Powtórzę to samo co jest w temacie o Kenie Russelu.
Ciekawy to dramat historyczny o opętanych przez diabła ( czyżby? A może dały upust seksualnemu wyzwoleniu ze społecznych ram o co w zamierzchłych czasach nie trudno ) zakonnicach ze świetną rolą Olivera Reeda ( grał u Cronenberga w "Potomstwie" ) jako księdza, który też nie wytrzymuje celibatu i kocha się w jednej kobiecie. Do tego dochodzi jeszcze polityka i walka o pozycje oraz względy czyli szaleńców tu jest więcej niż mogło by się zdawać. Ciekawa rzecz i prowokacyjnie skręcona ( zakonnice molestujące krzyż ). Warto zobaczyć.
Nie wiedziałem za bardzo czego się spodziewać, zasiadając do seansu. Nie byłem nawet specjalnie przekonany czy chcę oglądać akurat ten film. Ale było warto. O, tak.
Nie wiem czemu, ale myślałem, że będzie to w znacznej mierze horror, ale de facto był to dramat, poruszający w dodatku wiele ciekawych kwestii. Daje dużo do myślenia. Nad moralnością, kondycją kościoła, instytucją władzy, nad ludzką psychiką...
Cholernie obrazoburczy film, nie spodziewałem się tak odważnych i kontrowersyjnych scen, a zrobiły na mnie duże wrażenie. Nie spodziewałem się takiej odwagi po filmie, który nakręcono prawie 40 lat temu.
Wniosek? Więcej klasyki, bo jest fenomenalna!
Może trochę na gorąco, ale ocena to pełne 10/10
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville