Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
AMERICAN PSYCHO - Merry Harron - 2000
Autor Wiadomość
paveu 
Zainfekowany

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005   AMERICAN PSYCHO - Merry Harron - 2000

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=885

Co myślicie o tym filmie? Moim zdaniem jest calkiem niezly, chyba obejrze go drugi raz, ma dość oryginalną końcówkę, co jest najwazniejsze chyba w dobrym filmie. Recenzent e HO napisal ze ten film mi nie dostarczy rozrywki, a mi wlasnie dostarczyl jej mnóstwo! Przy niektorych morderstwach się śmialem! Serio! Nie wiem czy to ze mną coś nie tak czy to poprostu mialo być smieszne ale scenka jak zabijał kolesia w plaszczy przeciw deszczowym, mnie chyba najbardziej rozśmieszyla w tym filmie :D . Christian Bale jest jednym z najlepszych aktorów, dlatego trzeba to zobaczyć!

Soul Blade 
Żywy trup

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005   

Właśnie ostatnio go oglądałem i musze stwierdzić że film jest dobry ale zdeka "pomieszany". Podobało mi się zachowanie mordercy w różnych sytuacjach oraz to w jaki sposób zabijał ludzików "Hey Paul" :D

paveu napisał/a:
Christian Bale jest jednym z najlepszych aktorów, dlatego trzeba to zobaczyć!

W sumie każdy film z tym aktorem warto obejrzeć choćby Maszyniste czy również Equalibrium ( chyba tak się pisze ;) )

moja ocena filmu 6,5/10 (dałbym wyżej gdyby koniec był nieco bardziej "wyrazisty" )

Emilio 
Redaktor

American Psycho to świetny film. Dobra rola christiana Bale, i świetnie ukazany świat maklerów, ich snobizm itp. Scena kiedy szpanują wizytówkami jest poprostu świetna, no i oczywiście sceny morderstw. Ostatnio poluje na książke breta eastona ellisa pod tym samym tytułem - słyszałem, że jest genialna. :devil: Moja ocena filmu 8/10.

shadock 
Redaktor

Cytat:
Recenzent e HO napisal ze ten film mi nie dostarczy rozrywki, a mi wlasnie dostarczyl jej mnóstwo! Przy niektorych morderstwach się śmialem! Serio! Nie wiem czy to ze mną coś nie tak czy to poprostu mialo być smieszne ale scenka jak zabijał kolesia w plaszczy przeciw deszczowym, mnie chyba najbardziej rozśmieszyla w tym filmie

Jesteś jak najbardziej normalny :D Scena pierwszego morderstwa jest znakomita. Chodziło mi o brak rozrywki w kontekście końcówki, która jednak zmusza do myślenia i refleksji. Poza tym polecam obejrzeć ten film kilka razy. Naprawdę zyskuje.
I dzięki Emilio, że przychylasz się do mojej oceny :D

sadistic pussy 
Zainfekowany

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005   

Film ciekawy, az bałam się drugiej częsci oglądać. Napiszcie chociaż czy moje przypuszczenia co do II -ki są słuszne.

kas84 
W agonii

Film bardzo ciekawy. Proponuje zestawić sobie ten film z "Fight Club'em". Można zauważyć pewne powiazania młodych ludzi znudzonych życiem.

Lord of Dark napisał/a:
W sumie każdy film z tym aktorem warto obejrzeć choćby Maszyniste czy również Equalibrium ( chyba tak się pisze )

prawie dobrze ;) :
:arrow: Equilibrium
:arrow: Mechanik

Soul Blade 
Żywy trup

kas84 napisał/a:
prawie dobrze :
Equilibrium
Mechanik

no ale waĹźne Ĺźe wiadomo o co chodzi ;)

emka22 
Świeże mięso

American Psycho to fajny film, oceniam go na 8,5/10. Ktoś tu pytał o cześć drugą. Nie warto jej oglądać, to jeden z gorszych filmów, jakie widziałem, nie ma z jedynką prawie nic wspólnego, jest sequelem zupełnie nieudanym.
Za to gorąco polemam książkę Ellisa, która jest bardzo dobra, choć ciężka w lekturze poprzez drastyczność opisów i ich 'wypranie z emocji'. Książka została ostatnio wznowiona przez wydawnictwo Etiuta :-)

paveu 
Zainfekowany

emka22 napisał/a:
choć ciężka w lekturze poprzez drastyczność opisów i ich 'wypranie z emocji'.

to chyba wlasnie powieksza smaczek tej ksiazki :D niech ktoś napisze coś o tej ksiazce.. to bardziej klimaty hannibala lectera czy raczej blizej Ann Rice? wiem ze jest gruba, i nie wiem za bardzo czy to w wiekszosci nudnawa historyjka typu ann Rice czy akcja, ewentualnie analiza psychiki typu Thomasa Harrisa(Hannibal)?

Emilio 
Redaktor

shaddock napisał/a:
I dzięki Emilio, że przychylasz się do mojej oceny

Nie ma sprawy stary :wink:
Tak jeśli chodzi o część drugą to nie warto oglądać, prawie wszystko jest tam denne. Nie ma klimatu jedynki i ogólnie wyszedł z tego bardzo kiepski film - nie polecam nikomu. :devil:

Deicide Satanus 
V.I.P.

Wysłany: Sro 21 Gru, 2005   

kurcze czytajac te wszystkie posty wyżej nie wierze własnym oczom i zastanawiam sie czy ja ten sam film widziałem :D ?
co prawda oglądałem go już jakiś czas temu ( jedynke i dwójke) i oba filmy były tak nunde jak flaki z olejem, seanse rozkładałem bodajże na pare częsci zeby jakos dojechac do konca
ogĂłlnie NIE POLECAM

Emilio 
Redaktor

Cytat:
kurcze czytajac te wszystkie posty wyżej nie wierze własnym oczom i zastanawiam sie czy ja ten sam film widziałem ?
co prawda oglądałem go już jakiś czas temu ( jedynke i dwójke) i oba filmy były tak nunde jak flaki z olejem, seanse rozkładałem bodajże na pare częsci zeby jakos dojechac do konca
ogĂłlnie NIE POLECAM

Ja miałem zupełnie inne odczucia, film bardzo mnie zainteresował i bardzo mi sie podobał. Dowiedziałem sie o nim z programu śp. Zygmunta Kałużyńskiego, którego bardzo cenie a, który wyrażał się o tym filmie pochlebnie. Postanowiłem zatem obejżeć i nie zawiodłem się - naprawde dobry film.

freekE 
W stanie rozkładu

Decide Satanus -> jak dla Ciebie jedynka(swietna,mroczna-w ktorej Bale zarzadzil) i dwojka(syfna i nijaka) to to samo ,to sie nie mam pytan :twisted:

M@rio 
Redaktor

Mi się tam jedynka podobała. Sceny morderstw nie byle jakie. Powiedziałbym nawet, że dość wyszukane. Na plus oczywiście postać głównego bohatera :twisted: + takie sceny jak

UWAGA SPOILER

próba nakarmienia kotem bankomatu, czy pogoń z piłą mechaniczną tytułowego psycho za prostytutką oraz kolekcjonowanie część ofiar w lodówce w ramach hobby ;) . A co do dwójki, to wiadomo, że to już nie było to, choć parę scenek zaliczyłbym do udanych (patrz scena duszenia przy pomocy prezerwatywy).

KONIEC SPOILERA

Ogólnie rzecz biorąc obie części nie wypadają źle. Śmiało można obejrzeć.

American Psycho - 7,5/10
American Psycho 2 - 6/10

shadock 
Redaktor

Proszę, wyjaśnij mi co takiego jest w Dwójce, że dałeś jej aż tyle punktów. Że w ogóle dałeś jakieś punkty :D

www.myspace.com/acrybia

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu