Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
DELLAMORTE DELLAMORE - Michele Soavi - 1994
Autor Wiadomość
Flaco 
Żywy trup

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2004   DELLAMORTE DELLAMORE - Michele Soavi - 1994

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=123

Wiele dobrego słyszałem o tym filmie, przeczytałem same pochlebne recenzje i przed seansem pomyślałem - pewnie znowu się rozczaruje. Jednak tak się nie stało, film bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Spodziewałem się kolejnego typowego włoskiego filmu o zombie, a dostałem coś całkowicie innego, wysmakowany, choć niepozbawiony groteski i czarnego humoru moralitet o śmierci i miłości. Gorąco polecam te produkcje Michele Soavi z 1994 roku. Sam też na pewno jeszcze wrócę do tego filmu, by wychwycić to, co zawsze za pierwszym razem umyka.

Death, death, death comes sweeping down, filthy death the leering clown, death on wings, death by surprise, failing evil from worldly eyes, death that spawns as life succumbs, while death and love, two kindred drums, beat the time till judgement day, an actor in a passion play, without beginning, without end, evermore, amen.
Ostatnio zmieniony przez jelen Czw 21 Wrz, 2006, w całości zmieniany 1 raz  

Dudimmu 
Administrator

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2004   

Tak jak napisałeś film jest inny od wszystkich sztampowych produkcji. Też ostatnio oglądałem, nie zawiodłem sie ale też nie porwał mnie. Końcówka mi sie nie podoba, tzn może nie końcówka a zakończenie o tak bym to ujał. A ogólnie fajny klimat, ładna kobieta tam gra główny plus filmu :devil: . Polecam.

CZYTAĆ REGULAMIN !!!

Spike 
Powstały z martwych

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2004   Re: Dellamorte Dellamore (aka Cemetery Man)

Flaco napisał/a:
Death, death, death comes sweeping down, filthy death the leering clown, death on wings, death by surprise, failing evil from worldly eyes, death that spawns as life succumbs, while death and love, two kindred drums, beat the time till judgement day, an actor in a passion play, without beginning, without end, evermore, amen.

Czasem włączam Dellamorte Dellamore, tylko po to, aby posłuchac właśnie tej modlitwy w wykonaniu Everetta!
Dzieki Flaco, że porwałeś się na spisanie jej.

Dellamorte Dellamore, jest jednym z moich ulubionych filmĂłw. Jest on nie tylko genialnym horrorem, ale jest rĂłwniez genialnym filmem w ogĂłle.
Może niektórzy uznaja to za przesade, ale o tym filmie, moge wyrażać się tylko w samych superlatywach. Świetne zdjęcia, świetna muzyka, świetna scenografia itp itd
Podobało mi sie tam niemal wszystko, a w szczegulności zanończenie (o tak!), które jest jedną z mocniejszych stron filmu!
Gorąco polecam!!

SmołA 
V.I.P.

włąsnie powiedzcie mi co wam się takiego podobało w tym zakończeniu :?: bo dla mnie było zupełnie takie nijakie
a ogólnie to się na temat filmu za duzo nasłuchałem, tak trzeba przyznac, ze scenerie robia wrazenie, ale ogólnie spodziwałem się zupełnie czego innego, a wyszło z tego takie tam romansidło w tle z tak sobie zrobionymi zombiakami

Spike 
Powstały z martwych

TAR napisał/a:
włąsnie powiedzcie mi co wam się takiego podobało w tym zakończeniu :?: bo dla mnie było zupełnie takie nijakie

Uwaga Spoiler!

Gdzieś na poczatku filmu jest scena, jak ktoś (chyba Franko) radzi Dellamorte, aby rzucił to wszystko i sie wyprowadził, zobaczył reszte świata. Wówczas Francesko odpowiedziła, że dla niego reszta świata nie istnieje. Pod koniec filmu, okazało się, ze miał racje...
Wydaje mi się, że była to przenośnia do tego, iz dla niego jest juz za poźno. Za poźno na zmiene otoczenia, a przede wszystkim na zmine swojego dotychczasowego życia. Stało sie tak chyba dlatego, gdyż dla Francesko zatrała sie juz całkowicie granica miedzy życiem a smiercią ( a to za sprawą jego rozmów ze Śmiercią, a ugryzienie przewarzyło szale).

Koniec spoilera!

[ Dodano: Nie 19 Wrz, 2004 ]
No i modlitwa siegajacego po broń Francesko Dellamorte na krawędzi przepaści. Wszystko skomponowało sie wręcz genialnie!

M 
Powstały z martwych

Ostrzeżeń:
 3/2/3

super film :)
są zombie , sa fajne lokacje , jest wile wzruszających momentow , jest subtelna erotyka ! jak dla mnie super film :)

J.

bub 
Powstały z martwych

Wysłany: Pon 20 Wrz, 2004   

666/10 KULT
Ale nie będe niczego uzasadniał, bo to by było narzucanie komuś swojego zdania.

kaasha
[Usunięty]

Cytat:
"Nie będe niczego uzasadniał, bo to by było narzucanie komuś swojego zdania. "
mamy nowy kultowy cytat :)

Dudimmu 
Administrator

Pisałem już do Buba odnośnie dlaczego tak napisałem, chyba nie doszło.

CZYTAĆ REGULAMIN !!!

bub 
Powstały z martwych

Cytat:
Pisałem już do Buba odnośnie dlaczego tak napisałem, chyba nie doszło.

doszlo ;)

dwiekopy 
Zainfekowany

Wysłany: Czw 20 Paź, 2005   

a jak z krwawymi scenami w tym filmie? są jakieś jatki? w końcu to film o Zombie. Właśnie zasysam więc napiszcie coś na ten temat

bub 
Powstały z martwych

xmyersx napisał/a:
jest subtelna erotyka !

sex oralny z odcieta glowa :D

dwiekopy napisał/a:
a jak z krwawymi scenami w tym filmie? są jakieś jatki? w końcu to film o Zombie. Właśnie zasysam więc napiszcie coś na ten temat

no jest choc to nie najwazniejsze w tym filmie :)

rastafarai 
W stanie rozkładu

tak ogólnie to dziwny jest ten film, niektóre motywy zaj******, niektóre jakieś nietrafione. Zombiaki w sumie średnio wykonane, efekty gore też (ale scena z autobusem rządzi). Filmik sympatyczny.
Fightin' for survival
I AM JUST A BUFFALO SOLDIER
DREADLOCK RASTA ...

--Naturalna wibracja nie zabija--

Peter Vincent 
W stanie rozkładu

pierwsz raz zobaczylem zdjecie z tego filmu w quizie FALCA bylo dosc interesujace i to zachcecilo mnie do pozysku tej pozycji - niebawem tez sie wypowiem :)

http://img213.imageshack..../dsc0026xv4.jpg

dwiekopy 
Zainfekowany

Wysłany: Pią 21 Paź, 2005   

jak dla mnie zbyt wykręcony. Jeżeli chcę oglądać ambitne kino wtedy sięgam po inne gatunki. Nie lubie horrorow, w których jest jakaś głębia, przesłanie. Dla mnie powinno być prosto, krwawo i z humorem, oczywiście na pewnym poziomie, nie lubię totalnych amatorszczyzn :lol: Dlatego wczoraj z przyjemnością obejrzałem po raz setny "Braindead" :D

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu