Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
CABINET DES DOKTOR CALIGARY, DAS - Robert Weine - 1920
Autor Wiadomość
adach 
Redaktor

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006   CABINET DES DOKTOR CALIGARY, DAS - Robert Weine - 1920

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=63

Zapraszamy do dyskusji o tym filmie.

Adach

Rafał 
Zainfekowany

Wysłany: Sob 11 Lut, 2006   

Mocno wyhiperbolizowany ten film na HO.

Może i klasyk, może i od niego wszystko się zaczęło, ale co z tego, skoro jest to nudniejsze niż przysłowiowe flaki z olejem. Jedynie scenografia potrafi zainteresować. Sama historia jest nudna, nic tutaj strasznego (przepraszam bardzo; czy ktoś powiedział autentycznie przeraża?)... ogólnie jest tak jak rzekłem wcześniej.

Roanoke 
Żywy trup

Wysłany: Sob 11 Lut, 2006   

Rafał napisał/a:
Może i klasyk, może i od niego wszystko się zaczęło, ale co z tego, skoro jest to nudniejsze niż przysłowiowe flaki z olejem.

Sorry, ale chyba mało uważnie ogladałes ten film, albo poprostu do niego nie dorosłeś :devil:
Rafał napisał/a:
Sama historia jest nudna, nic tutaj strasznego

No tak, lepiej by było gdyby krew sie lała strumieniami, a efekty przysłaniały fabułe??

Dla mnie własnie te starenkie horrorki mają swój urok i przerażaja nie efektami lecz budowaniem nastroju(widział kto czarnobiałego Nawiedzonego?to wie), niestety teraz mamy mózgi rozmiekczone hollywoodzkimi efekciakami i nie doceniamy tego,że dzięki tym ramolom gatunek jakim jest horror tak sie rozwinął.
Wiadomo, że ludzie w wieku Rafała pójda na Na NOWY Świt żywych trupów, na NOWĄ Teksańska masakre piła łańcuchową, na NOWE Amitywille, bo właśnie dla nastolatków te remaki są robione :devil:

Rafał 
Zainfekowany

Wysłany: Nie 12 Lut, 2006   

Roanoke napisał/a:
No tak, lepiej by było gdyby krew sie lała strumieniami, a efekty przysłaniały fabułe??

Widzisz mój avatar, czytałaś moje posty? ;)

Co do filmu, to przyszła mnie taka myśl. Pierwszy straszny film to tak naprawdę Un Chien Andalou, do którego scenariusz pisał sam Salvador Dali. O.

Alamanka 
Świeże mięso

Wysłany: Czw 01 Cze, 2006   

Film, mimo swoich małych niedociągnieć, nadal potrafi przerazić. Przede wszystkim charakteryzacja postaci- dr Caligari budzi nieuzasadniony lęk, nawet wygląd dziewczyny jest niepokojący. A wszystko o dzięki starej taśmie. Cienie i zakrzywiony obraz potęgują nastrój grozy.

Rotten 
Powstały z martwych

Wysłany: Wto 11 Lip, 2006   

bardzo dobry film doceniony nawet w mojej książce od polskiego, piękna scenografia, ciekawa historia, Tajemniczy somnambulik i jeszcze bardziej tajemniczy doktor Kaligari tworzą tu niezapomniany klimat. Muzyka to różnie, ja oglądałem dwie wersje z innymi podkładami, jedna robiła klimat druga natomiast nie bardzo, była bardziej śmieszna. Film z całą pewnością godny polecenia,

Horror_Punk 
Zainfekowany

Wysłany: Nie 05 Sie, 2007   

Cóż mogę powiedziec ten film to prawdziwa klasyka horroru. Fabuła bardzo ciekawa. Może i brakuje w tym filmie holoowodzkich efektów goore, ale przecież nie efekty mają zainteresować widza tylko ciekawa i trzymająca w napięciu akcja i ten film moze być tego przykładem. Postać doktorka jest naprawdę dobrze wykreowana. Aktorzy tez musieli się trochę napracować aby móc podzielić sie swoimi przezyciami z widzem, bo nie jest to takie łatwe jezli nie mozna oddac głosu a sciezka dzwiękowa nie zbyt dobrze to odzwierciedla. Naprawdę film warty obejrzenia. Chyba kazdy fan horroru musi to obejrzec bo przeciez ten film stał się zalążkiem powstania kina grozy.

p3h 
Zainfekowany

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007   

Znakomity klasyk z rodzaju niemieckiego ekspresjonizmu. Przypomnialem sobie ta produkcje po ostatnim seansie Fausta z 1926 roku utrzymanym dokladnie w podobnym klimacie. Film urzeka znakomita i zaskakujaca fabula, wspaniala scenografia oraz muzyka. Mam nadzieje ze po wydaniu Dark Collection - Mayfly dzielo stanie sie bardziej popularne niz obecnie (wnioskujac z ilosci postow).

zsasz 
Zombie pożeracz mięsa

Film ma swietne zaskakujace zakonczenie. Bardzo dobry obraz moim zdaniem, choc wiekowy. Niesamowita scenografia i nastroj (klimat). Mialem przyjemnosc obejrzec film w kinie w swoim miescie.

Skaras 
Zombie pożeracz mięsa

A jak dla mnie ten film to kiszka. Szanuje go za wiele rzeczy, ale nie zrobil na mnie zadnego wrazenia. Duzo bardziej cenie sobie Nosferatu, czy chocby Golema.

zsasz 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Czw 09 Sie, 2007   

No coz. Widocznie nie gustujesz w takich obrazach. Golem i Nosferatu faktycznie swietne. A moze nie lubisz filmow o swirach ogolnie?

Skaras 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Czw 09 Sie, 2007   

Fakt nie przepadam za filmami o swirach, ale chyba nie w tym rzecz. Nie zrobil na mnie po prostu wrazenia. Fajne malowanie cienie, oswietlenia no i po dzis dzien inni tworcy wzoruja sie na nim, no ale... Nudny, nieciekawa fabula itd. Film sie po prostu zbyt zestarzal, by zrobic na mnie wieksze wrazenie. Pewnie jakbym zyl w tamtych czasach to film by mnie pocial na kawalki. Z reszta nie kazda klasyke trzeba lubic.

zsasz 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Sob 11 Sie, 2007   

Fakt nie trzeba. Przynajmniej nie jestes z tych co to ulegaja innym to mi sie podoba. Nie chca podpasc i jak cos uwazane jest za kalsyke, to wychwalaja pod niebiosa, choc w rzeczywistosci po cichu nie trawia filmu. Mi przypadl do gustu. Lubie takie pokrecone klimaty. Ciekawe jak wygladal by porzadny remake. Takiemu staremu filmowi przydaloby sie ewidentnie odswiezenie.

Garnet 
W agonii

Wysłany: Sro 15 Sie, 2007   

..a jak dla mnie to klasyk^^..który bardzo lubiem:) <w ogole mam słabość do czarno-białych filmów>
wyśmienita scenografia i choreografia - postać samego somnambulika:)

...warto dodać, iż reżyser urodził się we Wrocławiu, miły akcent (tak, tak..wtedy Deutsch, ale zawsze coś;P)

zsasz napisał/a:
Takiemu staremu filmowi przydaloby sie ewidentnie odswiezenie.
aż się boje co mogliby z tym filmem zrobić/zrobili zacni Amerykanie[:
no ale.. http://www.filmweb.pl/Gab...,Film,id=212263

Asdark 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Sro 15 Sie, 2007   

Z tego co widze po obrazkach to ten remake jest na bardzo wysokim poziomie :) zachowano schizmatyczną scenografie i naprawde nie widać że film powstał w 2005 roku :) Coś na poziomie Call of Chtulhu, mógłbym stwierdzic ze jest nawet lepszy niż pierwowzór ;)
Ostatnio zmieniony przez Asdark Wto 04 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu