Oglądanie takich filmów naprawde przytłacza.To ze Amerykanscy filmowci cierpią na totalne odmóżdzenie ( zapewne za sprawa niejakiego UFO ) nie jest żadną nowoscią ale widz po obejrzeniu tego niewątpliwego arcydzieła jakim jest " House " z pewnoscią nie bedzie miec już żadnych watpliwosci co do stanu umysłu osoby która tą chałę spłodziła.Jest nim niejaki Steve Miner , odpowiedzialny za równie kuriozalny " Friday 13th " i pare innych kiepskiej jakosci filmów ( chociażby Deep Star Six ).Dalsze czesci " House " litościwie przemilcze.Podobno ten film odniósł w swoim czasie ogromny sukces w USA.Co mnie specjalnie nie dziwi.Mózg przeciętnego Amerykanina bowiem już bardziej skurczyć sie nie może.
Wys³any: Wto 19 Kwi, 2005
Chorus napisa³/a:
Oglądanie takich filmów naprawde przytłacza.To ze Amerykanscy filmowci cierpią na totalne odmóżdzenie ( zapewne za sprawa niejakiego UFO ) nie jest żadną nowoscią ale widz po obejrzeniu tego niewątpliwego arcydzieła jakim jest " House " z pewnoscią nie bedzie miec już żadnych watpliwosci co do stanu umysłu osoby która tą chałę spłodziła.Jest nim niejaki Steve Miner , odpowiedzialny za równie kuriozalny " Friday 13th " i pare innych kiepskiej jakosci filmów ( chociażby Deep Star Six ).Dalsze czesci " House " litościwie przemilcze.Podobno ten film odniósł w swoim czasie ogromny sukces w USA.Co mnie specjalnie nie dziwi.Mózg przeciętnego Amerykanina bowiem już bardziej skurczyć sie nie może.
Przeciętny Amerykanin jest na tyle inteligentny, że potrafi śmiać się z głupoty i docenić jej rozrywkową wartość, w odróżnieniu od Polaków narzekających na filmy Tromy i różnie "Burial Groundy". Stąd u nich wielki sukces "Domu", "Evil Deadów" i innych postrzelonych horroro-komedii.
_________________ The boat can leave now. Tell the crew.
Przeciętny Amerykanin jest na tyle inteligentny, że potrafi śmiać się z głupoty i docenić jej rozrywkową wartość,
Rozumiem że smiejąc sie z głupoty smieje sie z samego siebie.Cóz za niezwykle wartosciowa cecha.Jesli takową posiada to po co mu jeszcze kino ? wystarczy że rozejrzy sie wokoło.Najgorsze jest jednak to iż z powodu swego " poczucia humoru " uswiadomili sobie iż Głupota to ich Narodowa cecha.O dziwo wygląda na to że wcale im to nie przeszkadza.A przecież już film wesa Cravena niósł ze sobą ważny przekaz , mianowicie " TO TYLKO FILM ".
Z pierwszej części pamiętam swoje zaskoczenie i strach po ujrzeniu wisielca z początkowych scen filmu Wrażenie zrobiła też na mnie wielka istota wychodząca chyba z szafy, na którą główny bohater zastawił pułapkę wraz ze swoim znajomym. Dobrze zapamiętałem scenę śmierci nieumarłego żołnierza spadającego w przepaść, która nie wiadomo skąd się wzięła po drugiej stronie jednych z drzwi domu. Ogólnie film zdawał się dobry i nietuzinkowy dzięki oryginalnym pomysłom. Komediowe wstawki nieco mi wówczas przeszkadzały.
Wys³any: Nie 01 Maj, 2005
Chorus napisa³/a:
Rozumiem że smiejąc sie z głupoty smieje sie z samego siebie.
A jakie masz przesłanki żeby tak myśleć? Czy każdy kto się śmieje z głupoty, to akurat z własnej?
Pytam tak sobie, bo dobrze wiem, że śmiech z wlasnej głupoty to przejaw inteligencji, a przede wszystkim dystansu do siebie samego.
Cytat:
Cóz za niezwykle wartosciowa cecha.Jesli takową posiada to po co mu jeszcze kino ?
A po co nam film pt. "Rejs"? Oglądając go śmiejemy się przecież z własnej głupoty. Po co Czechom były komedie Formana? Bo oni też lubią i potrafią śmiać się z siebie; to prowokuje do myślenia i służy jako katalizator kompleksów. Każdy ma jakieś kompleksy i najlepsza rada na nie to żartobliwy dystans. Każdy ma swoją prywatną głuptę.
Cytat:
wystarczy że rozejrzy sie wokoło.Najgorsze jest jednak to iż z powodu swego " poczucia humoru " uswiadomili sobie iż Głupota to ich Narodowa cecha.
Skąd o tym wiesz? Było to gdzieś ogłoszone, bo chyba przespałem...
Cytat:
O dziwo wygląda na to że wcale im to nie przeszkadza.A przecież już film wesa Cravena niósł ze sobą ważny przekaz , mianowicie " TO TYLKO FILM ".
Nie film Wesa Cravena niósł taki przekaz, tylko jego slogan reklamowy. Film odwrotnie - próbował zwrócić uwagę, że to nie tylko film, że brutalne zbrodnie są spolecznym faktem.
Problem jest taki że Amerykancom potrzebny jest taki dystans z tego wzgledu iż nic lepszego im już nie pozostało.Próbuja obrócic w żart nawet najbardziej kuriozalne zachowanie czy słowo.I jeszcze udawają że ich to bawi.W przypadku " Rejsu " mielismy do czynienia z wyjątkowo trafną analizą ówczesnej Polski , ale nie wydaje mi sie by taki " Dom " miał na celu krytykę czy ośmieszanie pewnych zjawisk zachodzących w Społeczenstwie Amerykanskim.To rozrywka na najbniższym poziomie , pozbawiona jakichkolwiek ambicji bycia czymś wiecej , opakowana w materiał skłądający sie ze scen bynajmniej nie zabawnych ale po prostu głupich i niedorzecznych.Dlatego nie dziwi mnie że film odniósł sukces w USA.
Wys³any: Nie 01 Maj, 2005
Ale kultura odmóżdżenia (czy jak to zwać) nie jest tylko przypadkiem amerykańskim, np. Troma to brytyjska wytwórnia, Jackson kręcił w Nowej Zelandii, a Japończycy jakie cheesy potrafią kręcić... ho, ho.
Po prostu, gdy ktoś nie może sobie na przejawy durnoty pozwolić w życiu prywatnym, to na takim filmie może się anarchicznie wyszaleć do rozpuku. Dlatego lubię wszystkie głupio-debilne filmy: "Braindeady", "House", wczesną burleskę, Tromę, H.G. Lewisa i wogóle cały camp świata, bo to przejaw nieograniczonej swawoli.
Poza tym Amerykanie doceniali przecież "mądre" filmy: "Ojciec chrzestny", "Lot nad kukułczym gniazdem", "Nietykalni", "Bez przebaczenia" były w swoim czasie szlagierami kasowymi, poza tym jakieś 95% wiedzy na temat kina tam się kumuluje. Jak chcę poczytać książkę na interesujący mnie temat okołofilmowy, a USA znajdę wszystko, łącznie ze szczegółowymi monografiami Fulciego i Argento. Jak chcę zakupić na DVD jakieś unikatowe arcydzieło kina azjatyckiego lub europejskiego, na amerykańskim Amazonie mam do wyboru najbardziej wypasione wydania, pełne bonusów i z komentażami samego Bordwella. Ba, nawet wczesne filmy Wajdy ("Pokolenie", "Kanał", "Popiół i diament"), które w Polsce można dostać tylko w jakości takiej, że pożalsieboże, w Stanach zostały wydane z pięknym remsteringiem i masą dodatków.
Po prostu Amerykanie mają dużą kasę, a co za tym idzie - duży rynek i mogą sobie pozwolić na inwestycje w kulturę i wiedzę o kulturze. W Polsce nie ma nawet 1/100 tego co zostało napisane i wydane w Stanach.
A jak Wam się podobał The House ? Chyba ze 4 części tego wyszło coś obiło mi się o uszy.
Ja oglądałem 3 części ale wiadome 1 była najlepsza.
Nie pamiętam ile tych częśći widziałem kiedyś na VHS....
Ale sentyment pozostał....
Dwójka swego czasu spodobała mi się. Tak wiec mój zawód częścią pierwszą był spory. Film cierpi przede wszystkim na brak sensownego scenariusza ten jest po prostu słaby. Gra aktorska również stoi na niskim poziomie. Rozrywka też niezbyt wzniosła, broni się zabawna charakteryzacja potworów. Tak więc słowem podsumowania mnie "House" niezbyt się spodobał, jest to produkcja bardzo przeciętna.
ten house wogóle jest na divix lub dvd??widzia³ ktos czy tylko na vhs,a tak wogóle pamietam go z dzieciñstwa i wywar³ na mnie ogromne wra¿nie .klimacik jak z evil deadi martwicy cos piejnego wciagna±l mnie straszliwe jak ktos ma to poszukuje:)(
Wys³any: Wto 24 Sty, 2006
Mam sentyment do tej produkcji, jest s³aba pod wzglêdem gry aktorskiej, efektów specjalnych,scenariusza a i tak lubie ten film ogl±daæ, bo ma wyj±tkowy klimacik jak dla mnie.Tylko starsze filmy go maj±, nie da sie go opisaæ. W ka¿dym razie ja jak go ogl±dam zawsze mi³o spêdzam czas, film nie straszy, prêdzej bawi ale to jak dla mnie akurat jest zalet±. Gruby potworek wymiata Polecam filmik
wave98 napisa³/a:
wogóle jest na divix lub dvd??
Jest, mam 4 czê¶ci.
_________________ Nie wierzysz w diab³a???
A powiniene¶, bo on wierzy w Ciebie.........
Sponsor
Do³aczy³: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach