Słynny film Fulciego , śmiem twierdzić ,że jeden z najlepszych filmów o zombie ( Oczywiście zombie Flesheaters rządzi ), a jakie jest wasze zdanie ????
Ja juĹź gdzieĹ siÄ tu o tym filmie wypowiadaĹem ale nie zaszkodzi raz jeszcze...
WedĹug mnie film genialny - niesamowita atmosfera, wiele zadziwiajÄ cych pomysĹĂłw, no i typowa dla Fulciego praca kamer i muzyka.
PolemizowaĹbym jednak nad tym okreĹlaniem tej produkcji mialem "film o zombie". OczywiĹcie "umarlakĂłw" tam nie brakuje ale ja ten film traktujÄ z nieco innym podejĹciem. Dla mnie zombie z "City of the Living Dead" sÄ inne niĹź te z "The Beyond", czy trylogii Romero.
Wysłany: Nie 30 Maj, 2004
"City of the Living Dead" to klasyk wloskiego kina gore.Niesamowity,niemalze oniryczny klimat,aura tajemniczosci i potwornego zla czajacego sie w Dunwich,swietna muzyka Fabio Frizziego i wspaniale sceny gore(oczywiscie w wersji nieocenzurowanej!).Sczegolnie scena gdy Daniella Doria wymiotuje swoimi wnetrznosciami robi piorunujace wrazenie.
Wiek: 26 Dołączył: 25 Maj 2004 Posty: 113 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Pon 31 Maj, 2004
Cytat:
Sczegolnie scena gdy Daniella Doria wymiotuje swoimi wnetrznosciami robi piorunujace wrazenie.
to fakt ta scena wywarla na mnie bardzo duze wrazenie.
film byl niezly ,ale musze sie przyznac ze nieprzypadl mi zabardzo do gustu, byl troszke zawolny jak dla mnie (to tylko moje zdanie), ale ogolnie oceniam go pozytywnie.
tajmeniczosc i groza sa mocna strona filmu
to tyle
Jeden z najlepszych filmĂłw Fulci'ego, moim nieĹmiaĹym zdaniem. WolÄ go niĹź Zombie i The Beyond. A szczegĂłlnie podoba mi siÄ scena z CatrionÄ w trumnie (niedaleko poczÄ tku) - taki suspens rzadko siÄ u tego reĹźysera spotyka!
Wysłany: Nie 27 Cze, 2004
Zgadza siÄ, scena z CatorinÄ zamkniÄtÄ w trumnie jest znakomita. MoĹźna dostaÄ ataku klaustrofobii w trakcie seansu.
No i zombie w tym filmie sÄ bardzo oryginalne. PojawiajÄ siÄ i znikajÄ , a zabiÄ je moĹźna nie poprzez przebicie mĂłzgu, ale brzucha. FinaĹowa scena w katakumbach jest niesamowita
_________________ The boat can leave now. Tell the crew.
Wiek: 31 Dołączył: 11 Maj 2004 Posty: 535 Skąd: The Beyond
Wysłany: Czw 15 Lip, 2004
ja teĹź pisaĹem gdzieĹ indziej o COTLD.
osobiĹcie uwaĹźam, Ĺźe wbrew powszechnej opinii, jest to doskonale zrealizowana ponura baĹn z serii "Ĺwiat wg Fulciego". Nie ma chyba innego filmu w Ĺwiecie z tak niepowtarzalnym, dusznym, maĹomiasteczowym klimacie, zasnutymi we mgle lokacjami i wszechobecnÄ grozÄ . W kulminacyjnych scenach w krypcie moĹźna wrÄcz poczuÄ smrĂłd gnijÄ cych ciaĹ wydobywajÄ cy siÄ z telewizora.
ĹmieszÄ mnie wszelkie niepochlebne teksty pod adresem COTLD, bo choÄ wiele ludzi jebie ten film, to kaĹźdy go oglÄ da, skrycie podziwia, a wydaĹ DVD to byĹo juĹź chyba ze dwieĹcie osiemdziesiÄ t czy! jak mawiaĹ Bohdan SmoleĹ
ĹmieszÄ mnie wszelkie niepochlebne teksty pod adresem COTLD, bo choÄ wiele ludzi jebie ten film, to kaĹźdy go oglÄ da, skrycie podziwia,
LOL, ziomek
Ja tego filmu nie podziwiam... moze gdybym go obejrzal teraz troche bardziej bym go docenil... 5/10 ale jak dla mnie wielkie dzielo to nigdy nie bedzie... co do podobnego klimatu to przychodzi mi na mysl Let The Sleeping Corpses Lie
hehe mi sie wĹasnie film dzis sciÄ gnÄ Ĺe, jeszcze go nie obejzaĹem, niedĹugo to zrobie, ale mam chyba z 10 filmĂłw na dysku co jeszcze nie ogladaĹem, bo ostatnio tylko sciagam a nie oglÄ dam
w kazdym badz razie film siÄ zapowiada smakowicie, tak go wĹÄ czyĹem na chwile zeby sprawdzic jakosÄ i miaĹem takie szczÄscie ze akurta wpadĹem na scenke jak jeden gosciu drugiemu przeiwerca Ĺeb wielka wiertara, zajebista scenka, dosĹownie WOOOW !
juz siÄ nie moge doczekac az caĹy zobacze, wypowiem siÄ ja zobacze
Wysłany: Sob 24 Lip, 2004
TAR napisał/a:
w kazdym badz razie film siÄ zapowiada smakowicie, tak go wĹÄ czyĹem na chwile zeby sprawdzic jakosÄ i miaĹem takie szczÄscie ze akurta wpadĹem na scenke jak jeden gosciu drugiemu przeiwerca Ĺeb wielka wiertara
Dobra rada: nie nastawiaj siÄ na zbyt wiele takich scenek w tym filmie. Bo siÄ rozczarujesz, a potem bÄdziesz pisaĹ na forum jaki to nieciekawy film...
_________________ The boat can leave now. Tell the crew.
Sponsor
Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville