Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
PHENOMENA - Dario Argento - 1984
Autor Wiadomość
Cabal999 
Żywy trup

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005   PHENOMENA - Dario Argento - 1984

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=589

Widziałem ten film wiele lat temu, teraz przyszedł czas na odświeżenie pamięci. I drugi odbiór nie pozostawia najlepszych refleksji.
Nie dziwię się, że autorzy oficjalnej strony Argento, DarkDreams, uznali "Fenomenę" za jeden z najgorszych (o ile nie najgorszy) obraz DA. Z wieloma zarzutami względem tego filmu nie mogę niestety się nie zgodzić.
Pierwsza sprawa: niekoherentna, niezbiorna fabuła, robiąca wrażenie zlepka kilku innych scenariuszy filmowych. Momentami coś na kształt "Carrie", w jednej ze scen przypomina się "Rój", całość podlana jeszcze "sosem" "Suspirii" (szkoła dla dziewcząt, seria morderstw itp). Co gorsza, w wielu scenach miałem wrażenie obcowania z baśnią "O dziewczynce rozmawiającej z muchami" (nawet jeśli mr Dario pragnął w ten sposób podkreślić inteligencję owadów, to uczynił to niezbyt zgrabnie i subtelnie; stąd ukułem na własny użytek hasło "Follow the fly, Jennifer"). Do tego jeszcze plenery, istna "Heidi z alpejskiej wioski"... o wiele bardziej wolę rzymskie kamienice.
Zakończenie (zwłaszcza szympans) też woła o pomstę do nieba, ujawnienie tożsamości i wyglądu mordercy także może wręcz śmieszyć... Broni się muzyka obrazu, krwawość scen... Niewiele ponadto. A co wy sądzicie?

QQ 
Powstały z martwych

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005   

Wbrew wszystkim opiniom mam o Phenomenie bardzo dobre zdanie. Zauwzam podobieństwo jedynie do Suspirii. No bo czy każdy film o dziewczynie z nadprzyrodzonymi mocami musi być kopią Carrie? :wink: I czy każdy film z owadami musi być podobny do Roju? Zakonczenie było dobre, już myslałam, ze ona zginie, a tu wyskakuje małpa z brzytwa i chlast :lol: Osobiście nie mam sie do czego przyczepic.

Chorus 
Żywy trup

Ostrzeżeń:
 3/2/3

Akuarat fabuła nigdy nie była mocnym punktem twórczosci Argento.Liczy sie nastrój , tworzenie atmosfery , dziwne zachowania postaci , ogólnie wręcz senna przestrzen w której znajduje sie bohater/ka filmu.Wydaje mi sie że w przypadku " Phenomeny " Argento podjął sie zbyt wielu wątków naraz.Jesli chodzi o minusy filmu to smiało moge stwierdzic iż zakonczenie " Phenomeny " jest chyba najgorsze ze wszytskich w twórczosci Argento.Watek ( UWAGA : SPOILER ) : dziecka-mutanta przekreslił zupełnie szanse na jakies ciekawsze , intrygujące podsumowanie całej historii.Także kwestia telepatycznych zdolnosci Jennifer wydaje mi sie niezbyt interesująca.Zresztą tworzenie ciekawych postaci również nie jest czyms w czym specjalizuje sie dario.Plusów jest jednak znacznie wiecej niż minusów.Przede wszystkim olsniewająca Fotografia.Niemal czuje sie zimny wiatr nadciągajacy z gór Szwajcarskich.Szczególnie znakomity prolog lobi kapitalne wrażenie , poczucie osamotnienia wzmaga znakomity utwór " Valley skomponowany przez Ex- Rolling Stonesa Billa Wymana.Sceny morderstw może nie są tak intrygujące i złożone jak w " Deep Red " czy " Tenebre " ale w miare robią wrażenie , szczególnie że morderca posługuje sie ostrym narzędziem więc odczytanie psychoanalityczne wydaje sie całkowicie na miejscu.Zresztą wiek dziewczat które wystepują w filmie tylko wzmaga próby interpretacyjne pod kątem psychoanalizy i sugeruje iż ( podobnie jak w Suspirii ) mamy do czynienia z zrepresjonowanym pragnieniem seksualnym ( także ze strony mordercy ) które próbuje zapanowac nad ciałem i powoli sie ujawnia ( w dosc sadystyczny sposób ).Od strony aktorskiej film jest przyzwoity i stoi na dobrym poziomie , zwłaszcza w przypadku Donalda Pleasence i Patricka Bauchau.Natomiast mam pewne zastrzeżenia co do muzyki.Wygląda na to iż dominuje w tym filmie cięzki Rock a na subtelne i delikatne dzwięki nie ma tu miejsca.
W nastepnym filmie daria " Opera " muzyka poważna , operowa została skonfrontowana z również cięzką , Metalową muzyką.Tylko że w przypadku " Opery " zabieg ten miał służyc skontrastowaniu eleganciego , Operowego swiata z brudnym , niebezpiecznym i głośnym swiatem w jakim obraca sie morderca i służył też podkresleniu jego perwersyjnych zachowan.W " Pheomenie " co prawda bohaterka stanowi istotę " niewinnosci " ( czy na pewno taka niewinna ? ) a morderca jej całkowite przeciwinestwo to nie odczuwa sie tak wyraznie tego kontrastu dzięki muzyce która wg mnie została beznamiętnie porozrzucana po całym filmie.

Kamikadze 
Powstały z martwych

Mnie się ten film bardzo podobał. Podobnie, jak wielu innych rzeczy, nie należy brać dziecka-mutanta dosłownie. Całość, pozornie nielogiczna, jest jak najbardziej przemyślana. Ale to tylko moje skromne zdanie :wink:

kakihara 
Zainfekowany

Wysłany: Sro 29 Cze, 2005   

A ja uwazam Phenomene za jeden z najlepszych filmow argeno(co prawda jestem maniakiem argento wiec akurat jestem srednio obiektywny ale coz... :) )swietny klimat(co u argento jest podstawa)wnetrza,praca kamery-szczerze powiedziawszy podobal mi sie bardziej niz tenebre

[ Dodano: Sro 29 Cze, 2005 ]
no i genialny donald plasence!!!

nihilus 
Żywy trup

Wysłany: Nie 29 Sty, 2006   

Lekki niewypal ,po poczatku mysle sobie giallo ,ale dziewczyna ktora ma wladze nad owadami - :lol: ,przynajmniej sceny morderstw prezentuja sie dobrze ,muzyka mi troche nie pasuje(Iron Maiden ,MotorHead zamiast Goblinow ,phi) no i popis inteligencji w koncowce
SPOILER malpa zabija morderczynie,jaja jak berety :lol: /SPOILER ,za to bardzo mi sie podobala piwnica mordercy :devil:

Kejben 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 01 Wrz, 2006   

mi się bardzo podobała Phenomena tyle że podobnie jak kakihara jestem strasznie nieobiektywny bo uwielbiam wszystkie filmy tego rezysera :)

Co do krytykowanej muzyki dla mnie było to zaskoczenie i to pozytywne bo lubie Ironów :)

co do motywu z robakami to Argento bardzo czesto bawi się w takie sci-fi :) szczególnie jeśli chodzi o prowadzone śledztwa :) a aktorstwo było bardzo dobre :)

ogólnie mocne 8 na 10 :) jak dla mnie :)

RedArmyMan 
Zainfekowany

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006   

Dla mnie najlepszy film Argento, mimo powolnej akcji nie nudziłem się zupełnie. Niesamowity klimat (który notorycznie psuły mi rozjeżdżające się napisy), niesamowite sceny (mucha w autobusie, to było coś), oto co w moim mniemaniu świadczy o wielkości tego filmu. No i zakończenie nawiązujące do SPOILER genialnego opowiadania Nie Oglądaj się Teraz END OF SPOILER.

10/10

uszi 
W stanie rozkładu

Wysłany: Czw 16 Lis, 2006   

Miałem przyjemność oglądać wersje 110 min i osobiście średnio mi się ten film podobał. Początek naprawdę rewelacyjny , a im dalej w las tym gorzej . Aż do moim zdaniem żenującego zakończenia , może nie tyle do zakończenia co do pewnej sceny , która została już wyżej opisana :P Sceny w piwnicy bardzo klimatyczne . Co do muzy Ironi to moja ulubiona kapela , ale moim zdaniem akurat ta muza nie pasowała do filmu , nie budowała napięcia . Co innego temat przewodni ( Goblina ) rewelacja .
Sama historia także na kolana mnie nie rzuciła . Ale żeby nie było , że tylko narzekam to odziwo oglądałem film , bez uczucie znużenia i nudy . Jak dla mnie 6 będzie w sam raz .

konrad666 
W stanie rozkładu

Wysłany: Czw 16 Lis, 2006   

Film rewelacyjny ,fajnie,ze Argento zrobil malą odskocznie od "gallio" ,i nakrecil 100% horror
uszi napisał/a:
Ironi to moja ulubiona kapela , ale moim zdaniem akurat ta muza nie pasowała do filmu
dlaczego nie ,z tego co pamietam to "flash to the blade" ,zapuscili w odpowiednich momentach ,a co do soundtracku Goblina to strzal w dziesiatke,szczegolnie motyw "Sleepwalking",kiedy to Jennifer lunatykuje.dla mnie film na 10/10 najlepszy Argento jaki widzialem.
Forever... And the rate is accelerating."

Kejben 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 17 Lis, 2006   

Spojler a ja nie rozumie tego co Was tak w tej końcówce raziło. Nie od dziś wiadomo że zwięrzęta sie potrafią bardzo do człowieka przywiązać. ta małpka była tak bardzo przywiązana że postanowiła odszukać morderce właściciela no i trafiła w odpowiedniej chwili jak dla mnie rewelka :)

muza tez super a ironi jak najbardziej na miejscu bo jak pisał Konrad akurat w odpowiednim miejscu to leciało. Choć to Goblin jest główną gwiazdą z kawałkami Jennifer, Sleepwalking no i samą Phenomeną :)

warheart 
Zainfekowany

Wysłany: Pon 15 Sty, 2007   

Przed oglądnięciem spotkałem się z paroma średnio przychylnymi opiniami i pewnie po części z tego powodu Phenomena bardzo miło mnie zaskoczyła. Duży plus to gra aktorska, szczególnie Donalda Pleasence’a. Czasem gdy w różnych filmach widzę go na ekranie kojarzy mi się z rolą z Halloween i nie do końca "kupuję" graną przez niego postać. Tutaj jednak tego problemu nie miałem bo rola świetnie do niego pasowała.
Fabuła imo składa się zbyt dużej ilości wątków. Niektóre podobały mi się bardziej inne mniej (wywaliłbym część akcji mającej miejsce w szkole) ale ogólnie jest nieźle.
Muzyka Goblinów jest bardzo dobra, kilka kawałków z soundtracku (np. "Phenomena", "Sleepwalking") lubię posłuchać od czasu do czasu.
Muzyka rockowa w moim odczuciu nie pasowała do filmu (no, może poza początkowym motywem na gitarze z kawałka "Flash of the blade" Iron Maiden"), ale i tak współgrała lepiej z tym co się dzieje na ekranie niż w "Operze" tego samego reżysera.
Dużym plusem jest ostatnie pół godziny filmu, dzieje się wówczas sporo, napięcia nie brakuje a lokacje w których ma miejsca akcja robią wrażenie (piwnice przede wszystkim). Utkwiła mi w pamięci scena na końcu SPOJLER gdy wydaje się, że mamy już happy end a tu gość biegnący do głównej bohaterki nagle traci głowę, hehe KONIEC SPOJLERA
Ogólnie rzecz biorąc film mi się podobał. Nie nudził, chociaż wywalenie niektórych scen nie koniecznie wyszłoby na złe. 8/10 bez wahania.

Baste 
W stanie rozkładu

Wysłany: Pon 05 Lut, 2007   

Dla mnie Phenomena jest bardzo dobrym filmem. Napewno jest podobna do Suspiri, tez dziewczyna, tez szkola, tez jakies irracjonalne zło ;) Muzyka jak zawsze wymiot moim skromnym zdaniem Goblinki to jest to ;) Troszke nie bardzo przypadly mi do gustu te rockowe kawałki no ale jakos to przecierpialem ;) I nie mowie tu ze nie lubie Iron Maiden czy Motorhead :) Poprostu wole granie Goblinow w filmach pana Dario a rock to na koncertach ;) Niektorzy narzekaja na zolwie tempo akcji, dla mnie jakos nie bylo to zauwazalne moze nawet czasem lepiej jesli akcja rozwija sie dosyc wolno powoli odkrywajac swe sekrety a nie kawa na ławe i koniec filmu ;) Lubie u Argento to ze trzyma w napieciu do ostatnich minut filmu :) Co sie tyczy ostatnich minut... Wlasnie tam dzieje sie najwiecej ;) Polecam wszystkim jako któryś z kolei film wloskiego rezysera, napewno nie siegac po Phenomene jako pierwszy jesli nie mielismy doczynienia z mistrzem wloskiej makabry ;)

LdF 
W stanie rozkładu

Wysłany: Czw 27 Gru, 2007   Phenomena jak dla mnie w poprządku

Miałem możliwośc i wątpliwą przyjemność obejrzenia nastepujących filmów Argento Ptak o kryształowym upierzeniu, Suspiria, Inferno oraz tytułową pozycję i szczerze mówiąc oprócz Phenomeny pozostałe filmy to jakaś kosmiczna kaszanka nie wiem co można odnalźć w tych filmach z zycia lub wyciągnąc dla siebie . W Phenomenie widzę pochwałę innośći , indywidualności oraz potępienie jej przez społeczeństwo. Przyjaźń człowieka i zwierzęcia . Nie możność zrozumienia pomiędzy pokoleniami. Z innych jego filmów nie otrzymałem żadnego przekazu. Dziękuję

Emilio 
Redaktor

Wysłany: Nie 13 Sty, 2008   

Spodziewałem sie nieco więcej po tym filmie. Zawiodły mnie nieco sceny gore (po raz pierwszy u Argento) a takze postać mordercy, która była moim zdaniem nieco błaha, w porównaniu do analogicznych postaci z innych filmów Argento... Na plus idzie klimat, sekwencja końcowa, kilka dobrych scen oraz muzyka. Kawałek "Flash of the Blade" z płyty Powerslave Iron Maiden, według mnie świetnie pasował do filmu... Ogólnie muzyka jaka uswiadczymy w filmie jest bardzo dobra. Szkoda, że nie mozna powiedziec tego o samym filmie, który jest moim zdaniem jedynie sredni. 6/10

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu