Forum dyskusyjne serwisu Horror Online Strona Główna Forum dyskusyjne serwisu Horror Online
Forum strony Horror Online - kompendium wiedzy o horrorze.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
AMSTERDAMNED - Dick Maas - 1988
Autor Wiadomość
Buio Omega 
Powstały z martwych

Wysłany: Sro 07 Lip, 2004   AMSTERDAMNED - Dick Maas - 1988

http://www.horror.com.pl/filmy/recka.php?id=790

tego tematu chyba jeszcze nie poruszalismy. Chodzi konkretnie o holenderskiego tworce horrorow co zowie sie Dick Maas.

Amsterdamned ogladalem z pol roku temu (ludziska z Wawy: mozna go dostac w ktorejs z wypozyczalni). Fim, ktory swietnie oddaje klimat Amsterdamu. Mamy tu morderce w stroju pletwonurka, ktory czai sie w mrocznych i brudnych kanalach by dopasc swe ofiary.

Lecz chyba najbardziej znanym dzielem Dicka Maasa (lecz niestety nie mialem okazji go ogladac :( ) jest film "The Lift" aka Winda, ktory jak tytul sugeruje, opowiada o windzie opanowanej przez zle moce i zabijajaca kazdego kto do niej wejdzie.

Czy ktos z Was mial stycznosc z niderlandzkimi popisami? Jak znam zycie, to pewno Embalmer bedzie cos wiedzial wiecej na temat.

Embalmer 
W stanie rozkładu

Wysłany: Sro 07 Lip, 2004   

Oba filmy widzialem,ale cale wieki temu.Pamietam,ze w "The Lift" byla calkiem fajna scena dekapitacji.Jezeli chodzi o inne holenderskie horrory to na uwage oczywiscie zasluguje "Spoorloos"/"The Vanishing"(1988)-inne filmy grozy prosto z Holandii to "Necrophobia"(1995),"De Johnsons"(1991)czy zrecenzowany przez Morta na DM zombie horror short "Deadline"(2002),ale nie mialem okazji ich jeszcze ogladac.

Cabal999 
Żywy trup

Też widziałem "Amsterdamned", chociaż jakoś mnie nie zachwycił. Co innego te amsterdamskie widoczki, kanały, rowery, coffee-shopy, czerwone dzielnice :P :twisted: Chyba od tematu odbiegam...Poza tym filmem kino holenderskie kojarzy mi się jeszcze z cyklem komedii o rodzinie Flooderów (pierwowzór dla Bundych i Kiepskich), zresztą główny aktor z "Amsterdamned" grał w cyklu rolę Johnny'ego (potem zagrał jeszcze w "Pukając do nieba bram").

BartX 
Redaktor

Wysłany: Sro 07 Lip, 2004   Re: Amsterdamned

Buio Omega napisał/a:
Amsterdamned oglądałem z pół roku temu (ludziska z Wawy: można go dostać w którejś z wypożyczalni).

Zastanawiałem się ostatnio czy nie wykupić go z mojej wypożyczalni - bo to dobry film jest. Zresztą wyznam tu Wam w sekrecie, że wszystkie filmy Maasa, które dotąd widziałem to dość dobre były: "Amsterdamned", "The Lift" i "Do Not Disturb" (ten był parę miesięcy temu w TVP1); jest też coś nowszego - "The Shaft" (z Naomi Watts) ale nie miałem jeszcze przyjemności.

Lubię chłopaka bo zawsze odpowiednio dziwaczny klimat wprowadza w tych swoich historiach: ktoś pamięta wygląd mordercy w "Amsterdamned"? Albo dziadka-rolkarza sikającego do kanału? Albo niby-Marylin Mansona z "Do Not Disturb"? :lol:

Flaco 
Żywy trup

Cytat:
Zastanawiałem się ostatnio czy nie wykupić go z mojej wypożyczalni - bo to dobry film jest.

Wykup go. :D :D :D

BartX 
Redaktor

He, he, he... Dobra - jeśli tam jeszcze jest. :roll:

Sponsor

Dołaczył: Dawno, Dawno Temu ...
Skad: Amityville

Odpowiedz do tematu