Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
JACOB'S LADDER - Adrian Lyne - 1990
Autor Wiadomość
SmołA 
V.I.P.

Wysłany: Sro 22 Gru, 2004   JACOB'S LADDER - Adrian Lyne - 1990

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=252

Powiem od razu, nie widziałem tego filmu jeszcze, nie wiem jak to sie stało, ale go poprostu jeszcze nie widziałem, a temat ten zakładam po to aby wywiazała sie na jego temat jakas dyskusja, chce znac wasze opinie na jego temat, jak wam sie podoba ten thriller psychologiczny ocierający sie o horror
z tego co mi wiadomo to film był właśnie inspiracją do stworzenia gry Silent Hill, co jeszcze bardziej podjudza moja ciekawość, z tego co się zdążyłem zorientowac to film zbiera raczej same poztywne oceny, ludzie sie wprost nim zachwycają, ciekaw jestem jak to się ma u horror-maniaków

tak jeszcze chciałem sie spytac, ma ktos moze jakis DVDRip tego filmu :?:

a więc co sądzicie na temat tego filmu, tylko litosci bez SPOILERÓW :?:

Franek Sztajn 
W agonii

Wysłany: Sro 22 Gru, 2004   

Film dla niektórych jest kultowy, do mnie zupełnie nie trafił. Nie wiem dlaczego zaliczany jest do gatunku horror. Oglądając męczyłem się strasznie. Może trochę dlatego, że nie lubię Tima Robbinsa.

Chorus 
Żywy trup

Ostrzeżeń:
 3/2/3

Cytat:
tylko litosci bez SPOILERÓW

Zakonczenie filmu jest bardzo zaskakujące.Mam je zdradzic ? :devil:

Wg mnie to jest horror.MoĹźe nie ma w nim ponurych scen gore i potworĂłw , to bliĹźszy
jest on raczej takim filmom jak Rosemary's baby czy Nie oglądaj sie teraz.
Działa on bardziej na sugestie.Przyznam że kilku rzeczy w nim nie zrozumiałem.
Zresztą trudno powiedziec coś o tym filmie , jednoczesnie nie zdradzając jakiś
istotnych szczegółów. A teraz będe kuł po oczach dupnymi spoilerami :mrgreen:
zgadzasz sie Smoła ? :devil:

Kamiko 
W stanie rozkładu

Zaskakujące? Nie zgadzam się. Przynajmniej ja obstawiłam takie już od pierwszych scen i się nie pomyliłam.
Generalnie film mi się podobał. Słyszałam, że czerpali z niego twórcy Silent Hill'a. I rzeczywiście, to widać. (zwłaszcza 3 część)
26I2005r/18:55 - skończone! Historia Kruka i jego ucznia ukończona! 120 rozdziałów! 16 miesięcy ciężkiej pracy! I wreszcie magiczne słowo "koniec"!!!

Chorus 
Żywy trup

Ostrzeżeń:
 3/2/3

Cytat:
Zaskakujące? Nie zgadzam się. Przynajmniej ja obstawiłam takie już od pierwszych scen i się nie pomyliłam.

Ja ja ja akurat. :mrgreen: A ja byłem asystentką rezysera :devil:

Kamiko 
W stanie rozkładu

Wiesz, niektórzy mają wyobraźnię i potrafią przewidzieć scenariusz...a inni, cóż... :mrgreen:
26I2005r/18:55 - skończone! Historia Kruka i jego ucznia ukończona! 120 rozdziałów! 16 miesięcy ciężkiej pracy! I wreszcie magiczne słowo "koniec"!!!

Chorus 
Żywy trup

Ostrzeżeń:
 3/2/3

Cytat:
Wiesz, niektórzy mają wyobraźnię i potrafią przewidzieć scenariusz...a inni, cóż...

To może uda ci sie przewidziec mi przyszłosc ?.W koncu życie to taki scenariusz.... :devil:

Kamiko 
W stanie rozkładu

Zginiesz w ciemniej uliczce, zmasakrowany przez niezidentyfikowanego osobnika, który ucieknie ze złowieszczym chichotem :devil:

cky2k 
Świeże mięso

Jak dla mnie swietny film... Za horror go nie uwazam- bardziej dramat psychologiczny. Ogladalem juz klikakrotnie i za kazdym razem robi wrazenie. Pozatym znakomita kreacja Tima Robbinsa, ktory jest moim ulubionym aktorem...

vegangore 
Powstały z martwych

Kamiko napisał/a:
Zginiesz w ciemniej uliczce, zmasakrowany przez niezidentyfikowanego osobnika, który ucieknie ze złowieszczym chichotem :devil:

ej, kurde, umowiliśmy sie żebyś nie zdradzała jak wyglądam, co? :wink:

Kamiko 
W stanie rozkładu

Zakończenie filmu nie było tak przewidywalne, gdyby nie słowa kręgarza...zupełnie niepotrzebnie powtórzone (może by je jeszcze przeliterować :wink: )

Mr. Filth 
Powstały z martwych

Wysłany: Sob 25 Gru, 2004   

Cytat:
Nie wiem dlaczego zaliczany jest do gatunku horror

co do tego sa rozne opinie, ale najbardziej wiarygodna jest ta: "jest to swietny thriller, ktory trzyma w napieciu od poczatku do konca, (...) czasami nawet podchodzi pod horror"

SmołA 
V.I.P.

Wysłany: Sro 09 Lut, 2005   

no ja kilka dni temu wkońcu obejzałem ten film i musze szczeze przyznać, że film jest naprawde świetny i rzeczywiscie może się nieco kojarzyć kilkoma rozwiązaniami z Silent Hillem
co do zakończenia to mozna było takowe przewidziec, ale ciesze się, ze mi się ta sztuka nie udała, choć czasami brałem to pod uwagę
ale mimo wszytko najlepszy w tym filmie jest zdecydowanie klimat, tak duszny, że aż namacalny, bo niekiedy rzeczywiście brakowało mi powietrza, bardzo duzy wpływ miały na to lokacje , w których akcja filmu się rozgrywała, ciągłe zmiany otoczenia mogły przyprawić o zawrót głowy
świetne aktorstwo, szczególnie Tim Robbins dał niezły popis swojego talentu, podobała mi się bardzo jego gra w Shawshank Redemption, podobała mi się równiez bardzo i tu

może nie jest to moim mniemaniu jakis majstersztyk, ale z pewnościa film z górnej półki

Ww10s 
Świeże mięso

Wysłany: Sob 12 Lut, 2005   

Film jest naprawdę dobry, ale czy to horror? Raczej thriller.
Ja jako wielki miłośnik gore musze powiedzieć o dwóch miłych 'ackencikach' w tym filmie - bardzo realisytycznie wygląda scena z początku filmu gdy jakiś żołnierz skacze na jednej nodze a druga 'giba' mu sie na boki bo jest rozerwana przez jakis granat :P
No i na końcu super wygląda szpital czy też piekło :P walające się wszędzie kończymy to jest to co psychole lubią najbardziej :P

A tak całkowicie na serio to POLECAM

SmołA 
V.I.P.

Wysłany: Sob 12 Lut, 2005   

a więc tym samym opisem tych krwawych scen zaprzeczyłes samemu sobie pisząc iz Drabina Jakubowa nie jest horrorem tylko thrillerem

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu