Wysłany: Czw 10 Mar, 2005 ANGEL HEART - Alan Parker - 1987
Ja oglÄ daĹem ten film po raz pierwszy 2 lata temu i baaardzo mi sie spodobaĹ gĹownie ze wzglÄdu na fabuĹe i zajebisty klimacik :] A wy co o nim sÄ dzicie (doĹÄ dĹugo nie byĹo recenzji na stronie :[ ) ??
Mnie siÄ baaardzo widziaĹ. Straszny. Nie bÄdÄ spoilerowaÄ, a szkoda, bo fabuĹa niezwykle zmyĹlna. IĹcie szataĹska
Mickey Rourke byĹ niezĹy w tym filmie. Szkoda, Ĺźe wiÄkszy z niego pijak i damski bokser, bo mĂłgĹ osiÄ gnÄ Ä wiele w filmie.
Mnie siÄ baaardzo widziaĹ. Straszny. Nie bÄdÄ spoilerowaÄ, a szkoda, bo fabuĹa niezwykle zmyĹlna. IĹcie szataĹska
Mickey Rourke byĹ niezĹy w tym filmie. Szkoda, Ĺźe wiÄkszy z niego pijak i damski bokser, bo mĂłgĹ osiÄ gnÄ Ä wiele w filmie.
Rourke doskonale nadaje sie do tej roli (tak samo jak w Sin City) . Film Ĺwietny, przygnebiajacy, spocony ,duszny klimat, koloryt Nowego Orleanu, niezĹa fabuĹa - Ĺźelazna pozycja
_________________ "JeĹźeli interesujesz siÄ filmami od kilku lat, no to gratulujÄ. Ja interesujÄ siÄ nimi od czwartego roku Ĺźycia. " Rufus
Harry Angel, jak dla mnie jest jednym z najlepszych filmĂłw z szatanem w roli gĹĂłwnej. Klimat w filmie jest naprawdÄ mocny, aktorstwo na najwyĹźszym poziomie i do tego jeszcze ta narastajÄ ca groza... jednym sĹowem pozycja obowiÄ zkowa dla fanĂłw horroru.
NasiĹ napisaĹ/a:
Cytat:
Robert De Niro jako szatan jest Genialny
Tak, z tym siÄ w 100% zgadzam.
_________________ "You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Break on through to the other side"
NASIĹ - ku-rwa, zastanĂłw siÄ czasem nad tym co piszesz. NiektĂłre osoby mogĹy filmu nie widzieÄ, a ty wĹaĹnie im zepsuĹes caĹÄ zabawÄ z jego oglÄ dania
a mnie siÄ jakoĹ nie bardzo, choÄ konkretnie nie mam siÄ do czego przyczepiÄ... pamiÄtam, Ĺźe oglÄ daĹam go tylko dlatego, Ĺźe byĹ to jedyny filam z piosenki Myslovitza "To nie byĹ film" ktĂłrego nie znaĹam... i, mimo Ĺźe ogĹonie niezĹy, nie zrobiĹ na mnie wraĹźenia...
Co do jednego trzeba sie zgodzic : znakomita kreacja Rourke'a.AĹź trudno uwierzyc Ĺźe
w chwili realizacji filmu nie miaŠjeszcze skonczonych 30 lat.Gdy dzis patrzy sie na tego aktora to nie moşna oprzec sie wraşeniu şe jako aktor nie ma juş nic do zaprezentowania.Wystepuje co najwyşej w rolach drugo i trzecioplanowych.No ale cóş ,
gdy sie pomysli jaki tryb Ĺźycia prowadziĹ przez wiele lat to i tak cud Ĺźe jeszcze Ĺźyje.
Co do samego filmu to nie wychwalaĹ bym go pod niebiosa ale i nie skreslaĹ bym go.
NiezĹy klimat , duszna atmosfera Nowego Orleanu , jazz , szamanskie rytuaĹy , zbrodnia , seks - wszystko to skĹada sie na bardzo wybuchowÄ mieszanke wg mnie nie do konca udanÄ .Zakonczenie filmu mnie troche rozczarowaĹo ale i spodziewaĹem sie
takiego zakonczenia.JuĹź od pierwszych scen filmu moĹźna wywnioskowac jak sie zakonczy.Horror to moze nie jest.Raczej zbitka kilka gatunkĂłw filmowych.
Moja ocena 7/10
Ja osobiĹcie w tym filmie nie widze nic specjalnego. Owszem glowny aktor zagraĹ na dosyÄ wysokim poziomie i ogolnie od tej strony aktorzy wypadli pozytywnie. Jednak ogladajac ten film wogole nie odczuwa sie strachu. Fabula moze byc, troche zakrecona ale to pewnie o to chodzilo. Co mi sie jeszcze nie podobalo to te kurczaki. Wszedzie tylko kurczki.hehhe Niby w filmach o tematyce vodoo o to chodzi ale tu wogole nic nie bylo strasznie. Koncowka jak najbardziej wporzo. Ale tak jak mowilem dla mnie nie rewelacja i zaden powod do westchnien. Pozdro dla fanow tego filmu.