Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
SHUTTER, THE - Banjong Pisanthanakun - 2004
Autor Wiadomość
paquitta 
Świeże mięso

Wysłany: Czw 31 Mar, 2005   SHUTTER, THE - Banjong Pisanthanakun - 2004

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=778

Chcialem polecic Wam doskonaly horror prosto z Koreii pod tytulem the Shutter. Jezeli ktos sie bal takich filmow, jak Ringu, the Eye, czy chociazby One Missed Call, na Shutterze sie z pewnoscia nie zawiedzie...
Fabula filmu wydaje sie dosc banalna...Ot, jedzie sobie parka, lekko nawalona, ktora potraca kobiete i ucieka z miejsca wypadku...Co bedzie dalej, nie trudno sie domyslec, ale trudno bedzie wymyslec sobie koniec...
Naprawde, polecam ten film, jak i wiele innych azjatyckich tytulow.

Kamikadze 
Powstały z martwych

Wysłany: Czw 31 Mar, 2005   

W sumie niezły, ma parę fajnych momentów, czasem nawet straszy, ale wciąż jest to odcinanie kuponów od Ringu. Ja na razie mam lekki przesyt.
Jeszcze jedno - ten film NIE JEST Z KOREI, TYLKO Z TAJLANDII!!!! warto to odnotować, bo stamtąd żadnego chyba filmu jeszcze nie widziałam. :wink: a juz na pewno nie grozy

paquitta 
Świeże mięso

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2005   

Ups, przepraszam za pomylke. Film jest z Tajlandii.
Widzalem jeszcze jeden tajski horror, pt. Krasue - Demonic Beauty. Ale jak mam byc szczery, nie polecam w ogole.

Co do rzniecia horrorow z Ringu...to zauwazylem, ze jest moda na dlugie wlosy, zaslaniajace twarz i jakies tam oko...

A sama fabula? Rozna od Ringu...jak juz pisalem, wspolna cecha tych filmow jest zaslonieta wlosami twarz kobiety. Czesto spotykany motym w azjatyckim kinie...

Blue_Girl 
Zainfekowany

Faktycznie, ciekawy film. Pierwsza połowa może tak nie porywa, bo można się zastanawiać, czy zobaczymy coś, czego jeszcze nie było... ale ogólne wrażenie pozostaje przyjemne :D Szczególnie końcówka rządzi :D
Oczywiście, nie da się ukryć, że film ma wiele wspólnego z Ringiem i Ju-onami. Ale mi się bardzo podoba estetyka współczesnych "skośnookich" filmów grozy, specyficzna kolorystyka, atmosfera... no mają coś w sobie :wink: I na razie wciąż chcę więcej :D

paquitta 
Świeże mięso

Ja sie juz zaopatrzylem w spora kolekcje azjatyckich horrorkow, takze kilka dni mam z glowy :)

Yoorask8 
V.I.P.

Wysłany: Czw 14 Lip, 2005   

No więc tak... nie sądziłem że powiem to tak szybko ale... mój ukochany i najstraszniejszy "Dark Water" został przedwczoraj na łeb, na mordę pobity przez film z Tajlandii, którego nazwa wymieniona jest w temacie!

Cały film zaczyna się kawałem kapitalnej muzyki, która już nadaje filmowi świetny klimat. Jak już wcześniej wspomniałem w temacie "co ostatnio widziałem" jest to kolejne azjatyckie ghost story z długowłosą Japonką (no w tym przypadku Tajlandką (??) ), ale ten film naprawdę się spośród wszystkich innych wyróżnia. Dzieło dówch tajlandzkich reżyserów nie tylko powala klimatem, muzyką i fabułą - nie brakuję także elementu zaskoczenia, który naprawdę na końcu szokuję (przynajmniej mnię). Strach i napięcie towarzyszą nam praktycznie od początku do końca seansu - i - co najlepsze przez calusieński film coś się dzieję, mnie nawet strach zmęczył, w pewnym momencie miałem dość i sam nie wiem czy to plus czy to minus... Naprawdę jest to wybitne dzieło, powinenem ująć punkcika z oceny za wtórność (duch wyglądał zbyt podobnie do ducha z "the Grudge") ale nie zrobię tego ponieważ nigdy w życiu nie zdarzyło mi się zeby film zrobił na mnie takie piorunujące wrażanie, po seansie byłem spocony jak "ruda mysz" :D

Gorąco wszystkim polecam!! Horrormaniaki - tosz to obowiązkowa pozycja :!: ściągajcie i oglądajcie! 10/10 :!: :!: :!:

paquitta 
Świeże mięso

A widziales Yogen (Premonition)? Ten to dopiero ma zakonczenie...takze polecam

Yoorask8 
V.I.P.

paquitta napisał/a:
A widziales Yogen (Premonition)? Ten to dopiero ma zakonczenie...takze polecam

Nie, ale wszystko wsakzuję na to że narazie nie zobaczę... znalazłem torrenta ale niestety zero źródeł :( Szkoda...

paquitta 
Świeże mięso

Wyslij plyte, to Ci nagram.
Masz moje gg na forum

fałszywy 
W agonii

ahh po tak pozytywnym komentarzu yoorask8 i ja dziś odpaliłem ów filmidło. dobre toto :] klimat może nie tak gęsty jak w dark water ale daje radę!

Cytat:
nawet strach zmęczył, w pewnym momencie miałem dość i sam nie wiem czy to plus czy to minus...

hehe to samo miałem. w pewnym momencie zastanawiałem się przez malutką chwilkę czy tego nie wyłączyć. film jest jednym wielkim jumpem. takie scen śa co kilka minut. nie ma chwili spokoju. jak dla mnie plus ;)
akcja z 4 piętrem - cód miód i orzeszki :) od razu przypomniał mi się Silent Hill. to prawda że brzmienie liczby 4 i brzmienie słowa 'śmierć' w którymś z azjatyckich języków jest takie same?
duch? już był. ale co z tego? w shutterze wypada prześwietnie. sceny w hotelu wymiatają ^^
fabuła? kolejne ghost story ale w jakże pięknym wykonaniu :) końcówka przepiękna - wbiła mnie nieźle w fotel :)

ogółem 9/10 do Dark Water nie dorasta ale innym daje rade ;) Eye bije na starcie ;)

Yoorask8 
V.I.P.

Wysłany: Pią 15 Lip, 2005   

Cytat:
od razu przypomniał mi się Silent Hill.

O, tak! Mi Silent Hill też się skojarzył ale jeszcze wcześniej, a to za sprawą chorej muzyki, która naprawdę jest świetna!

Cytat:
to prawda że brzmienie liczby 4 i brzmienie słowa 'śmierć' w którymś z azjatyckich języków jest takie same?

Ja tam wiem tylko tyle że w Japonii (widocznie także i w Tajlandii) liczba 4 to tak jak w pop kulturze trzynastka, gdzieś mi się obiło o uszy że wogóle czwartych pięter nie robią w niektórych budynkach... Jeśli chodzi o samą scenę - kapitalna, dreszcz gwarantowany :P ... wogóle dopiero teraz sobie uświadomiłem że ja na czwartym piętrze mieszkam :roll: ... zaczynam się bać... :shock:

paquitta 
Świeże mięso

Wysłany: Pią 15 Lip, 2005   

Pamietam, ze cholernie wyskoczylem z krzesla podczas sceny, gdy "pewne" zdjecie bylo ogladane przez naszego bohatera :)

KILLA_M4 
W stanie rozkładu

Wysłany: Pią 22 Lip, 2005   

!!!!!!!!!!!!!! Wlasnie jestem w trakcie ogladania doszedlem do 34 minuty i po prostu wymiekam :) dawno sie tak nie bbalem :) wOw mysle ze dzis juz nie dokoncze filmu ..............scena w ciemni wymiata tak jak ta na sali ...... :shock: :shock:

paquitta 
Świeże mięso

Wysłany: Sob 23 Lip, 2005   

Widze, ze z Gliwic jestes, odezwij sie do mnie na gygy to sie czyms moze wymienimi.
Pozdrawiam

anaemia 
Świeże mięso

Wysłany: Pon 25 Lip, 2005   

Film ciekawy, z początku strasznie mnie znudził, potem dopiero akcja zaczęła się rozkręcać. Zakończenie było bardzo trafione i przyznam, że pomysłowe. :) Dobry horror.

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu