Ciekawy , wciągający i klimatyczny. Czuc w nim "ducha" Cthulhu, szczególnie ostatnia scena wywołała we mnie to wrażenie, na które długo czekałem ogladajac ekranizacje Lovecrafta. Poszukiwacz w ciemności i na koniec jest .... Ostatnia fala. Bardzo dobra koncówka, paluszki lizac. Podobała mi sie rowniez rola Richarda, chociaz bardzo dlugo nie moglem sie odgonic od mysli , ze oto Szogun we wlasnej osobie chi chi
Spodziewałem się większego oniryzmu i większego udziwnienia. Jednak dobrze, że tego nie dostałem, dlatego że film wtedy nie miałby takiego znaczenia, jakie ma w rzeczywistości. Reżyser przez ukazanie różnej mentalności, w tym przypadku, dwóch kultur - zachodniej, materialnej i prawie już wymarłej, kultury aborygenów, chce przedstawić bardzo znaczące aspekty życia ludzkiego. Główny bohater, dźwigający brzemię, które dało mu pochodzenie, znajduje się w rozerwaniu między tymi dwoma kulturami. Cała sprawa jednak go przerasta. Nie jest w stanie zrozumieć swojego położenia i tym bardziej nie potrafi rozwiązać tajemnicy i nadchodzącego chaosu. Może w filmie Peter'a Weir'a chodzi o zjednoczenie tychże dwóch całkowicie odrębnych światów, aby przejść nową erę ? Może film ten także pokazuje znikomość człowieka względem niezwyciężonej i wiecznie odradzającej się natury, względem której człowiek poczuł się zbyt pewnie? Element "końca wieków" i psychicznego osaczenia, jest tu szczególnie uwydatniony, wszystko to pogłębia niewyjaśnione zjawiska atmosferyczne.
"The Last Wave" pozostawia po sobie więcej pytań, niż klarownych jednoznacznych odpowiedzi. Jednak na tym chyba miał polegać oniryzm przedstawiony przez reżysera, ukazujący zagubienie współczesnego człowieka w świecie.
Z obrazem trzeba dojrzewać, nie wszystko co w nim zawarte, wyjdzie od razu po seansie. Świetna gra aktorska, zdjęcia i oczywiście wieloznaczna fabuła, plasuje "The Last Wave" bardzo wysoko, wśród światowej kinematografii.
_________________ Is all that we see or seem
But a dream within a dream?
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville