Wiek: 23 Dołączył: 01 Mar 2005 Posty: 1027 Skąd: Bergen St.
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2005
Pinehead1 napisał/a:
Swiatowa premiera Cursed odbyĹa siÄ dnia 25.02.2005r. a wiÄc juĹź bez problemu moĹźna ssaÄ ten film.
DokĹadnie! SÄ juĹź "kinĂłwki" tego filmu. Ale ja, jak zwykle czekam na DVDrip'ka. Nie respektuje Ĺźadnych kinĂłwek. Jak juĹź oglÄ dam film to w dobrej jakoĹci!
no co ty - Ĺmiechy i bicie brawa na publicznoĹci w kulminacyjnuch scenach wymiatajÄ
Nie zapominajmy o odgĹosach chrupania popcornu i siorbania coli . A co do samego filmu to moĹźna juĹź zassaÄ dvdripa, filmik widziaĹem wĹaĹnie w takiej wersji (z publicznoĹciÄ ) i to jeszcze przerobiony do rmvb, typowe amerykaĹskie kino klasy B, moĹźna obejrzeÄ z ciekawoĹci zwĹaszcza Ĺźe nie krÄci siÄ teraz zbyt wiele filmĂłw o tej tematyce ( wilkoĹaki )
PodchodziĹem do tego filmu peĹen obaw i z nieukrywanym dystansem. Moje obawy okazaĹy siÄ jednak nie do koĹca sĹuszne. Film ten wykorzystuje stare schematy niejednokrotnie powielane w horrorach. Mamy oto nastolatka-fajtĹape, gnÄbionego przez otoczenie, ponÄtne, nie grzeszÄ ce rozumem kobietki, postaÄ samego wilkoĹaka, ktĂłra wpisaĹa siÄ na staĹe w tradycjÄ kina grozy. Ta schematycznoĹÄ jest jednak plusem, aniĹźeli zarzutem, bowiem wspĂłĹczeĹnie nie powstajÄ juĹź takie filmy. "PrzeklÄta" to horror zrobiony w starym stylu, co mi osobiĹcie przypadĹo do gustu. Sporo jest takĹźe w tej produkcji humoru. Groza przeplata siÄ wzajemnie z humorem, dajÄ c caĹkiem przyzwoitÄ mieszankÄ. Nie jest to typowy horror, ktĂłry tylko i wyĹÄ cznie straszy. Osoby znajÄ ce twĂłrczoĹÄ Cravena powinny wiedzieÄ dokĹadnie o co chodzi.
_________________ "Kto czyta książki, żyje podwójnie".
Umberto Eco
WĹaĹnie obejĹźaĹem. CuĹź, sĹaby. WidaÄ podobieĹstwa do Ginger Snaps, ktĂłry byĹ duĹźo lepszy od filmu Cravena. OgĂłlnie w filmie maĹo ciekawych rzeczy siÄ dzieje. Zero oryginalnoĹci i za duĹźo humory ktĂłry psuje i tak juĹź cienki i lekki klimat vide : PrzywoĹywanie wilkoĹaka, ubliĹźajÄ c mu na przyjÄciu. Potem wku...iony wilk wychodzi z ukrycia i pokazuje Facka Po cholere ta scena ? moja ocena: troche naciÄ gane 5/10.
Chyba Cravenowi tak naprawdÄ wyszedĹ jedynie Freddy
_________________ The Brain - "Gdy mózg jest głodny zaczyna się HORROR"
Chyba Cravenowi tak naprawdÄ wyszedĹ jedynie Freddy
"Cursed" nie oglÄ daĹem, ale Twoje zdanie na temat Wesa Cravena bardzo mnie zdziwiĹo. Wiadomo Wes Craven jak wiÄkszoĹÄ dobrych reĹźyserĂłw miaĹ swoje sĹabe filmy ( seria "Scream", "Wes Craven's New Nightmare"), Srednie ("Serpent and the Rainbow") i takie ktĂłre zapisaĹy siÄ na dobre w historii filmĂłw grozy ("Nightmare on Elm Street", "Hills Have Eyes", "Last House on the Left"), czyli wychodzi na to, Ĺźe jednak, jakby nie patrzeÄ Wes Craven jest dobrym i ogĂłlnie uznanym reĹźyserem filmĂłw grozy i nie moĹźna pisaÄ, Ĺźe wyszedĹ mu dobrze tylko jeden film, bo jeĹźeli oglÄ daĹeĹ wszystkie lub wiÄkszosÄ jego filmĂłw to na pewno oprĂłcz Nightmare on Elm Street podobaĹ Ci siÄ jeszcze jakiĹ jego film.
_________________ "You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Break on through to the other side"
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville