Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
PHANTOM OF THE PARADISE - Brian De Palma - 1974
Autor Wiadomość
Deicide Satanus 
V.I.P.

Wysłany: Pon 13 Lut, 2006   PHANTOM OF THE PARADISE - Brian De Palma - 1974

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=386

zapraszam do dyskusji

M@rio 
Redaktor

Wysłany: Nie 28 Sty, 2007   

Film raczej przeciętny. Po świetnym i wciągającym początku, oczekiwałem czegoś więcej. Ponadto liczyłem, że tytułowy upiór trochę więcej narozrabia ;) , stąd też moje rozczarowanie. Do momentu ucieczki Leacha wprost nie mogłem oderwać wzroku od ekranu. I kiedy młody kompozytor przechodzi metamorfozę, napięcie niestety opada, a wydaje mi się, że powinno być wręcz odwrotnie. Finał nie spełnił moich oczekiwań. Spodziewałem się czegoś więcej. Na plus scenografia i muzyka, którą całkiem nieźle się słucha. Akcenty humorystyczne w paru miejscach wywołały u mnie uśmiech na twarzy, jednak to nie mój typ humoru.

6/10

Night Chariot 
W agonii

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

Szalone, zrobione z rozmachem widowisko, nakręcone bardzo dobrze i zważając na jego wymiar i charakter, zakończenie wykonane prawidłowo, bo dosyć podniośle, jak na musicalową formę przystało. Ciekawostką są interesująco dobrane i wplątane w obraz motywy z różnych dzieł literackich czy filmowych. Wszystkie wydawać by się mogło kiczowate elementy, takie jak przedzielenie ekranu na dwie części, na którym pojawiają się różne wydarzenia z tego samego czasu, jeszcze bardziej podkreślają epicko-jaskrawy charakter dzieła Brian'a De Palm'y, jego zresztą debiutu, który można z czystym sumieniem uznać za udany.

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu