Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SmołA
Pią 02 Lut, 2007
ALTERED - Eduardo Sanchez - 2006
Autor Wiadomość
fajrans 
W agonii

Wysłany: Sob 20 Sty, 2007   ALTERED - Eduardo Sanchez - 2006

http://www.horror.com.pl/filmy/recka.php?id=1221

Wlasnie przed chwila skonczylem ogladac Altered na mojej nowiutkiej plazmie :) ; w koncu doczekalem sie napisow, wiec moglem odpalic film, ktory od dluzszego czasu zalegal u mnie na dysku;

oficjalna stronka
http://www.alteredmovie.com/

a wiec, po krotce napisze Wam o co chodzi w filmie...
Movie zaczyna sie jakby w polowie innego filmu, bowiem pewna ekipa urzadzila sobie polowanie na stwora i zabezpieczona zdobycz zawozi na jedna z farm do "znawcy tematu" istot pozaziemskich, gdzie zaczyna sie rzez; (a co to za stwor i o co chodzi dowiemy sie w trakcie trwania filmu);

// to co zachecilo mnie do tejze produkcji to fakt, ze rezyserem zostal Pan od Blair Witch Project - Eduardo Sanchez i szczerze powiem - mimo mojej niecheci do filmow z gatunku "UFO", ogladalo sie calkiem ok!

moja ocena 6,5/10
plusy:
+dobrze zagrane
+trzyma w napieciu
+tlumacz tekstu mial pole do popisu - duzo wulgaryzmow
+sceny z wyrywaniem kiszek :)
+krotki, oglada sie jak kolejny odcinek serialu

minusy:
-mozna przyczepic sie do wygladu kosmity
-zakonczenie
-na poczatku filmu mialem wrazenie, jakbym ogladal od polowy

trailer ___>>>
http://www.youtube.com/watch?v=a-Ib1F-NT6c
http://www.bloody-disgusting.com/film/758

opis z onet.pl
"Bohaterami filmu będzie grupa ludzi, których życie gwałtownie się zmieniło 15 lat wcześniej. Akcja obrazu rozgrywać się będzie w ciągu jednej nocy, którą wypełnią sceny pełne przemocy"

Chudy 
Żywy trup

Wysłany: Sob 27 Sty, 2007   

calkiem fajny film o ufokach z niezlymi scenami gore (wyglad tego nadgnitego kolesia robi wrazenie). fabula moze jest prosta, ale film jest nakrecony tak, ze raczej to nie przeszkadza. film nie nudzi bo ciagle cos sie dzieje. aktorsko tez jest niezle. film zdecydowanie lepszy od durnego blair witch project, ktory mi w ogole nie podszedl i jedynie wynudzil. niech sanchez dalej brnie w tym kierunku bo jets to chyba wlasciwa droga. 7,5/10

OKAMI 
W stanie rozkładu

Wysłany: Pon 29 Sty, 2007   

Wreszcie udało mi się obejrzeć ten film i jak na tą klase to jest całkiem dobry.
Fabuła jest dosyć ciekawa i w miare oryginalna (motyw zemsty na ufolach). W filmie występuje pare nielogiczności (np. koleś potrafi wyczuć obecność obcych ale nie skapnął się że wiezie nie ten "bagaż" co trzeba, końcówka to już popis... po takiej explozji ten schron powinien się znaleźć w sąsiednim stanie). Fajnie wyglądały scenki gore, a ciekawym pomysłem jest akcja z jelitami (gnijący facet jest już troche oklepany, chociaż wykonanie bardzo dobre).
Postać obcego jest tym do czego rzeczywiście można się przyczepić... jak zwykle musieli mu nadać jak najwięcej potworzych cech (ach te zęby, pewnie zarazał tym chorubskiem bo mu uzębienie gniło... żółć żółć żółć :) ) ponadto jak na moje wyobrażenie o istotach pozaziemskich ten osobnik chyba za dużo kłuje sterydów w tyłek... mi bardziej podeszli obcy z filmu Night Skies (też nowy ufo horrorek).
Moja ocena .... mocne 7/10 ale raczej szybko nie wróce do tego filmu, bo i po co :)

mod edit - zmniejszyłem spojler, prosze uważać na przyszłość - Dudimmu
Ostatnio zmieniony przez Dudimmu Pon 29 Sty, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Jeżu 
Powstały z martwych

Wysłany: Nie 04 Lut, 2007   

naprawde pozadny film przedewszystkim to duzy plus za efekty specjalne ktore sa swietne i to bez uzycia jakis wyszukanych efektow komputerowych to samo tyczy sie do scenek gore ( wyciaganie czlowiekowi jelit przez kosmite czy rozkladajacy sie facet) samo podejscie do tematu tez dosc ciekawe chodzi mi tu o odwet ludzi na kosmicie ... za minus uznaje w filmie dosc wolnie rozgrywajaca sie akcje a czasem przerwy w akcji bo w sumie jak cos juz sie zaczyna dziac kolesie unieruchamiaja obcego i znowu wszystko od poczatku ale moze to w zamierzeniu rezysera mialo nadac wiecej napiecia.. reasumujac oceniam film jako dobry na 7/10
a tak na marginesie nie wiem czy tez to widzicie czy tylko cos mi sie wydaje ale w ostatnim czasie namnozylo sie troche takich filmow typu horrory s-f o kosmitach tzn Bad Aliens , Night Skies ,Altered , Decoys 2 wkoncu znowu bedzie przesyt takich filmów a szkoda...

Chriso 
W agonii

Wysłany: Sro 21 Lut, 2007   

Nie. Nie podobał mi się. Nudziełm się bardzo, żeby jednak doczekać końca. Dla mnie to była beznadziejna historia "opowiedziana" tragicznie. Nie trzymało mnie w napięciu, wszystkie te "obrzydliwe" chwyty jak jelita na wierzchu wcale mnie nie ruszyły, nie to że jestem jakiś nieczuły czy obojętny ale to było dla mnie poprostu dziwacznie wykonane, tak średnio, że ani to na plus ani na minus... Sama postać aliena bardziej jak ze strasznej kreskówki. Jak już nie straszył to mógł czymś innym zabłysnąć a nie takie tam niby "mącenie w głowach". A koleś w stanie rozkładu, po oderwanych kilku płatach skóry i łamanych w trakcie filmu kończynach był poprostu beznadziejny w swoim zachowaniu. I oczywiście SPOILER tak jak to zwykle bywa, zakończenie na miarę Wrong turn, "...wywale to wszystko w powietrze..." A i jeszcze jedno, ten beznadziejny statek... Dla mnie 4/10.
Szczęśliwi ci,
którzy umrą najszybciej.

Dudimmu 
Administrator

Może miałeś zły dzien bo film od początku łapie za gardło i trzyma w niepewności. Klimat jest naprawde mocny .

Chriso napisał/a:
beznadziejna historia "opowiedziana" tragicznie

Tego zarzutu wogóle nie rozumiem. Montaż bez zarzutów, poprowadzenie akcji i dawkowanie emocji świetnie ....

Chriso napisał/a:
ie to że jestem jakiś nieczuły czy obojętny ale to było dla mnie poprostu dziwacznie wykonane, tak średnio, że ani to na plus ani na minus...

No co ty, przecie te jelita wyglądały tak naturalnie, że w tej scenie to sie sam za brzuch łapałem

Chriso napisał/a:
Sama postać aliena bardziej jak ze strasznej kreskówki. Jak już nie straszył to mógł czymś innym zabłysnąć a nie takie tam niby "mącenie w głowach

lol? Bo co obcy nie wyglądał tak jak sie ogólnie przyjmuje chudzina z wydłużoną głową? Jak dla mnie obcy wyglądał świetnie, bardzo dobra charakteryzacja i oryginalny wygląd a nie oklepane chudziny ... et go home ...

Jedyne z czym sie moge zgodzić to zakończenie, mogło być bardziej przemyślane

CZYTAĆ REGULAMIN !!!

Chriso 
W agonii

Nie pójde do domu tylko se jeszcze napiszę że widziałem bajeczkę. co mnie montaz obchodzi? A jelita sie komuś podobają, a komuś nie. Chudziny z wydłużoną głową też nie chciałbym tu widziec, bo nic tu już nie chcę widzieć. Dla mnie to było zmarnowanie czasu. Taki klimat z remake'u kostnicy.
Szczęśliwi ci,
którzy umrą najszybciej.

Dudimmu 
Administrator

Toś naprawde reczowe argumenty podał nie ma co hehe. No montaż Cie powinien na tyle obchodzić że nie mówił byś bzdur takich że film jest opowiedziany tragicznie. Bo do dawkowania klimatu, akcji i grozy nie ma sie gdzie przyczepić praktycznie.

Chriso napisał/a:
Chudziny z wydłużoną głową też nie chciałbym tu widziec, bo nic tu już nie chcę widzieć

??? eeee co?

Chriso napisał/a:
Taki klimat z remake'u kostnicy.

No, jak dla mnie była znaczna różnica międzi klimatem z Kostnicy a Altered, zresztą oba filmy są różne gatunkowo wiec nie wiem dlaczego akurat takie porównanie.

Powiedz wprost że filmy o ufokach Ci nie podchodzą, a nie krytykuj bezpodstawnie:)

p.s - te et go home to nie do Ciebie było, tak se napisałem ;-)

CZYTAĆ REGULAMIN !!!

konrad666 
W stanie rozkładu

Dobre! film calkiem niezly ,w zasadzie to przez jakis czas ogladania niespodziewalem sie ,ze chodzi o kosmitow ,a tu bec zielony UFOK ,no i obylo sie tym razem bez humoru co zreszta na lepsze wyszlo ,a co do gore ,to tez mozliwie np.wyciaganie wnetrznosci czy tez gnijacy koles ,film warto obejzec ,trzyma w napieciu no i nie jest az tak komercyjny 8/10
Chriso napisał/a:
Taki klimat z remake'u kostnicy.
,gdzie ty sie dopatrzyles tego klimatu? :?:
Forever... And the rate is accelerating."

Chriso 
W agonii

jak zobaczyłem pana któremu miało sprawiac nieznośmy ból odpadanie kawałków ciała to mi się skojarzyła kostnica, bo się zachowywał jak taki trup a nie tak żeby mnie przekonać. Podkreślam MNIE.
I tak przyznaje że te filmy w tle z ufo mi nie leżą. Bez względu na to czy widzimy chudzinę z wydłużoną głową czy to co przedstawił ten film, ja się nudziłem, nie wypowiadam bzdur tylko tłumacze że jelita na wierzchu mnie nie urzekły. ok, odpuszczę montaż, pochopnie pod wpływem braku emocji po seansie się wkurzylem, ale do mnie napięcie nie dotarło.
Szczęśliwi ci,
którzy umrą najszybciej.

Kasjusz 
Świeże mięso

Wysłany: Nie 13 Maj, 2007   

Altered to jeden z porządniejszych filmów jakie miałem przyjemność obejrzeć. Reżyserem jest Eduardo Sanchez, ale nie ma mowy o powtórce z Blair Witch Project. Bardzo podoba mi się scenariusz, bo ktoś naprawdę dobrze go przepracował. Film ma extra klimat i potrafi zaskoczyć widza. Znajdziemy tu ostre sceny i sztandarowego gościa, który zarażony przez "obcego" zaczyna powoli gnić. Odnośnie "obcego" to muszę się przyznać, że wygląda on na niezłego zawodnika (choć wyraźnie mniejszy niż ludzie, daje im ostry wycisk). Gra aktorów jest na wysokim poziomie (lubię Adama Kaufmana i tym razem mnie nie zawiódł). Świetnie zbudowane napięcie i ekscytujące sceny akcji to jest to co każdy może w tym horrorze-sf znaleźć. Faktem jest, że nie wszyscy będą zachwyceni zakończeniem filmu, ale dla mnie dodało ono tylko smaczku. Tak więc nic innego nie pozostaje jak zasiąść przed monitorem i odpalić Altered. Szczerze polecam. Oceniam na 8/10.

krynio666 
W agonii

Wysłany: Czw 21 Cze, 2007   

film mi sie rowniez podobal, ale autorzy powinni bardziej rozwinac watek z tymi obcymi.. dlaczego zaatakowali ziemie... dlaczego przed kilkunastoma latami przeprowadzali eksperymenty nad glownym bohaterem ... i takie tam :mrgreen:
jak dla mnie 6,5/10

esoka 
W stanie rozkładu

Wysłany: Wto 22 Sty, 2008   

Cóż po "Aletered" sięgnąłem z nudów, braku jakiejkolwiek innej opcji na wieczór. Nie powiem że byłem zawiedziony po seansie. Dostałem dobre kino sc-fi, z fajną fabułą i nawet krwawymi scenami, a wszystkie oplecione w dość wartką akcje. No właśnie, ale czego tu się bać ? Klimacik mimo iż jest to napięcia nie buduje, a z drugiej strony to nie te czasy że ludzie boją się kosmitów. Jak dla mnie 6,5/10 :fuckoff:

Przemo 
Żywy trup

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008   

Filmik w sumie spoko ale liczyłem na troche więcej. Ocena tak z 6, 6,5/10. Czegoś mi zabrakło.Może intensywniejszego rozlewu krwi ;-)

+klimat - noc,odludzie,las itd.
+nie nudził mnie
+rotting Cody
+wygląd stwora
+statek - bardzo mi sie spodobał

-błędy
-końcówka
-nie straszy wogóle :neutral:

Wendy 
Żywy trup

Wysłany: Nie 12 Paź, 2008   

Jak ktoś się nie nastawia na dzieło ambitne, ale solidnie wykonane spełniające wymogi swojego gatunku to się nie zawiedzie.
Na początku myślałam że oni upolowali zombie :mrgreen: a jak sie okazało że alien to sie trochę zniechęciłam ale na krótko bo twórcy z tego elementu s-f świetnie wybrnęli a wręcz wkomponowali w ponury obraz z elementami gore.
Co do tego gore to ukłony bo świetnie wyszło, soczyście i precyzyjnie.
Historia jest prosta, bohaterowie charakterystyczni (każdy jakoś się wyróżnia - jeden bojaźliwy i łagodny, inny porywczy cwaniaczek) wszystko wrzucone w ciemny las i mały domek w którego ciemnych zakamarkach czai się coś brzydkiego.
Fajnie budowane jest napięcie, klimatu też filmowi nie można odmówić. Trochę mi się teraz skojarzył z Dreamcatcher'em ;-)
6,9/10

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu