Wiele dobrego sĹyszaĹem o tym filmie, przeczytaĹem same pochlebne recenzje i przed seansem pomyĹlaĹem - pewnie znowu siÄ rozczaruje. Jednak tak siÄ nie staĹo, film bardzo pozytywnie mnie zaskoczyĹ. SpodziewaĹem siÄ kolejnego typowego wĹoskiego filmu o zombie, a dostaĹem coĹ caĹkowicie innego, wysmakowany, choÄ niepozbawiony groteski i czarnego humoru moralitet o Ĺmierci i miĹoĹci. GorÄ co polecam te produkcje Michele Soavi z 1994 roku. Sam teĹź na pewno jeszcze wrĂłcÄ do tego filmu, by wychwyciÄ to, co zawsze za pierwszym razem umyka.
Death, death, death comes sweeping down, filthy death the leering clown, death on wings, death by surprise, failing evil from worldly eyes, death that spawns as life succumbs, while death and love, two kindred drums, beat the time till judgement day, an actor in a passion play, without beginning, without end, evermore, amen.
Ostatnio zmieniony przez jelen Czw 21 Wrz, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie 19 Wrz, 2004
Tak jak napisaĹeĹ film jest inny od wszystkich sztampowych produkcji. TeĹź ostatnio oglÄ daĹem, nie zawiodĹem sie ale teĹź nie porwaĹ mnie. KoĹcĂłwka mi sie nie podoba, tzn moĹźe nie koĹcĂłwka a zakoĹczenie o tak bym to ujaĹ. A ogĂłlnie fajny klimat, Ĺadna kobieta tam gra gĹĂłwny plus filmu . Polecam.
_________________ Nie wierzysz w diabła???
A powinieneś, bo on wierzy w Ciebie.........
Death, death, death comes sweeping down, filthy death the leering clown, death on wings, death by surprise, failing evil from worldly eyes, death that spawns as life succumbs, while death and love, two kindred drums, beat the time till judgement day, an actor in a passion play, without beginning, without end, evermore, amen.
Czasem wĹÄ czam Dellamorte Dellamore, tylko po to, aby posĹuchac wĹaĹnie tej modlitwy w wykonaniu Everetta!
Dzieki Flaco, Ĺźe porwaĹeĹ siÄ na spisanie jej.
Dellamorte Dellamore, jest jednym z moich ulubionych filmĂłw. Jest on nie tylko genialnym horrorem, ale jest rĂłwniez genialnym filmem w ogĂłle.
MoĹźe niektĂłrzy uznaja to za przesade, ale o tym filmie, moge wyraĹźaÄ siÄ tylko w samych superlatywach. Ĺwietne zdjÄcia, Ĺwietna muzyka, Ĺwietna scenografia itp itd
PodobaĹo mi sie tam niemal wszystko, a w szczegulnoĹci zanoĹczenie (o tak!), ktĂłre jest jednÄ z mocniejszych stron filmu!
GorÄ co polecam!!
wĹÄ snie powiedzcie mi co wam siÄ takiego podobaĹo w tym zakoĹczeniu bo dla mnie byĹo zupeĹnie takie nijakie
a ogĂłlnie to siÄ na temat filmu za duzo nasĹuchaĹem, tak trzeba przyznac, ze scenerie robia wrazenie, ale ogĂłlnie spodziwaĹem siÄ zupeĹnie czego innego, a wyszĹo z tego takie tam romansidĹo w tle z tak sobie zrobionymi zombiakami
Wysłany: Nie 19 Wrz, 2004
TAR napisał/a:
wĹÄ snie powiedzcie mi co wam siÄ takiego podobaĹo w tym zakoĹczeniu bo dla mnie byĹo zupeĹnie takie nijakie
Uwaga Spoiler!
GdzieĹ na poczatku filmu jest scena, jak ktoĹ (chyba Franko) radzi Dellamorte, aby rzuciĹ to wszystko i sie wyprowadziĹ, zobaczyĹ reszte Ĺwiata. WĂłwczas Francesko odpowiedziĹa, Ĺźe dla niego reszta Ĺwiata nie istnieje. Pod koniec filmu, okazaĹo siÄ, ze miaĹ racje...
Wydaje mi siÄ, Ĺźe byĹa to przenoĹnia do tego, iz dla niego jest juz za poĹşno. Za poĹşno na zmiene otoczenia, a przede wszystkim na zmine swojego dotychczasowego Ĺźycia. StaĹo sie tak chyba dlatego, gdyĹź dla Francesko zatraĹa sie juz caĹkowicie granica miedzy Ĺźyciem a smierciÄ ( a to za sprawÄ jego rozmĂłw ze ĹmierciÄ , a ugryzienie przewarzyĹo szale).
Koniec spoilera!
[ Dodano: Nie 19 Wrz, 2004 ]
No i modlitwa siegajacego po broĹ Francesko Dellamorte na krawÄdzi przepaĹci. Wszystko skomponowaĹo sie wrÄcz genialnie!
tak ogĂłlnie to dziwny jest ten film, niektĂłre motywy zaj******, niektĂłre jakieĹ nietrafione. Zombiaki w sumie Ĺrednio wykonane, efekty gore teĹź (ale scena z autobusem rzÄ dzi). Filmik sympatyczny.
_________________ STOLEN FROM AFRICA
BROUGHT TO AMERICA
Fightin' on arrival
Fightin' for survival
I AM JUST A BUFFALO SOLDIER
DREADLOCK RASTA ...
Wiek: 27 Dołączył: 12 Maj 2005 Posty: 203 Skąd: Czestochowa
Wysłany: Czw 20 Paź, 2005
pierwsz raz zobaczylem zdjecie z tego filmu w quizie FALCA bylo dosc interesujace i to zachcecilo mnie do pozysku tej pozycji - niebawem tez sie wypowiem
Wysłany: Pią 21 Paź, 2005
jak dla mnie zbyt wykrÄcony. JeĹźeli chcÄ oglÄ daÄ ambitne kino wtedy siÄgam po inne gatunki. Nie lubie horrorow, w ktĂłrych jest jakaĹ gĹÄbia, przesĹanie. Dla mnie powinno byÄ prosto, krwawo i z humorem, oczywiĹcie na pewnym poziomie, nie lubiÄ totalnych amatorszczyzn Dlatego wczoraj z przyjemnoĹciÄ obejrzaĹem po raz setny "Braindead"
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville