Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TENEBRE - Dario Argento - 1982
Autor Wiadomość
Sabbath 
V.I.P.

Wysłany: Nie 12 Lut, 2006   TENEBRE - Dario Argento - 1982

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=444

Zapraszamy do dyskusji!

nihilus 
Żywy trup

Wysłany: Nie 12 Lut, 2006   

Wedlug mnie najlepsze co zrobil do tej pory Argento jest Tenebrae ,film jest przecudowny ,za pierwszym razem zrobil na mnie niesamowite wrazenie,wbijajaca muzyka Goblinow,swietnie zainscenizowane morderstwa ,kryminalna intryga oraz zaskakujaca koncowka,po prostu film bez wad :wink: 10/10

Sakura 
Zainfekowany

Wysłany: Pon 20 Lut, 2006   

Piekne wizualnie sceny morderstw, interesujaca muzyka (zwlaszcza w scenie wspomnien z wyspy), no i te kobiety – TAKICH kobiet nie ma chyba w zadnym innym filmie Argento! :lol: Zastrzezenie mam tylko do koncowki – przed obejrzeniem Tenebrae przeczytalam recenzje na HO i zaczelam zastanawiac sie nad tym „zaskakujacym naprade kazdego” zakonczeniem. W efekcie rozwiazanie wcale mnie nie zdziwilo :(

veidt 
Żywy trup

Wysłany: Pon 20 Lut, 2006   

mnie tenebrae nie zachwycil, film jak dla mnie raczej przecietny, ogladalo sie calkiem przyjemnie, ale pod koniec wszystko zaczelo juz troche nuzyc, a zakonczenie cokolwiek dobre, ale na pewno nie "totalnie zaskakujace", z reszta do tej pory zastanawiam sie nad motywem przedstawionych w filmie zabojstw hehe. nie ma co porownywac tenebrae do suspiri, ale jakby co to ta druga pozycja dla mnie o wiele bardziej ciekawa.
tenebrae - 7/10

wave98 
W stanie rozkładu

Wysłany: Sro 22 Lut, 2006   

Mój ulubiony film Argenta po Deep red.Wszystko w tym filmie jest geniealne -ogladajac po raz pierwszy dostałem nie małego szoku,film mnie powalił na kolana,polecam szczególnie ,moja ocena to 9/10!

jahbimba 
Powstały z martwych

Wysłany: Pią 28 Kwi, 2006   

dla mnie jednak gorszy niz suspiria ale nie duzo :) sceny morderst wizualnie fajowe, ujecia kamery juz chba beda wizytowka Argento, intryga tez ciekawa i zakoncznie fakt zskakujace.. ale brakowalo mi tego zmyslowego klimatu, tej gry baw sparawiajacej wrazenie metafizycznego snu, po prostu za bardzo sensacyjny.. ale mimo to co mistrz to mistrz.. 9/10 :czaszka: :czaszka: :czaszka:

dux 
Zombie pożeracz mięsa

Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

Zgadzam się z poprzednikiem, Suspiria była deko lepsza. A co mamy tutaj?
Jak zwykle bardzo dobre giallo. Z mocnymi scenami morderstw i bardzo ciekawą fabułą, oraz zaskakującym (przynajmniej jak dla mnie) finałem. Dodajmy do tego jeszcze dobre aktorstwo. Szkoda tylko, że nie ma muzyki Goblinów, ale do tej co była, szło się przyzwyczaić i nawet przygrywała w odpowiednich momentach. Jak dla mnie film bardzo dobry, stawiam go deczko niżej niż deep red, jeszcze niżej od Suspirii - 7/10
Ostatnio zmieniony przez dux Wto 11 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

nihilus 
Żywy trup

dux napisał/a:
Szkoda tylko, że nie ma muzyki Goblinów

? Jak nie ma jak jest i uwazam,ze jest to najlepszy sountrack Goblinow jaki dotad w filmach slyszalem ,jesli nie wierzysz zobacz sobie chociazby na imdb

dux 
Zombie pożeracz mięsa

nihilus napisał/a:
? Jak nie ma jak jest i uwazam,ze jest to najlepszy sountrack Goblinow jaki dotad w filmach slyszalem ,jesli nie wierzysz zobacz sobie chociazby na imdb

Że co?
To nie muzyka Goblinów i jestem tego pewien na 100%, nawet w napisach do filmu pisze, że nie> ani nie są jej autorami, ani wykonawcami.

"Emptiness isn't misery. It's the beginning of something new."

"Jump as many times as you want... I'll jump too, and catch you"

SmołA 
V.I.P.

ja tez tak myślałem na początku, że to nie Goblin stworzyli muzyke do tego filmu, bo rózni się ona nieco od ich wcześniejszych dokonań, ale wszędzie gdzie nie znaleźdź pisze, że jednak muzyka jest ich autorstwa

dux 
Zombie pożeracz mięsa

W takim razie kłócił się nie będę, ale naprawdę muzyka do tego filmu nie jest w ich "typowym" stylu (co nie znaczy, że jest zła), z resztą mniejsza o to.

"Emptiness isn't misery. It's the beginning of something new."

"Jump as many times as you want... I'll jump too, and catch you"

nihilus 
Żywy trup

Co racja to racja ,muzyka Goblinow w "Tenebre" rozni sie bardzo od innych ich dokonan,ale nawet na soulseeku mamy ,ze jest to ich soundtrack,wiec to ,ze zagrali innym stylem nie oznacza ,ze to nie oni ,rownie mozna tu porownac Korna ,ktorego kazda plyta jest kompletnie inna a jednak to ten sam zespol :wink:

Wojtek1978 
Zainfekowany

Wysłany: Pon 05 Cze, 2006   

film jest dość dziwny. w pierwszej chwili w ogóle nie wiedziałem o co biega, co po części spowodowane było tym, że oglądałem go w wersji bez tłumaczenia. 'tenebre' ma oczywiście doskonały klimat. doskonale zbudowane napięcie. bardzo dobrze (jak zwykle u Argento) poprowadzona jest praca kamery. tylko, że jak dla mnie, zakończenie lekko rozczarowuje. do tej pory w tego typu filmach Argento zakończenie było szalenie szokujące. nieprzewidywalne. vide '4 muchy na szarym aksamicie' czy 'deep red'. pamiętam, że jak oglądałem te filmy (zwłaszcza drugi z nich) to siedziałem wbity w fotel i niemal sparaliżowany z ciekawości. w przypadku 'tenebre' pomimo atrakcyjnej, wciągającej akcji w pewnym momencie zakończenie stało się przewidywalne...ale może się czepiam :) bo mimo wszystko, to świetny film!!

Roanoke 
Żywy trup

Wysłany: Sob 15 Lip, 2006   

nihilus napisał/a:
Wedlug mnie najlepsze co zrobil do tej pory Argento jest Tenebrae

Dopiero kilka dni temu udało mi sie obejrzec ten film o przyznam, że bardzo mnie rozczarował... W moim odczuciu nie umywa sie do Deep Red,Opery czy Bird with the Crystal Plumage. Film jet przewidywalny, nudnawy, a krwiste efekty zastępują braki w fabule. Jak na Argento z tamtych lat film jest poprostu słaby. jedyne co mi sie podobało to dosc przewrotne zakonczenie, które tez było ciut przekombinowane....
Czekam na baty.... :mrgreen:

evilmg 
Współpracownik HO

Wysłany: Wto 14 Lis, 2006   

UWAGA SPOILERY!!!
no więc tak.. nie odgadłem kto jest zabójcą, tylko i wyłącznie dlatego że wprowadzono mnie w błąd! moim głównym kandydatem na mordercę był ten młody chłopak Gianni, od chwili kiedy tylko się pojawił. co prawda na samym początku przez myśl przemkło mi iż zabójcą może być pisarz, ale tak na poważnie obstawiałem kogoś innego. miałem nawet dowód że to właśnie Gianni jest zabójcą! scena gdy wraz z pisarzem jadą na miejsce zbrodni i Gianni przypomina sobie scenę mordu na Bertim. cóż tam widzimy? Gianni wyraźnie przypomina sobie jak to wyglądało z jego perspektywy, widzimy oczami zabójcy, czyli DOKŁADNIE to co widział - Bertiego zasłaniającego się przed śmiertelnym ciosem. wydaje się iż Gianni ma rozdwojenie jaźni i jedna jego osobowość widzi scenę mordu, a tymczasem druga jest mordercą. bardzo nieładnie tak manipulować widzem i zwodzić na manowce moi mili twórcy. cały zlepek scen to wspomnienia chłopaka więc nie mam pojęcia jak inaczej to wytłumaczyć. perfidne wprowadzenie w błąd. zmiana mego typowania co do tożsamości kilera nastąpiła, gdy ten pojawił się w półmroku przed dziewczyną w willi Bertiego. na podstawie fryzury zacząłem podejrzewać pana policjanta :mrgreen: szybko jednak powróciłem do Gianniego i trzymałem się tego aż do samego rozwiązania zagadki. gdyby zestawić to procentowo (miałem 3 kandydatów, innych nawet nie brałem pod uwagę, zwłaszcza od momentu pojawienia się w filmie Gianniego) wyglądałoby to tak: pisarz 1%, policjant 4%, Giannni - 95%. powtórzę raz jeszcze - nieładnie tak zwodzić ludzi. scena ze wspomnieniami chłopaka nie powinna mieć miejsca.

teraz odnośnie wpadek. dlaczego pan policjant - zapewne doświadczony i który nawet na widok brutalnie posiekanych zwłok kobiety nie traci zdrowego rozsądku - nie sprawdził czy pisarz nie żyje. cóż zrobił? najzwyczajniej w świecie wyszedł do swojego auta. kto tak robi?! scena gdy ponownie wchodzi do domu była bardzo przewidywalna, tym bardziej że postać zabójcy jest częściowo widoczna za naszym dzielnym policjantem, a konkretnie kawałek prawego ucha :) pomyślałem: "a to ciekawa scena, policjant porusza uchem, pewnie nasłuchuje" :mrgreen: scena z zabójstwem na placu mocno naciagana. niemożliwe aby nikt, absolutnie nikt nie zauważył morderstwa w publicznym miejscu. rozumiem zabić kogoś w tłumie, ale nie na prawie pustym placu. często jest tak że ludzie z kawiarenek położonych wokół rynku/placu obserwują przechodzących ludzi, na kilkaset znajdujących się tam osób ktoś musiał to zauważyć.

KONIEC SPOILEROWANIA

ogólnie dobrze się oglądało i nie był to czas stracony - 7/10

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu