Moj ukochany film o rekinach. Jej, ale ten film kiedys mnie przerazil. Ba, nawet teraz potrafie sie przestraszyc. Masakryczny po prostu. Az strach isc sie gdziekolwiek wykapac :]
Film jest kapitalny. Trzyma w napieciu do samego konca. Kupielka rekina(Bruce) wykonana bardzo ladnie i naprawde mozna sie jej przestraszyc. Do tego kultowa, chyba na calym swiecie znana muzyka, zwlaszcza moty przewodni.
Dla mnie prawdziwa rewelacja. Najlepszy film o rekinie na tym globie
10/10
_________________ The Brain - "Gdy mózg jest głodny zaczyna się HORROR"
jak nie lubie monster movies to ten film jest naprawde dobry!! potrafi w napieciu trzemac i wcale niejest nierealistyczny i nudny.. nalezy sie mu miano klasyka gatunku absolutnie!! 9\10
_________________ This is not a revenge, this is a punishment....
Bardzo ciekawie film został zrealizowany. Mimo iż właściwie sama tematyka rekinów nie jest zbyt bliska typowym horrorm, a raczej filmom przygodowym, ten naprawdę trzyma poziom grozy i napięcia. To jest jeden z tych filmów, w których Spielberg udowodnił swój reżyserski kunszt. Jak widać sprawdza sie on nie tylko w filmach s-f, a także w kinie nieco cięższym
_________________ I'm back to put it in motion
I'm back to tell you no lies/
so lock your doors honey crawl under your bed
the aliens are here to resurrect the dead
Moge się założyć z każdym, że oglądając ten film pierwszy raz, każdy bał się, a napięcie wciskało w fotel. Osobiście nie znam żadnego tak dobrego filmu o tego typu tematyce. Film wywołał szok na ludziach w USA którzy zobaczyli ten film w kinach pierwszy raz, momentalnie liczba plażowiczów uległa zmniejszeniu, to było jasne jak ogromne wywarł wrażenie na wszystkich ludziach, ja osobiście za nic nie wlazłbym do wody mając świadomość że gdzieś tam może się czaić Żarłacz Biały. Film jest kapitalnie zrobiony bardzo realistyczny zresztą jak na rok 1975 to było naprawde coś, przecież to "Szczęki" wyciągnęły młodego reżysera jakim był wtedy Steven Spielberg na szczyty popularności i chwała mu "za Szczęki". Muzyka też zrobiła swoje ścieżka dzwiękowa Johna Williamsa jest idelanie dopasowana do poszczególnych sekwencji filmu, zaczyna się spokojnie niewinnie i staje się coraz głośniejsza i dynamiczna. Film wyszedł dokładnie w momencie kiedy amerykanie rozpoczynali swoje wakacje i to chyba też było strzałem w dziesiątke. Wspaniale grali aktorzy, i to chyba dzięki nim film był tak rzeczywisty, byli niesamowiecie realni. Ja oglądałem ten film jako dzieciak, a do dziś robi na mnie ogromne wrażenie. Film zasługuje na najwyższe z możliwych ocen !! Zresztą sam zanim wejde do wanny rozglądam się dwa razy za cieniem rekina:)
_________________ The three most powerful men in the world: the President of the United States of America; the President of the Russian Republic; and the Captain of a United States ballistic missile submarine.
Do tego filmu mam wielki sentyment, to poprostu świetny film! Pamietam jak jako dzieciak bałem sie go ogladac, a potem nad morzem wejść do wody za takie wspomnienia musi być 10/10
_________________ "Demony zrobiły ze mnież źołnierza"
"Jestem demonem z przepaści bez dna, który na ziemi ma siać chaos i zniszczenie...jestem wojną, jestem śmiercią, jestem zagładą" - SYN SAMA.
Wysłany: Pią 05 Maj, 2006
Jak dla mnie również 10/10, chociaż za monster movies nie przepadam. Doskonała fabuła, gra aktorów i atmosfera. Film trzyma w napięciu do samego końca.
_________________ "Przed nami bitwa. Nie będzie z niej ani pieniędzy, ani sławy... pójdziesz ze mną?"
"Emptiness isn't misery. It's the beginning of something new."
"Jump as many times as you want... I'll jump too, and catch you"
Zgadzam sie z przedmówcami.Każdy fan kina z dreszczykiem powinien obejrzeć ten film.Muzyka , klimat, po prostu wszytsko jest tu rewelacyjne.Faktycznie można dostać stracha przed kapielami Mimo że film jest dosć wiekowy , to moim zdaniem wogóle się inepostarzal i tak jak kiedyś, tak i teraz potrafi przerażać.Po prostu Klasyka.
Szczęki to klasyka sama w sobie- gęstniejące napięcie, groza i świetny klimat. Do tego dobrze przemyślana fabuła, porządne aktorstwo i świetny motyw muzyczny. i oczywiście rekin : ) 10/10.
_________________ I Like It When The Red Water
Comes Out
Klasa sama w sobie. Mam z tym filmem związane jak najlepsze odczucia.
Oglądałem go już wiele razy i gdy ponownie w TV się pojawia to zawsze z taką samą przyjemnością oglądam ponownie. Moja ocena 9,5/10
Cóż mogę napisać.....najgenialniejszy film grozy wszechczasów (moja opinia )...po pierwsze - aktorstwo. Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, mistrzowskie trio (Brody, Quint, Hooper), po drugie, historia (dziś wydaje się oklepana, ale ktoś musiał być pierwszy???:) ciekawe kto?:)), po trzecie MUZYKA!!!! John Williams, chyba najlepszy soundtrack....efekty też świetne, (widział ktoś "Deep Blue Sea"? czemu efekty animatroniczne są słabsze niż w "Jaws"?!?, o komputerowych nie warto pisać...)...Film klasa sama w sobie. Krótka ocena - 10/10. Dziękuję
Klasyka!!! Film jak dla mnie starzeje się w ogóle. Film ciągle trzyma w napięciu. Najlepszy film o morskim potworze jaki widziałem. Filmy o krokodylach, orkach, piraniach czy innych morskich potworkach nie dorastają do pięt rekinowi z filmu "Szczęki". Film naprawdę wciska w fotel i tak trzyma w napięciu, że oczy nie chcą iść spać. Jak dla mnie film nie ma minusów. Polecam każdemu kto jeszcze nie widział tego filmu. Trzeba koniecznie zobaczyć. 10/10.
szczęki to super film muzyka to już klasyk jak sama produkcja. wspaniale zagrany z dobrymi efektami. Film uwielbiam i każdy szanujący się fan powinien ten film zobaczyć 9/10
Wysłany: Sro 23 Sie, 2006 Szczęki - Zobacz zanim pójdziesz popływać
Mój pierwzy horro jaki obejżałem. Po nim kompiel nie sprawiała już żadnej przyjemności.
Nie było juz potem drugiego takiego filmu który by mnie tak przeraził a jednoczesnie zafascynował. Spielberg to mistrz. Wie jak wystraszyć widza. Bez efektów komputrowych. Używa wyobrażni widza przeciw niemu. To czego nie widzimy boimy sie najbardziej.
Muzyka Williams,a idealnie dopełnia dzieła. Żaden inny film nie otrzymał o demnie 10 Tylko Szczęki
_________________ Adam Kocur
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville