Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
SALEM'S LOT - Mikael Salomon - 2004
Autor Wiadomość
maly_iwan 
W stanie rozkładu

Wysłany: Wto 29 Mar, 2005   SALEM'S LOT - Mikael Salomon - 2004

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=478

Napiszcie co sadzicie o filmie "Miasteczko Salem" (2004) jesli obejrzeliscie. Ja po przeczytaniu recenzji filmu i obejrzeniu go jestem ciekaw co inni o nim sadza. Czytajac ksiazke Kinga niemoglem oderwac od niej oczu, natomiast film juz mnie tak niezachwycil. Wiec piszcie swoje opinie bo jestem ich bardzo ciekaw.
Zanim zduszę w sobie wstyd,
Zanim nabiorę nowych sił.

Kinson 
W stanie rozkładu

Wysłany: Sro 30 Mar, 2005   

Jeśli chodzi o mnie to 6/10. Duże plusy, za większość aktorów (Rutger Hauer jako wampir! tylko dlaczego było go tak mało!!!). Ogromne minusy za Sutherlanda! Grany przez niego strażnik wypadł strasznie sztucznie, gorszy był tylko grający kompletnie bez wyrazu Cromwell (ksiądz), miał być postacią dramatyczną, a tu kupa, zero gry, totalny bezwład.
W sumie cieszy, że było sporo dzieci-wampirów, za to też duży plus. W scenach z nimi nawet przeszły mi parę razy ciary po plecach.
Było jeszcze sporo mankamentów, jak charakteryzacja niektórych wampirów (np Susan), momentami kulejący scenariusz (niezrozumiałe zachowania bohaterów), parę raczej śmiesznych efektów. I tyle.
Bardzo ciekawi mnie pierwotna wersja Hoopera.

NASIŁ 
W agonii

Wysłany: Czw 31 Mar, 2005   

Trochę klimat mi się nie podobał ale ogólnie porządny film można śmiało obejrzeć :fire:

Mr. Filth 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2005   

jest to beznadziejna ekranizacja jednej z najlepszych ksiazek Kinga :!:
powiesilbym tworcow za zbezczeszczenie tego tytulu :evil:
efekty specjalne byly typowe dla horrorow "nowej ery".. czyli razily oczy te komputerowki, jeszcze na dodatek bylo wiele niezgodnosci z sama ksiazka!
zgroza.... tak samo starsza wersja - rowniez wyszla beznadziejnie i.. arghhh az mnie szlag trafia jak pomysle o ekranizacjach Miasteczka Salem...
polecam przeczytac ksiazke, bo na filmy to szkoda czasu!

crazy42 
Zainfekowany

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005   

Cytat:
Napiszcie co sadzicie o filmie "Miasteczko Salem" (2004) jesli obejrzeliscie. Ja po przeczytaniu recenzji filmu i obejrzeniu go jestem ciekaw co inni o nim sadza. Czytajac ksiazke Kinga niemoglem oderwac od niej oczu, natomiast film juz mnie tak niezachwycil. Wiec piszcie swoje opinie bo jestem ich bardzo ciekaw.

maly_iwan - w zasadzie to prawda, zawiedzony byłem samym filmem, i gdyby nie książka i chęć porównania, to mógłbym całego filmu nie obejrzeć.

Cytat:
polecam przeczytac ksiazke, bo na filmy to szkoda czasu!

Tak jest - no chyba że ktoś tak jak ja zapali się do porównania, tylko że będzie się mocno musiał pasami do fotela przywiązać. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mando 
W agonii

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005   

Film jest beznadziejny. Nie ma nic wspolnego z rewelacyjną książką. Unowocześnione wampiry do mnie nie przemawiają. Strata czasu!

krynio666 
W agonii

Wysłany: Pon 11 Kwi, 2005   

a mi sie film podobał chcociaz daje mu 5/10 :fire:

crazy42 
Zainfekowany

Wysłany: Sro 20 Kwi, 2005   

Cytat:
Film jest beznadziejny. Nie ma nic wspolnego z rewelacyjną książką. Unowocześnione wampiry do mnie nie przemawiają. Strata czasu!

A tak całkiem serio to wampiry już dawno przestały mnie intrygować - za dużo tego - zwyczajny przesyt.

zsasz 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005   

Książkę czytałem podobała mi się. Co do nowego filmowego Miasteczka to powiem krótko. Nienajlepsze. Już bardziej podobała mi się wersja z 1979. Być może twórcy nie powinni na siłę kopiować książki skoro i tak im to nie wychodzi. Zdecydowaliby się czy chcą wiernie oddać powieść Kinga, czy nie. Według mnie to jeszcze jeden zupełnie niepotrzebny remake.

Blackbird 
Zainfekowany

Wysłany: Sob 07 Maj, 2005   

W tym filmie sa dwie sprzecznosci.
1. Ktoś kto nie czytal ksiazki nie zawsze moze sie polapac w fabule. Scenarzysta widac wycinal fragmenty ksiazki bez zastanowienia sie jakie to ma konswekwencje dl rozwijajacych sie watkow
2 Ktos kto czytal ksiazke i dla kogo byla ona jedna z najlepszych powoesci Kinga (tak jak ja) ppoczyje zawod ktory z czasem przerodzi sie w Ĺźal a nawet w agresje w stosunku do rezysera i scenarzysty

Zdecydowanie w filmie nie podobalo mi sie to ze tworcy dodali zbyt wiele "od siebie" kosztem dobrych scen z ksiazki.

Do obsady nie mam wiekszych zarzutow. Cromwell w rolui Callahana nie byl zly a Susan byla taka jak widzialem ja w ksiazce. Zarzuty mam tylko do odtworcy glownej roli bo jego kamienna (wrecz plastikowa) twarz byla nienaturalna.

Na koniec dodam ze niestetuy ten film nie straszy. Podczas seansu moze raz sie lekko wzdrygnalem.

Jesli mialbym wystawic mu ocene to daje 3/10

sue norton 
Świeże mięso

Wysłany: Nie 08 Maj, 2005   

Powiem krótko - beznadzieja. Jak mozna w roli Strakera obsadzić Sutherlanda?!! Tragiczny film. :x

Blackbird 
Zainfekowany

Wysłany: Pon 09 Maj, 2005   

Racja zapomniałem przeciez o Srtakerze
W kasiazce o ile pamietam byl on wysokim szczupłym łysolem (cos w styllu Lexa Luthora :) ) W filmie wyda jak jakiś naćpany Swiety Mikołaj

bati27 
W agonii

Wysłany: Nie 24 Lip, 2005   

Film nawet niezły, jak już ktos napisał kilka niezrozumiałych zachowań bochaterów, kilka dziwnych wątków... ale ogólnie na plus daje 6,5/10 o wiele bardziej podobała mi sie poprzednia wersja która ogladałem dawno dawno temu... pozdro

NightFog 
Zainfekowany

Ostrzeżeń:
 14/2/3
Wysłany: Wto 26 Lip, 2005   

Cytat:

A tak całkiem serio to wampiry już dawno przestały mnie intrygować - za dużo tego - zwyczajny przesyt.

Ha, też tak myślałem. Ludzie (i tu zwracam się do wszystkich) nie wiecie co to Wampir:maskarada, dzięki temu systemowi odżyły we mnie popędy na wampiry:D zajrzyjcie na www.wampir.prv.pl zapewne i tak nikogo nie zachęce do spróbowania tego systemu RPG ale co tam, żeby nie było PRÓBOWAŁEM :happymonster:

[ Dodano: Wto 26 Lip, 2005 ]
Aha a jeśli o film chodzi to...no cóż po prostu ksiąka lepsza..(a tak nawiasem mówiąc to King nie umie opisywać scen miłosnych :mrgreen: ale nie można mieć mu tego za złe)

Emilio 
Redaktor

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005   

Całkiem fajny choć książka dużo lepsza!!!!!!

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu