Wlasnie kupilem sobie ten filmik w Stanach,ale widzialem go juz wczesniej na plytce."Don't Go in the House" swoim klimatem przypomina mi takie horrory jak np: "Maniac","Nightmare" czy "Don't Answer the Phone".Donny Kohler jest kompletnym swirem,ktory nienawidzi kobiet.Jako dziecko byl bowiem torturowany przez swoja matke,ktora karzac go przykladala jego rece do plonacego piecyka gazowego.Po jej smierci dorosly juz Donny zaczyna sprowadzac do swojego domu kobiety i poddawac je torturom przy uzyciu miotacza ognia w specjalnie uzywanym do tego celu krematorium.Bardzo chory i dosc dolujacy horror,ktory zawiera jedna z najbardziej sadystycznych scen palenia zywcem jakie mialem okazje ogladac.Milosnicy totalnego gore beda jednak zawiedzeni,bowiem akcja jest dosc powolna i liczy sie tutaj przede wszystkim nihilistyczny oraz przesycony brudem i szalenstwem klimat.Uwielbiam takie nieporawne politycznie kino.
Warto tutaj dodac,ze "Don't Go in the House" jest jednym z ulubionych filmow Quentina Tarantino i niech to bedzie wystarczajaca rekomendacja.
Wysłany: Pon 21 Cze, 2004
na ja film widziaĹem z 2 miechy temu, ciekawy, ale niestety troszeczke mnie znudziĹ pod koniec, choÄ wtedy rezkrÄciĹ sie. Ciekawa byĹa scena z kobietami ,,zombii" jeĹli moĹźna to tak nazwaÄ
_________________ I Have Such Sights to Show You !
Podalem to info po prostu jako ciekawostke,tak wiec w czym mamy problem.Tarantino jest podobno wielkim fanem niskobudzetowego horroru,a "Don't Go in the House" czy grindhouse horrory w rodzaju "Maniaka" sa generalnie znienawidzone przez zwolennikow lagodnego,atmosferycznego kina grozy.Sa zbyt brudne i nieokrzesane i nie bawia sie w polityczna poprawnosc.Sam nie uwazam Tarantino za genialnego rezysera(jest po prostu dobry),ale jego gusta jesli chodzi o kino sa zblizone do moich.
Wiek: 40 Dołączył: 26 Maj 2004 Posty: 164 Skąd: z Warszawy
Ja zaĹ odwrotnie. UwaĹźam go za genialnego reĹźysera natomiast jego gusta sÄ raczej rozbieĹźne z moimi MoĹźe poza gustami muzycznymi np. Combustible edison OczywiĹcie bez urazy, to nie byĹ Ĺźaden atak, sorry, jeĹźeli tak to odczytaĹeĹ.
Wiek: 31 Dołączył: 11 Maj 2004 Posty: 535 Skąd: The Beyond
Wysłany: Czw 24 Cze, 2004
OglÄ dalem "Don't go in he House" wiele razy dawno temu a ostatnio go sobie odĹwieĹźyĹem. bardzo lubiÄ ten film za klimacik, mistrzowskie disko-bity i spalone truposze. Z DGITH ze wzglÄdu na chorÄ obsesjÄ gĹownego bohatera kojarzy mi siÄ trochÄ inny film "Peeping Tom" o kolesiu ktĂłry mordowaĹ prostytutki i filmowaĹ ich agoniÄ. OgĂłlnie fajny (i jeden i drugi)
a z ciekawostek to zespóŠ"Mortician" na pĹytce pt. "Zombie Apocalypse" zapodaĹo utwĂłr "Charred Corpses" opiewajÄ cy o DGITH, a w prologu moĹźemy wysĹuchaÄ ĹcieĹźki dĹşw. z pamiÄtnej "burning scene"
I mam pytanko do Embalmera: czy dysponujesz czasem sprzÄtem DVD z regionem 1? bo zdaje siÄ, Ĺźe znakomitÄ wiÄkszoĹÄ oryginaĹĂłw moĹźna zakupiÄ jedynie z USA (swojÄ drogÄ to musisz mieÄ niezĹy zbiorek, czytaĹem Twoje recki na IMDB
Wysłany: Pią 25 Cze, 2004
Niestety nie mam odtwarzacza DVD z regionem 1,ale planuje go zakupic.Posiadam natomiast gigantyczna kolekce horrorow na VHS(praktycznie wszystko co sie ukazalo w Polsce,badz zgrane badz w oryginale),sporo VCD z Hong Kogu,a nawet Indii.Obecnie od prawie 2 tgodnii przybywam w USA i oczywiscie kupuje horrory jak opetany.Wczoraj kupilem az 8 horrorow min.: "The Devil's Rain","The Sender","Bloody Murder" i "The Crawling Hand",a dzis ide po kilka nastepnych.Niestety nie mam mozliwosci pisac recenzji na Danse Macabre,tak wiec Mort musi na razie radzic sobie sam.Pozdrowienia z Reno w Nevadzie!
Wysłany: Sob 26 Cze, 2004
Hmm,przybywajac w Reno na poczatku nie wiedzialem za bardzo gdzie sie ruszyc,aby trafic na interesujace mnie tytuly.Od razu pragne zaznaczyc,ze nie jestem zainteresowany filmami typu "Scream" czy "TCM",ktore sa latwo dostepne w Polsce i ktore mozna znalezc w kazdym amerykanskim Wal-Marcie.Poszukuje tylko i wylacznie horrorow obskurnych i trudnych do zdobycia.Jedynym wyjsciem bylo poszukiwanie filmow grozy w tzw.bargain basements(sklepach z uzywanymi kasetami,DVD,CD) i po wypozyczalniach.Znalazlem taka jedna w Reno;nazywa sie ona Video Maniacs i kiedy zobaczylem,ile filmow jest tam do sprzedania to po prostu opadla mi szczena.W ciagu tylko 2 dni zakupilem blisko 20 horrorow po $3 kazdy.Wymienie pare tytulow dla przykladu:"The Crawling Hand","Eegah","Beyond the Door","Visiting Hours","Horror Express","I Eat Your Skin","Deathbed',"The Kindred","Sometimes They Comeback...For More","The Killer Shrews","Nightmare Weekend" itd.Wlasciciel powiedzial mi do tego,ze wkrotce przybedzie wiecej tytulow do sprzedazy,tak wiec juz zacieram rece.Rynek horroru jest w USA ogromny,a w wypozyczalniach sa horrory z kazdego okresu,nawet z lat 30-tych i 40-tych.Oczywiscie DVD powoli wypiera tradycyjna VHS,a kasety video z horrorami mozna kupic za naprawde smieszna cene.Sam zakupilem wspomniany wyzej "Don't Go in the House" za $1.50. To tyle ze Stanow.
Embalmer
Wysłany: Sob 03 Lip, 2004
Posiadam sporo Divx w kolekcji,jak bym chcial miec wszystko w oryginale to bym nie wyrobil.Posiadam 70 horrorow na Divx,w tym wiekszosc od Morta.Powiem szczerze,ripowac nie potrafie tym bardziej ze w chacie w Polsce nie mam stalego lacza.
Na razie bedac w Stanach skupiam sie na kupowaniu nowych horrorow do mojej olbrzymiej kolekcji-przedwczoraj doszly mi min. "Xtro","The Zero Boys","Tormentor","Screamers"(1979),"The Visitor","Amityville:The Curse","Fury of the Wolfman" i pare innych.