Wysłany: Wto 26 Paź, 2004 WITHIN THE WOODS - Sam Raimi - 1978
W koĹcu daĹem rade siÄ zmusiÄ do obejrzenia tego filmu. ZAjmuje 550mb i trwa 30 minut. Niewiem jakim cudem bo jakoĹc jest koszmarna!!!! Jest zgrywana chyba z projektora domowego kamerÄ VHS a potem z magnetowidu na kompa dopiero . Jedyne co zostaĹo dobre to dĹşwiÄk hehe.
Ogulnie doĹÄ fajny. I moge spokojnie daÄ plusy za charakteryzacje Zombi ktĂłra w tej jakoĹci wyglÄ daĹa bardzo dobrze. I za scene z odcinaniem rÄki. Pozatym jest super klimatyczna muzyka jeĹli moĹźna te buczenia nazwaÄ muzÄ . Bo to robi klimat.
A minusy to jakoĹÄ nagrania !!!! Ja niewiem jak ktoĹ to mugĹ tak zmynkoliÄ. Ale najwyraĹşniej siÄ daĹo hehe.
Tak czy siak polecam jak juĹź nie macie co oglÄ daÄ. Albo lubicie Evil dead.
_________________ Człowiek taki stary a taki głupi. Na szczęście jeszcze za stary nie jestem.
WĹaĹnie - pytanko co do Within the Woods - z jakÄ najlepszÄ jakoĹciÄ obrazu spotkaliĹcie siÄ? Rozmiar, rozdziaĹka, bitrate?? Na razie te kopie co spotkaĹem sÄ rzeczywiĹcie fatalnej jakoĹci... Szczerze wÄ tpie czy sÄ lepsze, ale kto wie??
_________________ Chester Copperpot, Chester Copperpot!! Don't you see, don't you realize?!! He was a pro, he never made it this far!!
no ja rĂłwnieĹź mam fatalnÄ jakoĹÄ ale teĹź sie zmusiĹem jÄ obejĹźeÄ juz dawno wsumie i powiem ze jak na poczÄ tek to Sam Ramini to miaĹ zajebiste - dzieki temu powstaĹ Evil Dead
_________________ ... When There's No More Room In Hell ... The Dead Will Walk The Earth ...
Doskonaly prequel... moze i jakosc mocno bije po oczach, ale dla wszystkich fanow ED bedzie ak znalazl, w koncu kazdy szanujacy siebie fan horroru musi to zobaczyc :]
ps - nie wiem, czy tylko ja odnioslem takowe wrazenie, ale preel byl bardziej powazny od kolejnych czesci... i jak dla mnie osadzony troche w mrocznijeszym klimacie... nie wiem... moze to kopia byla za ciemna
prequel to jest chyba coĹ co poprzedza wydarzenia z "gĹĂłwnej czeĹÄi" (np. Cube Zero)a within the woods takowym nie byĹo bo byĹ to jakby moim zdaniem mini ED ktĂłry raimi nakreciĹ w celu zdobycia kasy na ED
no a pozatym o prequelu mĂłwi sie chyba jak jest nakrecony po "gĹĂłwnej czeĹci"
_________________ ... When There's No More Room In Hell ... The Dead Will Walk The Earth ...
Cytat:
no a pozatym o prequelu mĂłwi sie chyba jak jest nakrecony po "gĹĂłwnej czeĹci"
otóş to i myĹle to zaĹatwia wszytkie spory na ten temat po wsze czasy
a moim zdaniem jest inaczej - prequel to coĹ co (jak juĹź napisano) poprzedza wydarzenia z czÄsci pierwszej jakiejĹ serii jednak nie jest nigdzie powiedziane, Ĺźe prequelem musi byÄ film ktĂłry powstaĹ (temporalnie) później
tak czy inaczej przypadek "Within the Woods" jest o tyle charakterystyczny, Ĺźe to fani EVIL DEAD - a nie sam reĹźyser - ochrzcili go prequelem serii... i myĹlÄ, Ĺźe mieli do tego peĹne prawo bo gdyby nie to, to pewnie wielu z nas by nawet nie siÄgnÄĹo po tÄ niedĹugÄ produkcyjkÄ
no.. prequel jak dla mnie to jest swego rodzaju wprowadzenie do serii...
poza tym spr. recke Sabba, w ktorej wyraznie wspomnial, ze dla fanow ED Within the woods moze byc prequelem
no moze dla fanĂłw to i moĹźe byc prequelem, ale ja sadze, ze wĹÄ snie tak jak Hmero napisaĹ, prequelem mozna nazwac tylko film, ktĂłry nakrÄcony jest juz po danym filmie i traktuje on o wydarzeniach sprzed tego filmu, a film nakrÄcony wczesniej od danego filmu mozna tylko nazwac jego pierwszÄ czÄsciÄ
o moze dla fanĂłw to i moĹźe byc prequelem, ale ja sadze, ze wĹÄ snie tak jak Hmero napisaĹ, prequelem mozna nazwac tylko film, ktĂłry nakrÄcony jest juz po danym filmie i traktuje on o wydarzeniach sprzed tego filmu, a film nakrÄcony wczesniej od danego filmu mozna tylko nazwac jego pierwszÄ czÄsciÄ
To zaĹóş takÄ sytuacjÄ:
PoczÄ tkujÄ cy reĹźyser tworzy w niedĹugim odstÄpie czasu dwa filmy - zaĹóşmy, Ĺźe nazywajÄ siÄ "Krwawy SmoĹa cz.1" i "Krwawy SmoĹa cz.2" i szuka sponsora, ktĂłry mu te filmy wyda i wypromuje... Po jakimĹ czasie znajduje odpowiedniÄ wytwĂłrniÄ ale jej szef mĂłwi "spoko panie kolego, wydamy pana film ale Krwawy SmoĹa cz.1 jest sĹabiutki, interesuje nas tylko film ktĂłry nazwaĹ pan czÄĹciÄ drugÄ ". ReĹźyser siÄ godzi, film odnosi sukces, a za zarobione pieniÄ dze biedny niegdyĹ czĹek wydaje na rynek pierwszy z filmĂłw, ktĂłry siĹÄ rzeczy musi nazwaÄ "Krawy SmoĹa 0 = prequel"...
WedĹug twojego zaĹoĹźenia, mĂłj przykĹadowy reĹźyser nie mĂłgĹby tak zrobiÄ bo "Krwawy SmoĹa cz.1" byĹ nakrÄcony wczeĹniej.
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville