Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Aliensgroup

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
DON'T GO IN THE HOUSE - Joseph Ellison - 1979
Autor Wiadomość
Embalmer 
W stanie rozkładu

Wysłany: Pon 21 Cze, 2004   DON'T GO IN THE HOUSE - Joseph Ellison - 1979

http://www.horror.com.pl/filmy/recka.php?id=152

Wlasnie kupilem sobie ten filmik w Stanach,ale widzialem go juz wczesniej na plytce."Don't Go in the House" swoim klimatem przypomina mi takie horrory jak np: "Maniac","Nightmare" czy "Don't Answer the Phone".Donny Kohler jest kompletnym swirem,ktory nienawidzi kobiet.Jako dziecko byl bowiem torturowany przez swoja matke,ktora karzac go przykladala jego rece do plonacego piecyka gazowego.Po jej smierci dorosly juz Donny zaczyna sprowadzac do swojego domu kobiety i poddawac je torturom przy uzyciu miotacza ognia w specjalnie uzywanym do tego celu krematorium.Bardzo chory i dosc dolujacy horror,ktory zawiera jedna z najbardziej sadystycznych scen palenia zywcem jakie mialem okazje ogladac.Milosnicy totalnego gore beda jednak zawiedzeni,bowiem akcja jest dosc powolna i liczy sie tutaj przede wszystkim nihilistyczny oraz przesycony brudem i szalenstwem klimat.Uwielbiam takie nieporawne politycznie kino.
Warto tutaj dodac,ze "Don't Go in the House" jest jednym z ulubionych filmow Quentina Tarantino i niech to bedzie wystarczajaca rekomendacja.

Dżuma
W stanie rozkładu

Wysłany: Pon 21 Cze, 2004   

na ja film widziałem z 2 miechy temu, ciekawy, ale niestety troszeczke mnie znudził pod koniec, choć wtedy rezkręcił sie. Ciekawa była scena z kobietami ,,zombii" :D jeśli można to tak nazwać :)

Franek Sztajn 
W agonii

ulubiony film quentina tarantino nie jest dla mnie żadną rekomendacją jeśli chodzi o horror, nie wiem co ma piernik do wiatraka

Embalmer 
W stanie rozkładu

Podalem to info po prostu jako ciekawostke,tak wiec w czym mamy problem.Tarantino jest podobno wielkim fanem niskobudzetowego horroru,a "Don't Go in the House" czy grindhouse horrory w rodzaju "Maniaka" sa generalnie znienawidzone przez zwolennikow lagodnego,atmosferycznego kina grozy.Sa zbyt brudne i nieokrzesane i nie bawia sie w polityczna poprawnosc.Sam nie uwazam Tarantino za genialnego rezysera(jest po prostu dobry),ale jego gusta jesli chodzi o kino sa zblizone do moich.

Franek Sztajn 
W agonii

Ja zaś odwrotnie. Uważam go za genialnego reżysera natomiast jego gusta są raczej rozbieżne z moimi :mrgreen: Może poza gustami muzycznymi np. Combustible edison :wink: Oczywiście bez urazy, to nie był żaden atak, sorry, jeżeli tak to odczytałeś.

Buio Omega 
Powstały z martwych

Wysłany: Czw 24 Cze, 2004   

Oglądalem "Don't go in he House" wiele razy dawno temu a ostatnio go sobie odświeżyłem. bardzo lubię ten film za klimacik, mistrzowskie disko-bity i spalone truposze. Z DGITH ze względu na chorą obsesję głownego bohatera kojarzy mi się trochę inny film "Peeping Tom" o kolesiu który mordował prostytutki i filmował ich agonię. Ogólnie fajny (i jeden i drugi) :)

a z ciekawostek to zespół "Mortician" na płytce pt. "Zombie Apocalypse" zapodało utwór "Charred Corpses" opiewający o DGITH, a w prologu możemy wysłuchać ścieżki dźw. z pamiętnej "burning scene" :twisted:

I mam pytanko do Embalmera: czy dysponujesz czasem sprzętem DVD z regionem 1? bo zdaje się, że znakomitą większość oryginałów można zakupić jedynie z USA (swoją drogą to musisz mieć niezły zbiorek, czytałem Twoje recki na IMDB :D

pozdro

Embalmer 
W stanie rozkładu

Wysłany: Pią 25 Cze, 2004   

Niestety nie mam odtwarzacza DVD z regionem 1,ale planuje go zakupic.Posiadam natomiast gigantyczna kolekce horrorow na VHS(praktycznie wszystko co sie ukazalo w Polsce,badz zgrane badz w oryginale),sporo VCD z Hong Kogu,a nawet Indii.Obecnie od prawie 2 tgodnii przybywam w USA i oczywiscie kupuje horrory jak opetany.Wczoraj kupilem az 8 horrorow min.: "The Devil's Rain","The Sender","Bloody Murder" i "The Crawling Hand",a dzis ide po kilka nastepnych.Niestety nie mam mozliwosci pisac recenzji na Danse Macabre,tak wiec Mort musi na razie radzic sobie sam.Pozdrowienia z Reno w Nevadzie!

Flaco 
Żywy trup

Wysłany: Pią 25 Cze, 2004   

Cytat:
Pozdrowienia z Reno w Nevadzie!

No proszę, gdzie to rzuca naszych forumowiczów. A może jakaś mała relacja na forum, jak wygląda rynek horrorów za wielką wodą? :mrgreen:

Embalmer 
W stanie rozkładu

Wysłany: Sob 26 Cze, 2004   

Hmm,przybywajac w Reno na poczatku nie wiedzialem za bardzo gdzie sie ruszyc,aby trafic na interesujace mnie tytuly.Od razu pragne zaznaczyc,ze nie jestem zainteresowany filmami typu "Scream" czy "TCM",ktore sa latwo dostepne w Polsce i ktore mozna znalezc w kazdym amerykanskim Wal-Marcie.Poszukuje tylko i wylacznie horrorow obskurnych i trudnych do zdobycia.Jedynym wyjsciem bylo poszukiwanie filmow grozy w tzw.bargain basements(sklepach z uzywanymi kasetami,DVD,CD) i po wypozyczalniach.Znalazlem taka jedna w Reno;nazywa sie ona Video Maniacs i kiedy zobaczylem,ile filmow jest tam do sprzedania to po prostu opadla mi szczena.W ciagu tylko 2 dni zakupilem blisko 20 horrorow po $3 kazdy.Wymienie pare tytulow dla przykladu:"The Crawling Hand","Eegah","Beyond the Door","Visiting Hours","Horror Express","I Eat Your Skin","Deathbed',"The Kindred","Sometimes They Comeback...For More","The Killer Shrews","Nightmare Weekend" itd.Wlasciciel powiedzial mi do tego,ze wkrotce przybedzie wiecej tytulow do sprzedazy,tak wiec juz zacieram rece.Rynek horroru jest w USA ogromny,a w wypozyczalniach sa horrory z kazdego okresu,nawet z lat 30-tych i 40-tych.Oczywiscie DVD powoli wypiera tradycyjna VHS,a kasety video z horrorami mozna kupic za naprawde smieszna cene.Sam zakupilem wspomniany wyzej "Don't Go in the House" za $1.50. To tyle ze Stanow.
Embalmer

Buio Omega 
Powstały z martwych

Wysłany: Czw 01 Lip, 2004   

no i jak tu nie zazdrościć Embalmerowi???

chylę czoła, albowiem pomimo mojej nieprzeciętnej wiedzy na temat horroru, przy Embalmerze czuję się jak maluczki nowicjusz :oops:

cóż, emigrujmy do Juesej, tam czeka na nas wiele pięknych widoków...

Dżuma
W stanie rozkładu

Wysłany: Sob 03 Lip, 2004   

Embalmer a ripujesz filmiki:> a popularne divx zbierasz :> ?

Embalmer 
W stanie rozkładu

Posiadam sporo Divx w kolekcji,jak bym chcial miec wszystko w oryginale to bym nie wyrobil.Posiadam 70 horrorow na Divx,w tym wiekszosc od Morta.Powiem szczerze,ripowac nie potrafie tym bardziej ze w chacie w Polsce nie mam stalego lacza.
Na razie bedac w Stanach skupiam sie na kupowaniu nowych horrorow do mojej olbrzymiej kolekcji-przedwczoraj doszly mi min. "Xtro","The Zero Boys","Tormentor","Screamers"(1979),"The Visitor","Amityville:The Curse","Fury of the Wolfman" i pare innych.

Flaco 
Żywy trup

Cytat:
Posiadam 70 horrorow na Divx

a DVD, VHS ?

Embalmer 
W stanie rozkładu

Nigdy nie liczylem,ale 1000 to calkiem prawdopodobna liczba.Nie musze chyba dodawac,ze wciaz dokupuje nowe.

Flaco 
Żywy trup

Embalmer napisał/a:
Nigdy nie liczylem,ale 1000 to calkiem prawdopodobna liczba.Nie musze chyba dodawac,ze wciaz dokupuje nowe.

A ja nie muszę dodawać, zę wpędziłeś mnie teraz w kompleksy. :|

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu