Ojej... jeszcze nikt nie skomentował tego wspaniałego filmu... no to jadymy :
Zachwyciła mnie scenografia,bardzo posępna, ekspresjonistyczna, szczególnie na początku historii ramowej,kolory zmieniające się w zależności od sytuacji (bo film nie jest całkiem czarno - biały), oraz efekty specjalne... wyglądają świetnie, szczególnie jak na tamte czasy.
Zgadzam się z autorem recki, że główna historia jest o wiele lepsza niż trzy wewnętrzne epizody, w których nie ma grozy a raczej różne ludzkie postawy i przemyślenia dla widza. Jednak wszystko stanowi nierozerwalną całość - a szkatułkowa konstrukcja filmu też jest interesująca. W epizodzie chińskim podobały mi się pazurki cesarza i efekty
Cały film skłania do myślenia, ukazuje prawdy o ludzkiej naturze i śmierci, postacie są bardzo wyraziste - szczególnie Śmierć.
Absolutny kanon !
8,5/10 - ocenę obniżyły historyjki wewnętrzne
_________________ ... a kiedy rozum śpi, budzą się potwory
O proszę. Jestem już (dopiero) drógi.
Film w znakomity sposób opowiada bardzo ciekawą historię z humanistyczną wymową i
prezentuje ją pod każdym względem idealnie. Znakomite aktorstwo z Bernhardem Goetzke na czele w roli śmierci.
Trzy historyjki wewnętrz obrazu rzeczywiście nie dorównują głównej opowieści, ale
w końcu nie takie było ich zadanie. Miały one jedynie być jakby piedestałem do
konstrukcji fabularnej oraz umocnić i wzbogacić przekaz filmu,
co akurat udało się perfekcyjnie. Poza tym każda z opowieści
prezentuje inny klimat, nieco inny styl i opowiedziana jest bardzo ciekawie.
W obrazie Fritza Langa dużo jest także niezłych jak na wczesne lata 20-te efektów specjalnych oraz mamy bardzo ciekawą, klasyczną podkreślającą nastrój każdej sceny muzykę.
Warto też zwrócić uwagę na fakt, że ,,Zmęczona Śmierć" była ulubionym filmem samego mistrza Hitchcocka.
Dzieło Langa bez wątpienia zasługuje na uwagę i jak najbardziej na przypomnienie
w dzisiejszych czasach. Rewelacyjne wykonanie, klimat i humanizm tej produkcji czynią ją wyróźniającą się z pośród innych powstałych w okresie między wojennym. Gorąco polecam!
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville