Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Gwna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Nastpny temat
ALIEN VS PREDATOR - Paul W.S. Anderson - 2004
Autor Wiadomo
Flaco 
ywy trup

Doczy: 15 Sty 2004
Skd: oKo
Wysany: Sro 15 Wrz, 2004   ALIEN VS PREDATOR - Paul W.S. Anderson - 2004

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=6

Obcy kontra Predator --> Polska premiera: 2004-11-05

UWAGA SPOILER
Uwaga w opisie zdradzam kilka ważnych zdarze�, ba nawet sam� ko�cówk� (no prawie ko�cówk�)wiec jak nie chcesz sobie psu� przyjemno�ci z ogl�dania, (cho� w tym wypadku to chyba oksymoron) to nie czytaj. Je�li jednak mimo to, chcesz zobaczy�, co tam nabazgra�em, zaznacz tekst.

W�a�nie jestem po seansie tego "dzie�a" i jestem zawiedziony. Nie nastawia�em si� na horror, ale na thriller sci-fi z duż� domieszk� akcji, a dosta�em film familijny polepiony z używanych klisz. Nawet w jednej sekundzie filmu, nie poczu�em si� zaskoczony, podekscytowany czy cho�by zainteresowany fabu��. Wszystko już gdzie� widzia�em i na pewno nie jest to tylko moje odczucie, bo fabu�a jest ograna do bólu. Film operowa� budżetem 70 mln $ ale na ekranie tego nie wida�. Walki obcych z predatorami sprowadzaj� si� do zapasów w stylu wolnym, nie tak wyobraża�em sobie starcie dwóch pot�żnych ras, która każda z osobna mog�aby zmie�� gatunek ludzki z powierzchni ziemi. Same starcia można policzy� na palcach jednej r�ki. Jedynie do wygl�du predatorów nie ma si�, co przyczepi�, wygl�daj� fachowo (z wygl�du), ale co z tego skoro stracili wszystkie swoje cechy; dziko��, waleczno��, szybko��, zwinno��, (kto ogl�da� poprzednie filmy z predziami ten wie, o czym mówi�). W filmie mamy 3 Predatorów, z tego 2 ginie nieomal od razu, to maj� by� nieomylni �owcy? Patrz�c na reszt� filmu, martwi�em si� o ostatniego przy życiu Predatora, by biedak si� nie potkn�� o co�. W wygl�dzie obcych cos mi nie pasowa�o, może za ma�e "wewn�trzne" szcz�ki, ale to detal. Kolejny "detal" to scena "porodu" obcego wychodz�cego z cia�a cz�owieka, wygl�da ona fatalnie, ta z "Obcy - 8 pasażer Nostromo" cho� liczy już sobie 25 lat wygl�da o niebo lepiej i efektowniej, ale cóż PG-13. Sama ko�cówka z otwart� furtk� na kolejn� cz��� (a nawet dwiema furtkami) to już mnie nawet nie denerwuje, bo to danie firmowe holy�ódu.
Mówi�c krótko zakpiono sobie z widzów, sprofanowano Predatorów, po cz��ci też z Obcych.

Na koniec dodam tylko, ze do filmu bardzo pasuje jego has�o reklamowe "Whoever wins, we lose", tym bardziej, ze Predator z ostatniej ocala�ej kobiety robi honorowego cz�onka klanu predatorów, po tym jak uratowa�a mu życie (dzizus) i razem kopi� ty�ki obcym (dzizus x2).

Na koniec ko�ca nachodzi mnie jeszcze taka my�l, że Paul W.S. Anderson jest fatalnym reżyserem/scenarzyst�, albo holy�odzk� ladacznic�, robi�ca za pieni�dze, co mu każ� wielkie wytwórnie, tak czy siak u mnie jest skre�lony. :verymad:

Brawo Paul W.S. Anderson
Brawo 20th Century Fox

Ocena 3/10

Może gdybym, nie widzia� poprzednich filmów o obcym i predatorze, mia� z 12 lat to filmowi da�bym 6/10 bo to ca�kiem fajny film przygodowy dla dzieciaków.

Lord_ZED
Zainfekowany

Doczy: 20 Lut 2004
Skd: Mielec
Wysany: Sro 15 Wrz, 2004   

Czy on na prawde jest tak zły ?? Czy dla człowieka który oglądał predatora około hmm 35-40 razy będzie kichą ?? Bo i tak oblukam.
I ciekawe czy powstanie wkońcu Predator 3. Bo cos mi się oiło poszukałem itp.

Lohikaarme 
Powstay z martwych

Doczy: 11 Wrz 2004
Skd: Pomerania
Wysany: Czw 16 Wrz, 2004   

Widzę Flaco, że nie niemal nie zostawiłeś na "Alien Versus Predator" suchej nitki :)
Ja też jestem świeżo po projekcji tego filmu i niestety muszę przyznać, że także się zawiodłem. No, ale czego się było spodziewać, skoro ten sam reżyser odpowiada za "Resident Evil"? Przecież, że nie filmu na miarę kultowych serii: "Alien" i "Predator". Tym niemniej uważam, że ten film pod względem fabularnym został totalnie sknocony. Jeśli budżet faktycznie wynosił 70$ dolców, to ja tylko chciałbym wiedzieć, na co poszła ta kasa?? Może cała ekipa kupiła sobie nowe samochody albo wille w ciepłych krajach?? Bo na filmie to na pewno tych pieniędzy nie widać. I tu tkwi moim zdaniem największa wada filmu. Skoro już reżyser nie chciał robić filmu na miarę poprzedników to mógł chociaż zaserwować coś naprawdę widowiskowego. Zwłaszcza, że miał na to fundusze. A co wyszło, to możemy sami zobaczyć: przez większą część akcja dzieje się w półmroku i naprawdę niekiedy trudno się zorientować kto kogo tłucze i dlaczego. Pomijam już fakt, że pojedynków jest mało i pozostawiają wiele do życzenia. Efekty specjalne też jakieś takie przeciętne a na dodatek jest ich jak na lekarstwo. Fabuły na razie nie będę komentował bo pewnie wiele osób jeszcze go nie widziało. Ogólnie rzecz ujmując uważam, że zmarnowano doskonały pomysł.
Trochę ciężko mi gnoić ten film, bo serie o Obcych i Łowcach należą do moich ulubionych filmów. No, ale takie są niestety fakty na temat "AvP"...
Czy więc "AvP" może się podobać? Owszem, może. Pod warunkiem, że nie będziemy oczekiwali Bóg wie czego i na czas seansu zapomnimy filmy z Obcymi i Łowcami, które już widzieliśmy (a to jak dla mnie "mission impossible"). Jest w nim oczywiście parę fajnych momentów, ale moim zdaniem stanowczo za mało jak na te niemal 1,5 godziny. Akcja jest szybka i na ekranie sporo się dzieje, szkoda tylko, że w większości pod osłoną mroku.
Reasumując: "AvP" to po prostu niezły filmik przygodowy, z przeciętnymi efektami i nic ponad to. Niestety. :evil:
Jako film przygodowy zasługuje moim zdaniem na ocenę w granicach 7/10, jednak oceniając go przez pryzmat poprzednich filmów o tej tematyce to daję mu nieco naciągane 4/10, głównie przez sentyment do Alienów i Predatorów. :devil:

heysel 
Powstay z martwych

Doczy: 26 Sty 2004
Skd: Wrocaw
Ostrzee:
 1/2/3
Wysany: Sob 18 Wrz, 2004   

honorowym czlonkiem klanu Predatorow ? haha :lol: to byly mlode Predatorki, ktore dopiero co wkraczaly w swiat polowan. Po prostu uznal ja za dobrego lowce, przy ktorym zaszczytem bylo dla niego walczyc :)

Ogolnie film byl kieprawy, ale za to z jedna wrecz kapitalna scena (nabity na ogon xenomorpha hunter, "twarza w twarz"), zreszta tego po nim nalezalo sie spodziewac.

swoja droga bardzo mnie ciekawi jak wygladala by hollywoodzka adaptacja Aliens: Labirynt :)

[ Dodano: 18 Wrz 2004 11:38 ]
zapomnialbym - 5/10 (za Predatory) :wink:

Flaco 
ywy trup

Wysany: Sob 18 Wrz, 2004   

Cytat:
honorowym czlonkiem klanu Predatorow ? haha to byly mlode Predatorki, ktore dopiero co wkraczaly w swiat polowan. Po prostu uznal ja za dobrego lowce, przy ktorym zaszczytem bylo dla niego walczyc

No, ten fragment o honorowym członkostwie, to taka ironia :wink: . Ale zresztą hasło reklamowe filmu, ma się nijak do fabuły. Zobacz, z historii przedstawionej w hieroglifach, wynika, ze Predatory co 100 lat tu na testu podsyłali Predatorków, a ludzie im w tym pomagali i przy okazji czcili Predatorów jako bogów. Zresztą scenariusz ma tak samo pełno dziur jak poprzedni film Andersena

BusteR 
Zainfekowany

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Krakow
Wysany: Nie 19 Wrz, 2004   

Ja napewno wybiore sie an ten film do kina... z czystej ciekawosci :D :fire:

Daleth 
Zainfekowany

Doczy: 31 Maj 2004
Skd: Piekary Śl.
Wysany: Nie 19 Wrz, 2004   

Ja zaluje ze ten film widzialem na kompie bo z checia wybralbym sie na to do kina. A dlaczego ?? Dlatego ze film bardzo mi sie podobal. Nie nastawialem sie na horror i tez horroru w sumie nie otrzymalem, w zamian za to dostalem produkcje przy ktorej sie swietnie bawilem. Prosta, a jednak (jak dla mnie) wciagajaca faula z dobrymi efektami specjalnymi (no moze troche za bardzo przepakowany Predator) spowodowaly ze film bardzo milo wspominam. Moja ocena filmu moze nie byc zbytnio obiektywna gdyz jestem fanem zarowno Aliena jak i Predatora i wszystko co jest z nimi zwiazane (komiksy, filmy czy gry) lykam jak swieze buleczki... no wiec moja ocena to: 9/10 i :fuckoff: wszystkim ktorym sie moja ocena nie podoba :happymonster:

Spike 
Powstay z martwych

Doczy: 30 Cze 2004
Skd: GP
Wysany: Pon 20 Wrz, 2004   

Właśnie skończyłem ogladać. Miałem go na CD już ze 2-3 tygodnie i znając krążace opinie o tym filmie, wstrzymałem się z jego oglądaniem, a w między czasie, zdążyłem go pozyczyć większości z moich znajomych. Dziś jednak zebrałem się i postanowiłem go obejrzeć (głównie z nudów i braku leprzej propozycji filmowej na wieczór).
Dostałem to, czego się spodziewałem, a spodziewałem sie po tym filmie niezbyt wiele. Nawet troche sie zawiodłem, gdyz liczyłem na nieco wiecej akcji (gdy powiedziałem sobie 'o! nareszcie zaczyna się rozkrecać!', z przerażeniem stwierdziłem, iż film zmierza ku swemu końcowi). Ostatnimi czasy, mamy do czynienia z masa tego typu produkcji, więc zdążyłem sie przyzwyczic do tego typu filmów.
Liczyłem bardziej na cos w stylu komiksowej wersji 'AvP' (bo komiks był naprawde świetny, jeden z moich ulubionych). Tymczasem końcówke wyjeto żywcem z (spoiler) komiksu 'Batman vs Predator' (koniec spoilera).
Moja ocena: przeciętna

Daleth napisa/a:
moja ocena to: 9/10 i :fuckoff: wszystkim ktorym sie moja ocena nie podoba :happymonster:

założe się, że po tygodniu twoje emocjie po tym filmie opadna i powoli zaczniesz o nim zapominać.
Ja swego czsu, zaraz po seansie 'Wojowniczych Żółwi Ninja 3', byłem gotów dac temu "dziełu" 10/10 :mrgreen:

Flaco 
ywy trup

Wysany: Wto 21 Wrz, 2004   

No ja do kompletu proponuje wszystkim recenzje utrzymaną w stylu filmu
:arrow: http://www.arenahorror.ap...wet/avp/avp.htm

:devil: :devil: :devil:

Spike 
Powstay z martwych

Wysany: Wto 21 Wrz, 2004   

Flaco napisa/a:
:arrow: http://www.arenahorror.ap...wet/avp/avp.htm

:devil: :devil: :devil:

Na 'dzień dobry' w tym poście, chciałem porzucać mięcem... ale jednak się powstrzymałem.

Recenzja wymiata. Zastanawiam się, czy ten koleś co jest jej autorem, w ogole widział ten film, lub inne, na bazie których, został on stworzony.

W największym stopniu, urzekł mnie fragment:
" Porażką jak dla mnie jest to, że gra tu aktor Lance Henriksen, który zagrał również w części trzeciej filmu Alien i tam zginął a tu nagle zmartwychwstał. Jakiś cud??" :lol:

Pozdrowienia dla autora ... :shoot:

Darius 
Powstay z martwych

Doczy: 16 Wrz 2004
Skd: who cares?
Wysany: Sro 22 Wrz, 2004   

Cytat:
W największym stopniu, urzekł mnie fragment:
" Porażką jak dla mnie jest to, że gra tu aktor Lance Henriksen, który zagrał również w części trzeciej filmu Alien i tam zginął a tu nagle zmartwychwstał. Jakiś cud??"

Aż spadłem z krzesła :lol: potem usiadłem przeczytałem recenzję i taki śmiech mnie ogarnął że spadłem ponownie i pomysleć że miałem się już układać do snu :lol: Eh nie trzeba durniów siać, sami się rodzą :roll:

Pastor do pola :!: Mawet na idola :!: :!: :!:

Lohikaarme 
Powstay z martwych

Doczy: 11 Wrz 2004
Skd: Pomerania

Cytat:
http://www.arenahorror.ap...wet/avp/avp.htm

Wow. Nic, tylko pogratulować autorowi tej recenzji znajomości tematu :mrgreen:
Wątpię czy autor widział ten film (a jeśli widział to raczej niewiele z niego pamięta). Raczej coś o nim słyszał, a i to pewnie nie dokładnie.
Najbardziej spodobał mi się początek akapitu drugiego. :twisted: Jak ktoś, kto podobno widział film może takie bzdury wypisywać :?:

[ Dodano: Sro 22 Wrz, 2004 ]
Ale ten tekst o "cudownym zmartwychwstaniu" też wymiata :devil:

Cytat:
Pastor do pola Mawet na idola

Darius, popieram ten postulat :!: :mrgreen: :mrgreen:

Darius 
Powstay z martwych

"Trafiają na ślad piramidy pełnej tajemnic."

He he a może on opowiada o Komnacie Tajemnic z Harrego Pottera?

Do tej samej piramidy podążają predatorzy, którzy, jak co tysiąc lat stawiają tam bój.

Dobra bez komentarzy, każdemu się może zdarzyć :wink:

zaczyna rodzić dzieci – obcych, którzy pójdą zabijać…

...i wrócą w pełni chwały lub polegną na placu boju.

Zdziwiło mnie połączenie sił człowieka i predatora, to było dla mnie dużym zaskoczeniem.

Nie przygotowałem się, co? A w '94 roku TM-Semic wydało u nas Aliens vs Predator wystarczyło luknąć. Dobra nie bedę się pastwił, pisać każdy może...

Spike 
Powstay z martwych

Darius napisa/a:
A w '94 roku TM-Semic wydało u nas Aliens vs Predator wystarczyło luknąć.

Tak! Świetny komiks, nabyłem go zaraz po wydaniu, jednak gdy moja pasja komiksowa nieco zmala, sprzedałem go razem z resztą kolekcji. Nie mineło durzo czasu, a pojechałem odkupic go za kilakakrotnie wyższa cene... heh... ta młodośc... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Szkoda, że twórcy filmy, nie poszli z fabułą bardziej w strone tego właśnie komiksu. :cry:

[ Dodano: Sro 22 Wrz, 2004 ]
... zapomniałem dodać, że po owym komiksie, została mi ino okładka... :cry:

Darius 
Powstay z martwych

Cytat:
Szkoda, że twórcy filmy, nie poszli z fabułą bardziej w strone tego właśnie komiksu.

Oby w najblizszej przyszłości nikt nie wpadł na genialny pomysł adaptacji "Aliens vs Predator vs The Terminator" ('02 Fun Media), choć jak znam życie to może nas to czekać :lol: , a wtedy "ostał mnie się jeno sznur" :(

Sponsor

Doaczy: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku