Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
CITY OF THE LIVING DEAD - Lucio Fulci - 1980
Autor Wiadomość
Critters 
Żywy trup

Wysłany: Nie 30 Maj, 2004   CITY OF THE LIVING DEAD - Lucio Fulci - 1980

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=222

Słynny film Fulciego , śmiem twierdzić ,że jeden z najlepszych filmów o zombie ( Oczywiście zombie Flesheaters rządzi ), a jakie jest wasze zdanie ????

Sabbath 
V.I.P.

Wysłany: Nie 30 Maj, 2004   

Ja już gdzieś się tu o tym filmie wypowiadałem ale nie zaszkodzi raz jeszcze...
Według mnie film genialny - niesamowita atmosfera, wiele zadziwiających pomysłów, no i typowa dla Fulciego praca kamer i muzyka.
Polemizowałbym jednak nad tym określaniem tej produkcji mialem "film o zombie". Oczywiście "umarlaków" tam nie brakuje ale ja ten film traktuję z nieco innym podejściem. Dla mnie zombie z "City of the Living Dead" są inne niż te z "The Beyond", czy trylogii Romero.

Critters 
Żywy trup

Cytat:
Polemizowałbym jednak nad tym określaniem tej produkcji mialem "film o zombie

no ,więc do jakiej kategorii byś go zaliczył ? :twisted:

Sabbath 
V.I.P.

Critters napisał/a:
no ,więc do jakiej kategorii byś go zaliczył ?

kategoria = tajemniczy świat Fulciego :-)

Critters 
Żywy trup

Cytat:
kategoria = tajemniczy świat Fulciego

aha hehe , no chyba ,Ĺźe tak :wink:

Embalmer 
W stanie rozkładu

"City of the Living Dead" to klasyk wloskiego kina gore.Niesamowity,niemalze oniryczny klimat,aura tajemniczosci i potwornego zla czajacego sie w Dunwich,swietna muzyka Fabio Frizziego i wspaniale sceny gore(oczywiscie w wersji nieocenzurowanej!).Sczegolnie scena gdy Daniella Doria wymiotuje swoimi wnetrznosciami robi piorunujace wrazenie.

swinka 
W agonii

Wysłany: Pon 31 Maj, 2004   

Cytat:
Sczegolnie scena gdy Daniella Doria wymiotuje swoimi wnetrznosciami robi piorunujace wrazenie.

to fakt ta scena wywarla na mnie bardzo duze wrazenie.
film byl niezly ,ale musze sie przyznac ze nieprzypadl mi zabardzo do gustu, byl troszke zawolny jak dla mnie (to tylko moje zdanie), ale ogolnie oceniam go pozytywnie.
tajmeniczosc i groza sa mocna strona filmu
to tyle :)

BartX 
Redaktor

Wysłany: Pon 31 Maj, 2004   

Jeden z najlepszych filmów Fulci'ego, moim nieśmiałym zdaniem. Wolę go niż Zombie i The Beyond. A szczególnie podoba mi się scena z Catrioną w trumnie (niedaleko początku) - taki suspens rzadko się u tego reżysera spotyka!

Król Zombich 
V.I.P.

Wysłany: Nie 27 Cze, 2004   

Zgadza się, scena z Catoriną zamkniętą w trumnie jest znakomita. Można dostać ataku klaustrofobii w trakcie seansu.

No i zombie w tym filmie są bardzo oryginalne. Pojawiają się i znikają, a zabić je można nie poprzez przebicie mózgu, ale brzucha. Finałowa scena w katakumbach jest niesamowita :)

BartX 
Redaktor

Wysłany: Nie 11 Lip, 2004   

Ha - widzę, że się z kolegą rozumiemy!

Buio Omega 
Powstały z martwych

Wysłany: Czw 15 Lip, 2004   

ja też pisałem gdzieś indziej o COTLD.

osobiście uważam, że wbrew powszechnej opinii, jest to doskonale zrealizowana ponura baśn z serii "Świat wg Fulciego". Nie ma chyba innego filmu w świecie z tak niepowtarzalnym, dusznym, małomiasteczowym klimacie, zasnutymi we mgle lokacjami i wszechobecną grozą. W kulminacyjnych scenach w krypcie można wręcz poczuć smród gnijących ciał wydobywający się z telewizora.

Śmieszą mnie wszelkie niepochlebne teksty pod adresem COTLD, bo choć wiele ludzi jebie ten film, to każdy go ogląda, skrycie podziwia, a wydań DVD to było już chyba ze dwieście osiemdziesiąt czy! jak mawiał Bohdan Smoleń :wink:

bub 
Powstały z martwych

Wysłany: Czw 15 Lip, 2004   

Cytat:
Śmieszą mnie wszelkie niepochlebne teksty pod adresem COTLD, bo choć wiele ludzi jebie ten film, to każdy go ogląda, skrycie podziwia,

LOL, ziomek :-)
Ja tego filmu nie podziwiam... moze gdybym go obejrzal teraz troche bardziej bym go docenil... 5/10 :) ale jak dla mnie wielkie dzielo to nigdy nie bedzie... co do podobnego klimatu to przychodzi mi na mysl Let The Sleeping Corpses Lie :)

Deicide Satanus 
V.I.P.

Wysłany: Pią 23 Lip, 2004   

moze sie komus naraze ale jak dla MNIE film jest przeciętny :(

SmołA 
V.I.P.

Wysłany: Pią 23 Lip, 2004   

hehe mi sie własnie film dzis sciągnąłe, jeszcze go nie obejzałem, niedługo to zrobie, ale mam chyba z 10 filmów na dysku co jeszcze nie ogladałem, bo ostatnio tylko sciagam a nie oglądam
w kazdym badz razie film się zapowiada smakowicie, tak go włączyłem na chwile zeby sprawdzic jakosć i miałem takie szczęscie ze akurta wpadłem na scenke jak jeden gosciu drugiemu przeiwerca łeb wielka wiertara, zajebista scenka, dosłownie WOOOW !
juz się nie moge doczekac az cały zobacze, wypowiem się ja zobacze

Król Zombich 
V.I.P.

Wysłany: Sob 24 Lip, 2004   

TAR napisał/a:

w kazdym badz razie film się zapowiada smakowicie, tak go włączyłem na chwile zeby sprawdzic jakosć i miałem takie szczęscie ze akurta wpadłem na scenke jak jeden gosciu drugiemu przeiwerca łeb wielka wiertara

Dobra rada: nie nastawiaj się na zbyt wiele takich scenek w tym filmie. Bo się rozczarujesz, a potem będziesz pisał na forum jaki to nieciekawy film...

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu