAL BEAUTY - Oxide Pang Chun - 2004

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=835

Zapraszamy do dyskusji.

Adach

Asdark 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006   

film całkiem dobry :) fakt że nie jest to rasowy azjatycki horror a raczej thriller psychologiczny ale tak czy inaczej trzyma wysoki poziom :) dla mnie mocne 8/10

MauZ 
Żywy trup

Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Sro 19 Lip, 2006   

a mi sie też film podobał...
co prawda przez zdecydowaną częśc filmu mamy tu dramat, to i tak mnie ta historia wciągneła ;) no ale końcówka wynagrodziła mi to oczekiwanie ;) niestety, ale udało mi sie zgadnąc kto jest mordercą, a to bardzo bardzo niedobrze...
film, jest bardzo dobrze nakręcony, bardzo dobrze zagrany, z bardzo dobrym dźwiękiem i ciekawą fabułą...
i wielki plus za aktorki występujace w filmie :mrgreen: a w pani, która gra w filmie przyjaciółke głownej bohaterki (tej co robi zdjęcia) to sie zakochałem :oops: :oops:
żałuje że obejrzałem ten film bo i tak nie mam u niej szans :( chyba że zrobie akcje rodem z filmu w stylu czarnego charaktera :mrgreen:
a tak na poważnie (to wcześniej też było powaznie ;) ) to 8\10 moge temu filmowi dac na luzie :!:

fajrans 
W agonii

Wysłany: Pią 25 Sie, 2006   

poza the eye/ the grudge i one missed call
to jeden z moich ulubionych jak i nie najlepszych horrorow azjatyckich (moze bardziej thriller)

moja ocena 10/10 polecam!
plusy:
+mocna koncowka
+trzyma w napieciu
+piekne zdjecia
+jeszcze piekniejsze Azjatki :) glowne bohaterki to lesbijki :)
+ciekawa historia
minusy:
-troche tu dramatu/ ale w przyswajalnej ilosci :)

evilmg 
Współpracownik HO

Wysłany: Pon 18 Gru, 2006   

bracia Pang jak dotąd nie zanotowali żadnej niemiłej wtopy. oczywiście piszę te słowa na podstawie obejrzanych przeze mnie filmów które wyszły spod ich ręki. panowie mają u mnie dodatkowego plusa za urodziwe bohaterki obsadzane w rolach głównych :) "Ab-Normal Beauty" mogę śmiało dołączyć do ich udanych obrazów. przyznać trzeba że zdjęcia nadesłane naszej bohaterce były cholernie fajne! z przyjemnością powiesiłbym na ścianie odpowiednio powiększony obraz takiego dzieła. urzekła mnie ich kompozycja i kolorystyka. zdjęcia oglądane przez naszą pannę w albumie również coś w sobie miały. wracając do filmu.. było tam kilka scen które możnaby wyrzucić, bądź skrócić. więcej grzechów nie kojarzę, lub nie chcę kojarzyć. ach, do licha ciężkiego.. czy to ta ślicznotka tak chrapała?!? goju, goju.. ocena - 7/10

M@rio 
Redaktor

Wysłany: Czw 04 Sty, 2007   

Całkiem niezły film, jednak spodziewałem się, że będę mieć do czynienia z bardziej typowym horrorem, tymczasem "Ab-normal beauty" dryfuje bardziej w kierunku thrillera. Zdjęcia sa chyba najmocniejszą stroną w tej produkcji. Mi również wpadła w ucho niczego sobie muzyka, która dodaje uroku malowniczym zdjęciom. Zakończenie trochę wyssane z palca, mające koniecznie zaskoczyć widza. Kilka lat temu może zrobiłoby to na mnie wrażenie, dziś już nie.

6,5/10

Jeżu 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 16 Lut, 2007   

i kolejny film ze swiata horroru heh moim zdaniem wcisniety w ta serie troche nieslusznie bo wlasciwe w filmie jest zero z horroru nie twierdze ze film jest zly bo podobal mi sie ale jako horror sie nie sprawdza za to jako dramat psychologiczny jaknajbardziej koncowka juz bardziej zchodzi w strone thrillera w sumie tu nie mam wiekszych zarzutow ( wszystko przypominalo sceny z filmu Hostel) na plus aktorstwo , zdjecia i muzyka no i niezadko klimatyczne oswietlenie na twarzach aktorow dopelnialo mrocznego klimatu jako film ocenie 7/10 ale patrzac na niego typowo pod katem horroru raczej troche nizej

Garnet 
W agonii

Wysłany: Sob 17 Lut, 2007   

no musze powiedziec, ze ten film mnie totalnie zaskoczyl ^^"
ano, bo po pierwsze spodziewalam sie kolejnego horroru z sadakopodobna stwora, secundo..po Eye nie mialam dobrych wspomnien z bracmi Pang wiec podeszlam z rezerwa do tej produkcji:)....wiec jakze pozytywnie sie pozniej zaskoczylam o.O

swietne wymieszanie gatukow, muzyka! zdjecia!! <gosh..az mialam ochote zrobic jakis kurs fotografii o.O>
..i dla odmiany <od Panow wyzej;P> wspomne o ładnych Panach xDD <calkiem ladne klatki piersiowe..ehmm :D >

za ta cene,za jaka wyszlo w Horrorach, na pewno warto kupic :)

martinesek1 
W stanie rozkładu

Wysłany: Czw 28 Cze, 2007   

"Ab-Normal Beauty" to film bardzo dobry. Znakomity wizualnie, ze świetną muzyką(najbardziej podobały mi się kompozycje pianistyczne). Śliczna główna aktorka i jej niebrzydka siostra grająca przyjaciółkę wywiązują się ze swych ról dość nieźle. Bardzo podobała mi się warstwa psychologiczna, która jest świeża w odbiorze - dzięki znakomitym ujęciom i ciekawym pomysłom scenarzystów. Trochę zdziwiła mnie końcówka, która została jakby wyjęta z rękawa i nie pasująca zbytnio do reszty. Mimo wszystko jest dobrze zrobiona.

W sumie warto obejrzeć ten thriller/horror/psychologiczny(z naciskiem na THRILLER). 7,5/10

- Up yours, granny!
- YOOU COULDN'T HANDLE IT!

Makedonec 
Współpracownik HO

Wysłany: Sro 22 Sie, 2007   

Bardzo dobry film, potwierdzający klasę braci Pang. Znakomicie ukazane zostały relacje miezy bohaterkami oraz postępująca paranoja Jiney. Zaskoczyło mnie, że fabuła nie poszła do samego końca w stronę obłędu dziewczyny, a skierowała się w zupełnie innym kierunku - wprowadzony został zamaskowany morderca. W drugiej połowie filmu jest sporo gore, co sprawia że obraz ten łączy w sobie brutalność z dość wyszukanymi elementami psychologicznymi. Świetna muzyka (z wyjątkiem sceny gdy bohaterka trzyma się balustrady balkonu rozprawiając o samobójstwie - jakaś tandetna pop piosenka wtedy leci :neutral: ) Doskonałe - jak to często bywa w azjatyckich produkcjach -zdjęcia wprowadzają sporo niepokoju. Osobiście autentycznie zmroziłą mnie scena, gdy bohaterka dzwoni do swej przyjaciółki a telefon dzwoni w sąsiednim pokoju i nikt nie odbiera :kosa: Swoją droga obie dziewczyny przepiękne ;) Momentami było trochę przestojów w akcji, ale mimo wszystko "Ab-Normal Beauty" to jeden z lepszych filmów jakie oglądałem ostatnio.
8,5/10

Kapitanos 
Świeże mięso

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2007   

Na pewno warty obejrzenia dreszczowiec. Wszystko co mozna by napisac o tym filmie juz zostalo napisane w poprzednich postach. Produkcje azjatyckie biją na glowe wiekszosc amerykanskich gniotow ktore wyszly ostatnio. Mamy gwaranacje ze produkcja nie bedzie wtorna i czyms nas zaskoczy. na zachęte 8/10

Deicide Satanus 
V.I.P.

Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

niestety znowu uwtwierdzam sie w przekonaniu że nie cierpie azji i jej filmów
na Ab-Normal Beauty nawet nie dotrwałem do konca takie nudy i masakryczne flaki z olejem :(
The Shutter i The Eye ratuje tylko całe te kino o skośnookich

Shadow 
Zainfekowany

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007   

Dość ostrożnie podeszłam do tej produkcji, zwłaszcza, że należy do mojego ulubionego gatunku: azjatyckiego kina grozy.
Przyznam, ze początkowo byłam nieco rozczarowana, bo nie było tam nic ciekawego, ale w miarę rozwoju film, zaczął mi się coraz bardziej podobać. Fakt, nie był to horror jakiego się spodziewałam, bo i do typowego horroru mu daleko było, ale ogólnie przyznam, ze skrytykować to raczej go nie skrytykuję i moja recenzja na jego temat, która zamierzam wkrótce napisać - będzie dość przychylna.

X-Tech 
Powstały z martwych

Wysłany: Pon 18 Sie, 2008   

Zaskakująca końcówka. Naprawdę wg. mnie zapadająca w pamięć i mroczna jest końcowa część filmu. Do tej chwili mam w głowie ten obraz szczególnie przed tym co spotka główną bohaterkę. Cała reszta jest po prostu bardzo ciekawa jednak szkoda, że ważne kwestie jak tożsamość psychola, wątek traumy nie są rozwinięte lepiej. Morderca w tym filmie to prawdziwy psychol i wariat, którego można się bać. Motyw z kasetami naprawdę straszny i dający do myślenia, a wręcz do naszej podświadomości. Motyw zdięć, które robi główna bohaterka jest naprawdę dziwny, schizowaty, ale i tak potrafi zaciekawić. W filmie mają miejsca też różne zwroty akcji, których trudno się spodziewać to też plus. Jednak ta końcowa bomba, która spada na głowę to szok. Dla mnie to duży plus ponieważ nie można się było spodziewać tego co wydarzy się na końcu dla wielu minus. Nie dostaliśmy wątku, który pokazał by, że jest taka możliwość tego co zdarzy się na koniec. Ponad przeciętny początek, niezłe rozwinięcie wątku sztuki i niezłe jego zakończenie i na końcu dosłownie niespodzianka. Zakończenie mi się podobało (jak na zakończenie dramatycznej części filmu) Bardzo ciężki thiller, a nawet dla wielu w tym dla mnie - dość mocny horror. Nie wiem jak całkiem obiektywnie ocenić ten film, ale myślę, że na 6/10 na pewno zasługuje.

Skaras 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   

Włączyłem film mając świadomość, że po raz kolejny wynudzę się sromotnie na azjatyckim kinie i ku mojemu zaskoczeniu z każdą chwilą oglądania obraz stawał się coraz ciekawszy, a już na wstępie przywitała mnie bardzo dobra muzyka, która trwała do ostatnich minut projekcji. Po drugie: bardzo ładne zdjęcia i montaż, film po prostu porządnie nakręcony. Po trzecie: bardzo ładne główne aktorki, w szczególności Rossane Wong. Po trzecie: ciekawa historia, absolutnie nie horror, a dramat dziewczyny po tragedii z dzieciństwa, uciekająca w fascynacje śmiercią.

Ale jest jeden bardzo poważny minus. Film powinien zakończyć się na scenie, w której dziewczyny z rana jedzą sobie śniadanie. Końcowa rzeź była zupełnie nie potrzebna, wyglądała jakby reżyser na siłę z dobrego dramatu chciał zrobić horror. Postać mordercy to kpina, czegoś tak płytkiego nie widziałem już dawno, po za tym strasznie mi tu zalatywało jakimś hostelem. Przez te ostatnie kilkanaście minut film stracił nieco w moich oczach.

Bez marnej horrorowej końcówki byłoby 8/10, niestety jako całość mogę dać tylko 6.

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu