Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
ARACHNOPHOBIA - Frank Marshall - 1990
Autor Wiadomość
adach 
Redaktor

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006   ARACHNOPHOBIA - Frank Marshall - 1990

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=26

Zapraszamy do dyskusji o tym filmie.

Adach

Daniel_J. 
Świeże mięso

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006   

Porządny, dobrze zrealizowany i przyjemny w odbiorze film z doskonałymi zdjęciami i aktorami. Warto oglądnąć ;) .

Daniel

Jakub Wędrowycz 
Zainfekowany

Wysłany: Czw 09 Lut, 2006   

Zgadzam się z przedmówcą, może nie aż tak straszny, ale przyjemnie się ogląda :) Zdecydowanie lepszy np. od Ataku Pająków. Jak na film z gatunku Monster Movies wypada bardzo dobrze :P

Emmet 
Zainfekowany

Wysłany: Nie 12 Lut, 2006   

Bardzo dobry filmik.Ten pomysł z pajakami jest w 10,bo kto z nas absolutnie nie boi sie pajaków?Dobra rola Jeffa Danielsa. Film ten pobudza wyobraznie...po obejrzeniu go zaczałem zagladac do swoich kapci zanim je wkładałem na stopy :wink:

Jack Nicholson 
W agonii

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006   

Świetny film, najlepszy z pająkami w roli głównej, mnie to rozbroiło totalnie to jak koleś jadł żarcie przy truposzu, facet z kostnicy jest spoko. Końcowa scena w winnicy bardzo ciekawie zrealizowana, a ciekawe jest to że John Goodman który gra tutaj tępiciela insektów, w jednej z scen gdy środki chemiczne nie pomagją rozganiata pająka z buta, a w rzeczywistości miał dziurawy but, gdyby zgnieciono pajączka to ekolodzy by mu żyć nie dali :!: Naprawdę fajny film trzymający w napięciu w skali 1/5 należy się 5+ :) .

Snejk 
Żywy trup

Całkiem przyzwoity pajeczy film. Jeden z najlepszych w ogole :) Mimo ze to bardzije czarna komedia oglada sie bardzo dobrze i potrafi miejscami trzymac w napieciu. Na plus sporo pająków w tym glowny pajeczy boss :)

Mialo nie byc komentowania recek, no ale... ;)

kto uwierzy, że malutkie pajączki mogą być aż tak groźne ? :-)
Polecam dowiedziec sie co to 'czarna wdowa' ;) Ja bym sie jej bal :) Duzo bardzije niz jakiegos wielkiego ptasznika :)

7/10

Fred K. 
W agonii

Ostrzeżeń:
 3/2/3

Całkiem przyjemny film dla całej rodziny. Jeden z lepszych o morderczych owadach i jak dla mnie to 7/10.

uszi 
W stanie rozkładu

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006   

Podzielam opinie forumowiczow . Przyjemny film dla calej rodzinki , Nie jest straszny ani brutalny , typowy odstresowiacz ktory mozna puscic po dobranoce i obejrzec przy kolacji . Dobra realizacja , fajna gra Danielsa . DO klasyki nigdy nie przejdzie , ale obejrzec jak najbardziej warto . Dla lubiacych monster movie i kino familijne 9/10 , dla lubiacych straszne horrrory , gore , wszechobecny strach i nie lubiacyh monster movie 6/10 . Ze swojej strony polecam do zaposnania sie z tym filmem :D

dux 
Zombie pożeracz mięsa

uszi napisał/a:
dla lubiacych straszne horrrory , gore , wszechobecny strach i nie lubiacyh monster movie 6/10 .

A skąd ty to możesz wiedzieć?
Ja lubię właśnie strach i gore, za monster movies nie przepadam i wole obejrzeć któryś już z koleji film o mordercy, ganiającym przypadkowe ofiary z siekierą w ręce niż taką arachnofobię. Jest to film słaby. Pająki są świetne i pomysł też. Daniels gra nieźle, mogę się z tym zgodzić, ale nie świetnie :!:
Jak na swoje możliwości gra przeciętnie :( , zważając na to, że jest dobrym i stosunkowo znanym aktorem i jak się ma jego rola tutaj, jako aktora zawodowego do świetnych ról debiutantów właśnie w produkcjach ociakających krwią, w produkcjach od których swoje kariery zaczynają zazwyczaj aktorzy?
Dla porównania, tak żeby wszyscy wiedzieli o czym mówię: kto zagrał lepiej?
Daniels tutaj, czy Gunnar Hansen w Texas chainsaw massacre, wówczas nikomu nie znany :!:
Odpowiedź jest prosta...
Klimatu tutaj nie ma :( Nie wiedziałem również wiader posoki :( A pająki, chociaż były zrobine świetnie, nie wzbudzały we mnie przerażenia :(
Tak więc proszę cię uszi, nie wypowiadaj się w imieniu wszystkich, bo ja jestem miłośnikiem wszechobecnego strachu i gore jak to ująłeś, a na 6/10 bym go nie ocenił :?
Wogóle mnie ten film nie ruszył i nie podzielę zdania reszty, gdyż jest to dla mnie film nudny i niczym nie wyróżniający się ponad przeciętność, a może nawet trochę niższy od poziomu przeciętności. 2/10 - tylko i wyłącznie za wygląd pająków :!:

[ Dodano: Nie 09 Kwi, 2006 ]
Ps. już Lake placid podobał mi się bardziej niż arachnofobia.

"Emptiness isn't misery. It's the beginning of something new."

"Jump as many times as you want... I'll jump too, and catch you"

Jack Nicholson 
W agonii

Słuchaj dux to nie jest typowy horror jak wiesz, bardziej taka czarna komedia przynajmniej wiele osób tak uważa, z kolei powiem od siebie że ja gore nienawidze i patrzeć na nie nie mogę mam do tych filmów wstręt, natomiast ty je bardzo lubisz tak ja to rozumuję, pozatym Arachnofobia ma pewien specyficzny klimat którego może ty nie dostrzegłeś, albo nie mogłeś wysiedzieć na tym filmie, mi się film ogromnie podobał może nie znam zbyt wielu filmów o pająkach, ale póki co to wszystko co wyszło o pająkach do tej pory wysiada przy tym filmie, jest rewelacyjnie wykonany, i nie mam do niego zastrzeżeń bo ten film niema poprostu wad, to nie jest krwawa rzeżnia, ale film który można ze spokojem obejrzeć w sobotni czy piątkowy wieczór :) .

dux 
Zombie pożeracz mięsa

Jack Nicholson napisał/a:
z kolei powiem od siebie że ja gore nienawidze i patrzeć na nie nie mogę mam do tych filmów wstręt, natomiast ty je bardzo lubisz tak ja to rozumuję, pozatym Arachnofobia ma pewien specyficzny klimat którego może ty nie dostrzegłeś,

A czy ja coś mówię?
Rozumiem, że można nie lubić gore, bo to dosyć...
...specyficzny sposób rozrywki i zdaję sobie z tego sprawę, ale poza wiadrami czerwonej posoki w horrorze liczy się jeszcze klimat. Klimat, który powinny budować straszne dźwięki i odpowiednio dobrana do nich śćieżka muzyczna. Klimat, który powinien też być budowany za pomocą nagłych zwrotów akcji, tajemniczych zagadek, ciemnych barw i wyraźnie zaznaczonego finału, jako punktu kulminacyjnego. Tutaj natomiast ten finał mógłby być równie dobrze środkiem filmu.
Na tym filmie ciarki mi nie przeszły przez plecy ani przez krótką chwilę.
I oto mi głównie chodzi: nie było tego napięcia. Tak więc klimatu horroru ten film nie ma, ani nie są rozlewane wiadra krwi. Co z tego wynika?
Ano to, że film ten miał w zamierzeniu być horrorem, a wyszła z tego taka sensacja, może thriller w stylu tych wszystkich filmów o grzechotnikach na ten proszę ja ciebie przykład.
Natomiast w gazecie z programem wyraźnie pisało: horror. A tu co?
Owszem nie przysypiałem, bo film mnie zaciekawił. Natomiast nie wywołał strachu ani obrzydzenia. Co tutaj więc dużo mówić?
Jako horror wypada bardzo kiepsko. Jako monster movies także.
A wiesz dlaczego?
Nie?
Porównaj go np. do "Szczęk". "Ptaków", czy nawet "Pirani". Tamte filmy były dreszczowcami(dwa pierwsze) i miały klimat, a "Pirania" trochę krwi. A tutaj?
Nie ma ani tego, ani tego, więc wychodzi poprostu bardzo słabe filmidło kolego... :(

Ps. tak, uwielbiam filmy gore

I jeszcze coś. "Atak pająków" był o wiele lepszy. W zamierzeniu miał być horrorem komediowym i tak też wyszedł. A tuaj chyba twórcy nie sprostali zadaniom jakie sobie wyznaczyli. Bo porządna realizacja, to w horrorze zaledwie 1% sukcesu.

Jack Nicholson 
W agonii

Wiesz "Atak Pająków" moim zdaniem nie jest lepszy, nawet do pięt mu nie dorasta :!: ale to jest tylko moje zdanie. Dalej gazety piszą różne bzdury nieraz jest z tego kupa śmiechu bo sami nie wiedzą co piszą. A co do muzyki to jest super mi się ogromnie podobała miałem nawet soundtrack z tego filmu :) tak nie chwaląc się, naprzykład może pamiętasz kawałek ze sceny kiedy helikopter leci na początku filmu nad wodospadem strasznie mi się podobał. Założenia co miało powstać nie znam dla mnie to taka czarna komedia pewne sceny mają coś z horroru, ale horror to nie jest. Wiesz jeżeli już zaznaczasz filmy ze zwierzętami w roli głównej to nie zapominaj o filmie "Swarm" film którego przesłanie jest bardzo aktualne, z pewnością go widziałeś a jak nie to polecam z całego serca bo to kawał dobrego kina :) .

dux 
Zombie pożeracz mięsa

Jack Nicholson napisał/a:
Wiesz "Atak Pająków" moim zdaniem nie jest lepszy, nawet do pięt mu nie dorasta :!:

A ja uważam wręcz przeciwnie. Tam był humor, trochę klimatu - oczywiście nie takiego który jakoś bardzo straszył, ale takiego typowego dla monster movies, i te pająki...
...tam to one dopiero były świetne i w dużym powiększeniu :mrgreen:
No, ale o gustach się nie dyskutuje. Tobie się ten film podobał mnie nie i koniec. Zresztą już po kilku rozmowach z tobą wiem, że masz zupełnie odmienne gusta niż ja. Ja patrzę praktycznie tylko na dwie rzeczy: wiadra czerwonej posoki i klimat. Tutaj nie było ani tego, ani tego i właśnie dlatego jak dla mnie to ARACHNOPHOBIA jest totalną porażką...
I koniec.

Skrzatan 
Zainfekowany

Atak pajakow nie moze sie rownac z arachnofobią, tutaj pajaki sa wiele mniejsze ale to nie znaczy ze nie robia wrazenia. mi utkwila w pamieci scena, kiedy facet probuje zgasic lampke nocną i w tej chwili pajak spada mu na reke... strasnzie sie wydygalem wtedy. co jak co ale arachnofobia to naprawde dobry film:

azm 
Świeże mięso

przyrownac atak pajakow do arachnofobi to jak porownac avp do pierwszej czesci obcego.
Skrzatan napisał/a:
co jak co ale arachnofobia to naprawde dobry film

true, true

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu